Amerikanska söndagserier på det tidiga 1900-talet var oftast i färg, publicerade i en särskild tidningsbilaga, Sunday Comic Section. Med tiden ökade dock kraven på att ha möjlighet till redigering av söndagsserier.
Innehåll på webbsidan
Helsidesformat
Vanligt på 1920- och 30-talet var att serier var i helsidesformat, i ensamt majestät som t.ex. Little Nemo in Slumberland…
…eller med en s.k. ”topper strip”, som t.ex. Polly and Her Pals.
Helsidesformatet gav serietecknare en enorm möjlighet att skapa olika kreativa uttryck på sidan. Serierutor kunde utformas väldigt olika, eller helt utelämnas om så vore. Layout kunde helt enkelt vara en del i berättandet.
Tanken med en ”topper” var att tidningen kunde välja att ersätta den med en annons eller, om den var stor nog, med en annan söndagsserie i mindre format. Toppers (som också kan vara publicerade inunder huvudserien) tillkom på 20-talet och hade sin storhetstid på 30-talet.
Fullformat och tabloid
För helsidan fanns två standardstorlekarna för söndagsserier: fullformat (s.k. broadsheet) och tabloidformat. Utöver det finns en mängd andra tidningsformat som tidningsmaterial måste kunna anpassas till, t.ex. Berliner.
Formatet på söndagsserierna har sedan 30-talet generellt sett minskat rejält under åren, och sedan slutet av 30-talet har serier i fullsidesformat blivit allt mer sällsynt.
Pappersransonering
Andra världskriget ledde dessutom till pappersransonering som kom att innebära att regeringen uppmanade seriesyndikaten att krympa söndagsserierna från helsida till två tredjedelar.
Att erbjuda tidningarna utfyllnadsserien The Mediæval Castle var ett sätt för syndikatet att ändå behålla utrymmet. ©KFS
Något som tidningarna också kan göra för att spara utrymme är att ta bort titelrutan/rutorna och ersätta det med en överskrift. Och sparat utrymme kunde ge plats för t.ex. annonsering.
Redigerbara format
Kort sagt, syndikaten som levererar söndagsserier till tidningar måste kunna erbjuda dem i flera olika publicerbara format. Något som serietecknaren måste kunna anpassa serien efter.
Så till exempel kan en serie bli publicerad både i stående helsidesformat och liggande halvsidesformat, efter en del redigering.
Vid en snabb blick kan de två söndagssidorna ovan förefalla vara lika, men vid en direkt jämförelse ser man att det är flera skillnader. Halvsidans rutor har reducerad höjd, och pratbubblorna är justerade och nerflyttade.
Men för de två sista rutorna är skillnaden än större, eftersom både höjd och bredd i båda rutorna på halvsidan är mindre.
Om sådan redigering av söndagsserier innebär att intressant innehåll blir bortklippt, eller om det större formatet är försett med irrelevant ”luft” som med fördel kan försvinna, kanske är en smaksak.
Med den fortsatta utvecklingen av söndagssidornas format uppstod t.ex. halvsidor där hela den övre raden var skapad för att man helt eller delvis ska kunna ta bort rutorna.
Vanliga söndagsserieformat
Med en sådan lösning kan den övre bildraden helt uteslutas om en textrad placeras ovanför som titel. Samtidigt kan man också publicera halvsidan som helsida tabloid, men då försvinner den ”innehållslösa” översta högra rutan, och serien blir 4-radig istället för 3-radig.
Standardlayout för en söndagssida innebär att den kan bli nyttjad som helsida, halvsida, tredjedels sida och kvartssida. Helsidesformatet utelämnar titelrutan, och serien får istället en satt rubrik ovanför. Tredjedels- och kvartssidorna utelämnar halvsidans övre rad.
Klart är dock att eftersom söndagsserien ska kunna klara ”ombrytning” på olika sätt kräver det allt mer standardiserade serierutor, vilket kraftigt begränsar möjligheterna för serietecknaren att utnyttja layouten kreativt.
Läs mer här
- Redigering av original
- Redigering i serietidningar
- Bortredigering av strippar
- Fullstor helsida och tabloid
Vanliga serietidningsformat
Blogg
Ett urval källor:
Strippers Guide
Wikipedia