I mitten av 70-talet växte det fram en tanke och idé hos mig om den ideala serietidningen. Grunden för detta var en viss frustration över den ”misshandel” jag upplevde att amerikanska dagspresserier blev utsatta för av svenska förslag. Serierna blev ofta utsatta för okänslig redigering vid publicering i serietidningar.
Jag hade också i gott minne en positiv bild av de serietidningar i storformat som Formatic Press publicerade 1962-64. (En bild som jag i efterhand reviderat något när jag fått möjlighet att jämföra med originalversioner). Bortredigering av hela strippar
Kort sagt, jag närde en idé om att skapa en serietidning som återgav serierna i original. Så som de hade sett ut om de hade varit publicerade i dagspressen. Resultatet blev SerieSpecial, med tanken att anpassa tidningens format efter serierna istället för tvärtom.
Dagsstrippar i serietidningar
Det säger sig självt att om man publicerar amerikanska dagsstrippar i vanligt svenskt serietidningsformat, så kräver det lite anpassning. Serierutorna kan behöva justeringar för att få dem att passa in i det standardiserade sidformatet.
En svensk serietidning har vanligen formatet 170×260 mm, och det är inte ens många söndagsserier som ryms i det formatet.
Vanliga serietidningsformat
Dagsstrippar på vardagarna är framför allt bredare. Om än formatet kan skilja sig beroende på hur gammal serien är, eftersom dagsstrippar blivit mindre med åren.
Därför blir en del serierutor redigerade för att passa in i serietidningsformatet. Och ofta kan man se det själv utan att ha tillgång till originalet. Men har man det så är redigeringen uppenbar.
Texten i pratbubblor blir nerkortad, då den svenska textningen blir gjord i litet format, på mindre avdrag. Originaltexten är textad i strippar med betydligt större format (vanligen 18.5″ x 5.5″, dvs c:a 470×140 mm).
Redigering i serietidningar kan innebära att förlaget gör bredare serierutor för att fylla ut sidorna. Vanligen genom att rita till innehåll i rutorna.
Serierutorna blir kapade underifrån, vilket ofta kan ske utan problem. Originalstripparna kan vara tecknade för att möjliggöra att spara plats genom att kapa en liten del underifrån.