Ben Bolt

Ben Bolt (i original Big Ben Bolt) var en amerikansk dagspresserie skapad av Elliot Caplin (manus) och John Cullen Murphy (teckningar), som handlade om boxaren och journalisten Ben Bolts äventyr. Serien började som dagsstripp den 20 februari 1950, och en söndagssida följde som fick premiär 25 maj 1952. Serien distribuerades av King Features Syndicate till april 1978. 

Den första söndagssidan från 25 maj 1952
Den första söndagssidan från 25 maj 1952. ©KFS

Serien Ben Bolt hade fördelen av att vara skriven av Elliot Caplin, som är betydligt mindre känd än sin bror (Knallhatten-tecknaren Al Capp) men som hade en egen karriär i serier. Caplin skrev förutom Ben Bolt flera andra serier, bl.a. The Heart of Juliet Jones.

Den andra söndagssidan den 1 juni 1952, som hade en separat fortsättningsserie vid sidan av dagsstripparna
Den andra söndagssidan den 1 juni 1952, som var en separat fortsättningsserie vid sidan av dagsstripparna. ©KFS

John Cullen Murphy

En annan stor tillgång för serien var tecknaren John Cullen Murphy, som tidigare hade utmärkt sig som sporttecknare och tidningsillustratör. 

Ben Bolt gjorde Murphy känd, men senare har han blivit om möjligt än mer känd som tecknare av Prince Valiant, efter att ha ersatt skaparen Hal Foster.

En dagsstripp från 18 april 1951
En dagsstripp från 18 april 1951. ©KFS

Ben Bolt gick emot den stereotypa bilden av boxare som korkade muskelberg. Ben var en utbildad person med collegeexamen som hade valt boxning eftersom han tyckte om att boxas och var bra på det (och blev tidigt även världsmästare), inte för att han inte hade andra möjligheter. Efter att tidigt ha vunnit världsmästartiteln arbetade han periodvis som journalist och brottsbekämpare. Boxningen fanns alltid med som ett tema i serien, men det var ofta andra, som Ben Bolt mötte på sina äventyr, som utövade sporten.

En dagsstripp från 12 mars 1952
En dagsstripp från 12 mars 1952. ©KFS

Det var istället en skada som 1955 fick honom att lämna ringen och ge sig på journalistik. Under många år handlade hans äventyr om att skriva om boxning, istället för att utöva det själv.

Assistenter

Under årens lopp använde han ibland assistenter, inklusive Al Williamson (tecknaren av bl.a. Secret Agent Corrigan), Alex Kotzky (Apartment 3-G), Neal Adams (Deadman), John Celardo ( Tarzan ), Stan Drake (The Heart of Juliet Jones) och flera andra som assisterade från tid till annan.

En dagsstripp av Joe Kubert från 18 juli 1977
En dagsstripp av Joe Kubert från 18 juli 1977. ©KFS

Murphy tecknade Ben Bolt från 1950 till 1978. Men 1971 började han fokusera allt mer på Prins Valiant, som han började assistera Hal Foster med året innan. Gray Morrow blev då den som fick ta över en allt större andel av arbetet på Ben Bolt, och han fick så småningom också signera serien från 1 augusti 1977. Men serien var inte lika populär längre, varför den lades ner i april 1978.

Originalet till en dagsstripp av Gray Morrow från 11 augusti 1977
Originalet till en dagsstripp av Gray Morrow från 11 augusti 1977. ©KFS

PUBLICERING

Som mest publicerade över 200 amerikanska tidningar serien, och den fick också ett internationellt erkännande och blev översatt till flera språk.

I Sverige har serien publicerats i serietidningen Karl-Alfred nr 21-46, 1953.

Serien fick också en egen serietidning med titeln Ben Bolt. Fem nummer av tidningen gavs ut av Formatic Press 1963-64.
Bortredigering av hela strippar i tidningen Ben Bolt

Dessutom förekom serien i bl.a. Agent X9, Seriemagasinet, Serie-Nytt, Ben Bolt med Serie-Nytt, Buster, och Levande livet.

Semics tidning Serie-Nytt bytte för övrigt namn till ”Ben Bolt med Serie-Nytt” från och med nr 4, 1980, bara för att byta tillbaka till Serie-Nytt året efter.

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Newspaper Comic Strips
Don Markstein’s Toonopedia
Seriewikin
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.