Senaste inläggen i bloggen för Rogers Seriemagasin. Utöver blogginlägg finns webbsidor sorterade enligt navigationen ovan och Till höger.


Musse Pigg 95 år
Musse Pigg (Mickey Mouse) har hunnit bli hela 95 år. Det var den 18 november 1928 som Steamboat Willie gick upp på amerikanska biografer, med premiär i New York. Ett urval källor Världens mest kända mus gjorde sin debut på bioduken med Steamboat Willie, vilket markerar tillfället då Mickey Mouse-musik först uppstod i populärkulturen. Steamboat Willie var den första animerade filmen med synkroniserad musik och ljudeffekter, och över en natt blev Mickey Mouse filmstjärna. Tillbaka…


Stark av att äta spenat?
Alla vet att Popeye (Karl-Alfred) blir stark av att äta spenat. Men hur började det? Varför var han så besatt av denna grönsak? Ett urval källor Popeye, skapad för Thimble Theatre av E. C. Segar, hade ett udda uttal och osannolikt stora underarmar, och han åt alltså spenat för att det gav honom extra styrka. Tillbaka till toppen av sidan Det vetenskapliga misstaget Det började mer än femtio år tidigare (1870) när Erich von Wolf,…


Frank Frazetta tecknade Knallhatten
Frank Frazetta är kanske mest känd för sina fantasy-målningar av muskulösa barbarer och lättklädda kvinnor. Men han tecknade även hillbillies och lättklädda kvinnor för den tecknade serien Knallhatten (Li’l Abner). Och det började med Frankie the Biker. Ett urval källor Arbetet med syndikerade dagspresserier, med hårda lämningstider, tvingade ibland serieskapare att anställa assistenter, så kallade ”spöktecknare”. Frazetta var spöktecknare åt ingen mindre än Al Capp (1954-61), den kanske mest kända och framgångsrika serietecknaren på den…


Intervju om Paul Gustafson
Terry Gustafson tog kontakt med förläggarna bakom fanzinet Alter Ego, som i #171 (2021) hade en lång intervju med Terry, och ordnade så jag fick rättighet att publicera intervjun om hans far, Paul Gustafson. Courtesy of ©Richard J. Arndt Intervjuarens introduktion Paul Gustafsons signatur var ”Paul Gustavson”, även om han också använde namnet ”Paul Carrol” eller helt enkelt ”Carroll” en kort tid på Quality Comics. Serietecknaren föddes i Finland den 16 augusti 1916 och flyttade…


Din statistik blomstrar
Ibland får jag meddelande från publiceringsverktyget för min sajt (WordPress), när den säger ”din statistik blomstrar”. Det gör det när sajten är oftare än vanligt besökt. Och jag tolkar det som att innehållet är uppskattat. När jag får dessa meddelanden från WordPress står det: ”Din blogg, Rogers Seriemagasin, verkar få mer trafik än vanligt!”. Intressant just idag är att antalet besök/besökare nu är lika många, hittills i år, som det var hela förra året. Och…


Etc om serier
Ett annorlunda nr av ETC, nr 4/1983, en tidning i stort format som enligt redaktionen är ”ett temanummer om serier”. Men numret innehöll inget direkt om serier, så ”med” hade ju varit mer passande. Ett urval källor Om än det inte var så mycket skrivet om serierna i utgåvan, fanns det säkert icke desto mindre en ambitiös tanke bakom temanumret. Serierna i tidningen fick dock tala för sig själva, utan redaktionell vägledning. Bristen på redaktionell…


Söndagsseriens förminskning
Söndagsserien har genomgått en rejäl förminskning under åren, och sedan många år finns de inte ens kvar i min egen dagstidning (DN). Även dagstidningen i sig har samtidigt blivit mindre. Ett urval källor Helsidorna I början av 1900-talet blev tecknade serier på söndagssidor i amerikansk dagspress publicerade i helsidesformat, ofta i dagspressformatet broadsheet, c:a 38×56 cm (bxh), tryckta i färg i en särskild tidningsbilaga, Sunday Comic Section. Under senare decennier har vi dock fått uppleva…
Laddar in …
Något gick fel. Ladda om sidan och/eller försök igen.