Serien Knasen

Serien Knasen (i original Beetle Bailey, på svenska även känd som Nr 13 Wilmer, Wilmer, eller Nr 13 Knasen), är en amerikansk tecknad humorserie för dagspress, skapad 1950 av serietecknaren Mort Walker.

Ett urval källor

En dagsstripp från 3 september 1980, som visar hur seriefiguren Beetle Bailey utvecklats under 30 år
En dagsstripp från 3 september 1980, som visar hur seriefiguren Beetle Bailey utvecklats under 30 år. ©KFS

Innehåll


Spider

1948 flyttade Walker till New York och försökte försörja sig som skämttecknare. En av hans återkommande figurer var Spider, en ung collegestudent, som med tiden skulle utvecklas till Knasen.

I slutet av 40-talet började Walker bygga en serie kring Spider, en figur med hatten över ögonen baserat på tidigare skämtteckningar, och 1950 blev den accepterad av syndikatet King Features. King distribuerade då redan en serien Ben Bolt med en tränare benämnd Spider, så Walker bytte namn på sin karaktär till Beetle.

Den allra första dagsstrippen publicerades den 4 september 1950, under namnet Beetle Bailey. Beetle var från början en collegestuderande vid Rockview University.

Den första dagsstrippen från 4 september 1950
Den första dagsstrippen från 4 september 1950. ©KFS

Serien debuterade i ett dussin tidningar, men efter ett halvår förekom den i endast 25 tidningar, varför King Features var tveksam till att låta serien fortsätta.

Tillbaka till sidans topp


Armén räddade Knasen

Men den 13 mars 1951 lämnade Beetle college och sökte värvning i armén (under pågående Korea-krig), där han blivit kvar sedan dess, och snart hade serien fått spridning i ytterligare 100 tidningar.

Beetle Bailey tog värvning i armén den 13 mars 1951
Beetle Bailey tog värvning i armén den 13 mars 1951. ©KFS
En dagsstripp från 1951, publicerad i serietidningen Knasen nr 8, 1979. ©Bulls
En dagsstripp från 1951, publicerad i serietidningen Knasen nr 8, 1979. ©Bulls

Seriens popularitet växte långsamt men stadigt under följande år, och 1952 introducerade man även en söndagssida.

En söndagssida från 3 januari 1953
En söndagssida från 3 januari 1953. ©KFS

När Walker vann National Cartoonist Societys utmärkelse som årets bästa tecknare år 1953, hade Beetle Bailey blivit en certifierad framgång med licensierade produkter och en växande lista av kunder.

Från 1954 till 1968 växte cirkulationen av Beetle Bailey från 200 tidningar till 1100. Idag, efter mer än sextio år är Mort Walker skapelse fortfarande en av de mest populära serierna i världen.

En söndagssida från 22 januari 1961
En söndagssida från 22 januari 1961. ©KFS

1954 blev Knasens syster och hennes man huvudfigurerna i en egen annan serie, Familjen Flax (i original Hi and Lois), skriven även den av Walker och tecknad av Dik Browne.

Tillbaka till sidans topp


Egen serietidning

1956 fick Beetle Bailey dessutom en egen serietidning, utgiven av Dell Comics, innehållande specialskrivna längre avsnitt. Dell Comics Gav it serietidningen Beetle Bailey 1956–62. Efter det har olika förlag (Gold Key Comics, King Comics, Charlton Comics, Harvey Comics) publicerat serien till och med 1994.

Olika omslag till serietidningen Beetle Bailey av Dell, Charlton resp. King
Olika omslag till serietidningen Beetle Bailey av Dell, Charlton resp. King.

Under de första två åren tecknade Mort Walker alla avsnitt på egen hand (även de specialgjorda serietidningsavsnitten), inklusive manus, skissande, tuschning och textning, men med tiden skaffade han sig assistenter för produktionen av Beetle Bailey och övriga serier som Walker initierade.

Tillbaka till sidans topp


Assistenter tecknade Knasen

År 1952 anställde han tecknade Fred Rhoads som sin första assistent, och 1954 tog Walker hjälp av Dik Browne och Frank Roberge. Jerry Dumas anställdes 1956, svenskättlingen Bob Gustafson anslöt 1963 och Bud Jones 1968. Frank Johnson tillkom i början av 70-talet. Walker var huvudansvarig för Beetle Bailey, medan övriga medarbetare ansvarade för andra serier eller enskilda moment. Idékläckandet arbetade de dock med gemensamt för alla Walkers serier.

En Knasen-söndagssida från 13 oktober 1963
En söndagssida från 13 oktober 1963. ©KFS

Serietidningsversionen har haft sin egen parallella historia eftersom de flesta avsnitten gjorts på licens. Mort Walker gjorde de allra första avsnitten för Dells tidning, men därefter har andra än Walker och medlemmarna i dennes stab producerat merparten av serietidningshistorierna. (Frank Johnson tecknade dock serietidningsversionen innan han blev en del av Walkers tecknarstudio).

I början av 80-talet producerade Walker-studion serietidningsavsnitt direkt för den danska serietidningen Basserne. Dessa tecknades av Bob Gustafson och publicerades även i den svenska Knasen-tidningen.

Tillbaka till sidans topp


Handling

Serien kretsar kring den extremt late beväringen Knasen (Beetle Bailey) och humorn i Beetle Bailey kretsar kring karaktärerna som är stationerade på Träsklägret (Camp Swampy).

Den menige soldaten Bailey är en lat karaktär som vanligtvis sover och undviker arbete, och är således ofta blir föremål för verbal och fysisk misshandel av Sergeant Orville Snorkel (“Schassen”).

En Knasen-dagsstripp från 22 mars 1966
En dagsstripp från 22 mars 1966. ©KFS

Beetle ses alltid med en hatt eller hjälm som täcker pannan och ögonen. Till och med när han är på permission, i civila kläder, har han en hatt som som täcker ögonen.

Tillbaka till sidans topp


Figurgalleri

I den innersta kretsen av figurer finns även den kvinnojagande Jägarn (Killer), den måttligt begåvade Nollan (Zero), intellektuelle amatörfilosofen Plato, den sluskige Kockis (Cookie), den inte så kompetente General Svammelman (General Halftrack) och generalens blonda bombnedslag till sekreterare, Fröken Fröjd (Miss Buxley).

En dagsstripp publicerad i serietidningen Knasen nr 15, 1979. ©Bulls
En dagsstripp publicerad i serietidningen Knasen nr 15, 1979. ©Bulls
Originalstrippen från 11 september 1969. ©KFS
Originalstrippen från 11 september 1969. ©KFS

Upprepade gånger har Walker kritiserats för stereotypa skildringar av kvinnor och minoriteter – däribland de mentalt obegåvade bassarna Nollan och Ozone, den “dumma blondinen” Fröken Fröjd (Miss Buxley), den afroamerikanska, färgstarke Fänrik Flip och den asiatiske överpresterande Korpral Yo. Walker har delvis tagit till sig den kritiken och ändrat på sina upplägg (t.ex. gjort Fröken Fröjd mer kompetent och tagit bort de flagranta skämten med Generalen som dreglar över henne).

En Knasen-dagsstripp från 18 januari 1974
En dagsstripp från 18 januari 1974. ©KFS

Serien Knasen har alltid varit en traditionell skämtserie med en relativt enkel humor, men i och med intåget i det militära blev den även en kommentar mot fåniga regler och paragrafrytteri. Befäl som den nitiske, argsinte och hårdföre Schassen och den måttligt kompetente ledaren General Svammelman förkroppsligar den militära byråkratin, medan Knasen med sin lathet och sin förmåga att ifrågasätta har fått rollen som den passive motståndsmannen.

Tillbaka till sidans topp


Publicering på svenska

Den svenska serietidningen Knasen startades 1970 och gavs ut av Semic Press. Förutom titelserien har tidningen innehållit en mängd biserier, oftast hämtade från amerikansk dagspress. 1998 övertogs tidningen av Egmont Serieförlaget i och med förlagets uppköp av Semic.

Svenska Knasen-tidningen från 1970, 1985 och år 2000. ©Semic
Svenska Knasen-tidningen från 1970, 1985 och år 2000. ©Semic

Med tiden kom serien Knasen att bli en av världens mest lästa serier. I början av 2000-talet rapporterades att den publicerades i cirka 1800 dagstidningar i över femtio länder över hela världen, med ett par hundra miljoner läsare.

Bland övrig publicering på svenska kan nämnas till exempel Comics, den stora serieboken.

Söndagsserien gick i Allers på 60-talet. ©Bulls
Söndagsserien gick i Allers på 60-talet. ©Bulls

Tillbaka till sidans topp


Sönerna tar över

Under åren har Walker även assisterats av sina söner Neal, Brian och Greg Walker som fortsätter producera serien efter faderns död. Under 80-talet tog flera av Walkers söner successivt över ansvaret för produktionen av serien.

Beetle Bailey var vid Mort Walkers död 2018 (vid 94 års ålder) bland de äldsta tecknade serier som fortfarande producerades av sin ursprungliga skapare.

Greg är idag krediterad som upphovsman jämte sin far.

En Knasen-dagsstripp från 27 maj 2019
En dagsstripp från 27 maj 2019. ©KFS

Några priser och utmärkelser:
Serien Knasen utsågs till bästa humorserie 1966 och 1969, National Cartoonists Society

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Mizzou News
MortWalker.com
Comics Kingdom
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.