Min Tidning

Förlaget Åhlén & Åkerlund har spelat en stor roll i Sveriges publiceringshistoria, inte minst vad gäller serietidningar. Vi har haft Serieförlaget på 1950-talet, Ungdomstidningarna som underavdelning och sedan Semic Press under årtionden.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Omslag till Min Tidning nr 1, 1934. ©Å&Å
Omslag till Min Tidning nr 1, 1934. ©Å&Å

30-talet

Redan på 1930-talet försökte man ta sig in i nischen, Musse Pigg-tidningen kom 1937. Men tre år tidigare gav man ut en trevare. Den hette Min Tidning och var inte en serietidning, utan snarast en ungdomstidning. Den kom ut med 35 nummer under 1934 och 35.

Min Tidning riktade sig till båda könen, där fanns kläder såväl som teknik. Både män och kvinnor skrev och illustrerade. Uno Stallarholm, Birger Lundquist och Einar Norelius tecknade, Alf Ahlberg och Einar Malm fanns bland skribenterna.

Vår grand old dame Gunila Stierngranat medverkade ofta med eleganta bilder. Maj Lindman tecknade, även omslag. Gerda Henschen berättade om resor i östra Europa som hon företog med sin syster Helga.

Serier fanns, en del var strippar inne i tidningen. Rudolf Pettersson, han med ”91:an”, gjorde några. Desto fler gjorde Rune Lindström. Han var tonåring och ganska skicklig och skulle bli känd för Himlaspelet och andra spel och många filmer. Hans främsta serie hette ”Morfar min och jag”.

Baksidan av tidningen täcktes helt av en serie. Den första var av Einar Norelius, ”Lasse Svenssons äventyr” som oftast tilldrog sig i tropikerna. Den andra serien for ut i rymden. I december första året började ”Blixt Gordon”. Började i dubbel bemärkelse för de allra första söndagssidorna från tidigt 1934 gick här. Serien hette dock inte ”Blixt Gordon” och gestalten kallades Karl Blixt och han åtföljdes av Eva Donner.

Serien Äventyr i världsrymden av Alex Raymond, dvs. Blixt Gordon, började på baksidan till Min Tidning. ©Å&Å/Bulls
Serien Äventyr i världsrymden, dvs. Blixt Gordon, började på baksidan till Min Tidning. ©Å&Å/Bulls

Min Tidning bör bli ihågkommen för storförlagets första stapplande försök och för den hyllade serien ”Blixt Gordon” och för sin öppenhet mot kvinnor.

Olle Dahllöf

Motsvarande söndagssida i original från 7 januari 1934. ©KFS
Motsvarande söndagssida av Alex Raymond i original från 7 januari 1934. ©KFS

Olles hörna

Ett urval källor:
Newspaper Comic Strips Blog

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.