Om Rogers Seriemagasin

Rogers Seriemagasin är en sajt om tecknade serier och relaterade ämnen.

Jag som är utgivare av den här webbplatsen och skriver i bloggen heter Roger Schaeder, är född 1950 och är pensionerad sedan ett par år. Att skriva om serier, serietidningar och serieskapare är ett återuppväckt intresse. Och att skapa webb, som jag också gjorde de sista åren som yrkesman, gör att jag håller mig kreativt aktiv, vilket också engagerar mig.

Barn och unga av idag, och vi vuxna också för den delen, ägnar numera mycket tid åt s.k. skärmtid. När jag var grabb fanns ingen skärmtid att tala om. Barnprogrammen på tv, när vi väl fick tv, började inte förrän klockan 18, och var över ganska snart. Istället så spelade vi Alga-spel, som Tjuv och polis och Monopol. Och vi läste serietidningar och ungdomsböcker.

25-öres serietidningar. ©Centerförlaget
25-öres serietidningar. ©Centerförlaget

På den tiden köpte jag billiga serietidningar, för 25 öre styck, som Prärieserier och Vilda Västern som utkom varje vecka. Det var små serietidningar i checkhäftesformat, och det fanns andra lika små som Hacke Hackspett och Teddy (en serie av Rune Andréasson om världens starkaste björn, som föregick Bamse som kom flera år senare).

Kalle Anka & C:o hade vi också hemma, och många av de serierna var storartade och är läsvärda än idag. Längre fram blev det krigsserier i Seriebiblioteket och Kommandoserien, och serietidningar i storformat från Formatic Press. Serie-Pressen utgiven av Saxon & Lindströms i början av 70-talet fick också mitt seriehjärta att klappa lite extra. Det är något av en nostalgikick att idag återse de gamla tidningarna.


Serieförläggare

När jag var studerande på universitetet i Umeå på 70-talet ägnade jag också en del av min fritid till att skapa seriefanzinet SerieSpecial, som utkom med tre nummer.

Många år senare, på 90-talet, blev jag förläggare med serietidningsförlaget Formatic Press och utgivare av serietidningen SeriePressen Comic Magazine, utgiven 1993-1994 i elva nummer. Jag återupplivade alltså både serietidningstiteln Seriepressen, och det gamla förlagsnamnet Formatic Press.

Många år senare, på 90-talet, blev jag förläggare med det egna serietidningsförlaget Formatic Press och utgivare av serietidningen SeriePressen Comic Magazine, utgiven 1993-1994 i elva nummer. Jag återupplivade alltså både serietidningstiteln Seriepressen, och det gamla förlagsnamnet Formatic Press.

Inom ramen för utgivningen rymdes också en pocket, betitlad SeriePressen Minialbum.

Serietidningsutgivare Roger Schaeder på redaktionen i Tärnaby, med några nummer av SeriePressen framför sig (november 1993). Foto: Sven Mikaelsson, Västerbottens-Kuriren

Jag har alltså senast som yrkesverksam varit utvecklare av webblösningar (e-Business Development Manager) för Gyproc och Scanspac, inom Saint-Gobain-koncernen. Dessförinnan hann jag vara allt från bageriarbetare, lagerarbetare och betongvaruarbetare, till dekoratör, reklamskribent (Copywriter), projektledare på reklambyrå (Key Account Manager), och reklamansvarig (Marketing Communications Manager) på Gyproc. Jag kallade mig alla de sista yrkesåren för reklamman.

Sedan 1995 är jag lyckligt gift med Marie och tillsammans bor vi i ”Sveriges närmaste stad”, Enköping, där vi har nära till allting.


Innehåll

Rogers Seriemagasin (rogersmagasin.com) är med andra ord ett seriefanzine på internet. Här finns det artiklar och bloggposter om serier och serieskapare från den gyllene serieålder under 1900-talet när serierna växte fram som ett populärt underhållningsmedia, inte minst bland ungdom.

Om Rogers Seriemagasin: Sajten är producerad av Roger Schaeder som under åren samlat på sig en del kunskap om tecknade serier
Tecknade serier och andra titlar.

Sajten skriver och berättar om humorserier, äventyrsserier, västernserier, detektivserier, serieskapare, skämttecknare, serietidningar, seriealbum och andra publikationer, serieförlag etc.

Om Rogers Seriemagasin: Sajten är producerad av Roger Schaeder som under åren samlat på sig en del kunskap om olika serieskapare
Serietecknare, skämttecknare och manusförfattare.

Sajtens artiklar är rikligt illustrerade, med hänvisningar till sajtens källor.

Förutom artikelunderlaget bidrar bloggposterna till att bredda ämnesområdet, genom belysning av mindre kända eller udda ämnen i relation till huvudartiklarna.

Rogers Seriemagasin är långt ifrån ”färdig” men börjar finna sin form, och jag hoppas kunna fortsätta fylla den med relevant innehåll. Jag är dock tacksam för ev. synpunkter, och tar gärna med något om din/a favoritserie/r om du meddelar mig vilken/vilka det var.

Roger Schaeder

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Ett urval källor:
LinkedIn
Seriewikin
Wikipedia

2 tankar om ”Om Rogers Seriemagasin”

  1. Mycket bra och intressant hemsida om de goda gamla serietidningar från förr.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.