Jan Lööf

Jan Lööf, född 1940 i Trollhättan, är konstnär och författare. Han är dessutom jazzmusiker och spelar tenorsaxofon och flöjt. 

Tidigt började Lööf med att teckna gubbar, och som bildkonstnär fick han sin formella utbildning på Konstfack i Stockholm. 

Djungel av Jan Lööf
Djungel av Jan Lööf. Foto: Västra Götalandsregionen

Felix

Med sin speciella, naiva figurstil passar Jan Lööf också som serietecknare, och serien Felix kom att fylla fem år av hans tid från 1967 och bli något av hans storverk. Han gjorde också Felix som animerad TV-serie under tidigt 70-tal. Lööf tecknade Felix till 1972 då andra serietecknare tog över, initialt Werner Wejp-Olsen.
SerieSpecial 1976-78

Felix av Jan Lööf från 1969.
Felix av Jan Lööf från 1969. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Ville

Serien Ville var en annan serie av Jan Lööf som handlade om den arbetslöse akademikern Ville Karlsson som blir kontaktad av rymdvarelser och får i uppdrag att tvinga in mänskligheten på rätt spår. Ville gick ursprungligen som följetong i veckotidningen Vi åren 1975-76.

I ett avsnitt av Ville förekom Olof Palme, liksom den då unge kungen Carl XVI Gustaf.
I ett avsnitt av Ville förekom Olof Palme, liksom den då unge kungen Carl XVI Gustaf. ©Jan Lööf/Carlsen Comics

Tillbaka till sidans topp


Bellman

En annan serie av Lööf var Bellman som gick i Folket i Bild/Kulturfront med start i januari 1972. De tidigaste avsnitten tecknades av Jan Lööf till manus av Lars Mossberg, där figuren Bellman var en söderkis och pilsnergubbe i ”antihjälte”-traditionen. Tidningens redaktion figurerade också sporadiskt i serien, liksom andra seriefigurer som Mandrake och Dagobert. Lööf lämnade dock serien efter sju avsnitt, varpå andra tecknare tog över.

Bellman ur Folket i Bild/Kulturfront
Bellman ©Jan Lööf/Folket i Bild/Kulturfront.

Tillbaka till sidans topp


Bilderböcker för barn

Lööf har också gjort de av många uppskattade bilderböckerna Morfar är sjörövare, Sagan om det röda äpplet, Skrot-Nisse och flera bilderböcker om Pelle. 

Tillbaka till sidans topp


Skivomslag

Lööf har dessutom kreerat skivomslag, till exempel till Rosco Gordons skiva Rosco Rocks Again, Håkan Hellströms Du gamla du fria och Kustbandets The Man from Harlem, men framförallt till Sumpens Swingsters (numera Swingsters) plattor.

Artikel om Felix ur SerieSpecial nr 2
SerieSpecial nr 2 har även en artikel om Felix och Daan Jippes
Artikel om SerieSpecial ur SerieSpecial nr 1

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
SerieSpecial nr 2
Seriewikin
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.