Bertil Almqvist

Allan Bertil Almqvist, signaturen BertilA (1902-72) var en svensk barnboksförfattare, illustratör och tidningstecknare. Hans förmåga att kombinera text och bild gjorde honom till en framgångsrik berättare i mitten av 1900-talet.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Ett urval källor

Bertil Almqvist (1950).

Bertil Almqvist (1950).

Efter studentexamen 1921 studerade han vid universitetet, och därefter vid Figge Fredrikssons målarskola i Stockholm.

Almqvist var verksam som tecknare för såväl Dagens Nyheter, Stockholms-Tidningen som Aftonbladet. Almqvist medverkade även i satirtidningen Söndagsnisse-Strix. Han var först sporttecknare i Dagens Nyheter och Stockholms-Tidningen med bl. a. Solvallakrönikan ”Det ryktas i stallarna”. Sedan var han dagsversskrivare och -tecknare i Stockholms-Tidningen* under signaturen ”Trallgöken” i 30 år.

I Aftonbladet skapade han På tapeten (1933–66*), en satirisk tecknad veckokommentar varje söndag på Aftonbladets baksida om aktuella händelser i stort och smått. Där propagerade han oförtrutet i 30 år för införandet av högertrafik i Sverige.

I mitten av 60-talet tyckte Bertila att det var dags för en enhetlig stavning av sje-ljudet på svenska. Han lanserade sin nystavning i På tapeten den 31 oktober 1965. Ett förenklat dollartecken, $, skulle ersätta alla sätt man kan stava på svenska, som sj-, sk-, stj-, skj-, g-, sch-, -sch, -rs och -ge. Östgötabanken stavade han nu Ö$ötabanken.

Strax därefter ville han uppdatera stavningen av tje-ljudet. Jag kommer särskilt ihåg att han började ersätta tj-, k- och kj- med č i På tapeten.

Tillbaka till toppen av sidan


Barna Hedenhös

Almqvist är främst känd som skapare av bilderböckerna om Barna Hedenhös. Barnen Sten och Flisa, i sällskap med pappa Ben, mamma Knota, hunden Urax, kossan Mura och hästen Hårfagre, gick också som tecknad serie i serietidningen Tuff och Tuss och deras vänner på 50-talet.

Sten och Flisa och urhunden Urax.

Sten och Flisa och urhunden Urax.

Dessutom blev det en scenuppsättning, Barna Hedenhös blir Stockholmare (1963), på Stockholms Stadsteater. Ett par TV-serier har också gjorts, inklusive en julkalender (2013).

Tillbaka till toppen av sidan


Visor

Almqvist skrev visor och spelade luta och gjorde flera inspelningar, bland annat tillsammans med Evert Taube. Bland de mer kända visorna är Droppen Dripp och droppen Drapp som ingick i samlingen Humlan från Kumla och fem visor till (1947). Dessförinnan gav han ut Trallgökens visor (1942), och senare Ho-ho! Ha-ha! (1949).

Han har även skrivit och illustrerat flera visböcker, bland annat två vissamlingar (1948–49) i samarbete med Lille Bror Söderlundh (1912-57).

Vart vägen tar vägen (1948) och Sommarbarn (1949). ©Lindfors/Bonnier
Vart vägen tar vägen (1948) och Sommarbarn (1949). ©Lindfors/Bonniers

Tillbaka till toppen av sidan


En svensk tiger

Almqvist är också känd för att ha tecknat den tiger som illustrerade kampanjen En svensk tiger (1941) under andra världskriget. Det var till Vaksamhetskampanjen som tigern tecknades, och kampanjen fick stort genomslag. 

Affischen En svensk tiger (1941).

Affischen ”En svensk tiger” användes under några veckor i slutet av 1941. ©Beredskapsmuseet

Almqvist skapade även andra barnböcker förutom Barna Hedenhös, som t.ex. Berättelsen om Lille Vigg (1964).

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler serieskapare

Ett urval källor:
* Åsa Almqvist i frimärkshäftet Hästen Hårfagre (2002)
Beredskapsmuseet
Satirarkivet
Libris (KB)
Aftonbladet
Serieknodden
Svt.se
Wikipedia