Berättelsen om Lille Vigg

Berättelsen om Lille Vigg som inte ville vara så liten (1964) var en bilderbok för barn skapad av Bertil Almqvist. Almqvist är mest känd som skapare av bilderböckerna om Barna Hedenhös, men han tecknade även några andra barnböcker.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Ett urval källor

Omslag till Berättelsen om Lille Vigg som inte ville vara så liten (1964). ©Bonniers/Almqvist
Omslag till Berättelsen om Lille Vigg som inte ville vara så liten (1964). ©Bonniers/Almqvist

Titelsidan till Berättelsen om Lille Vigg som inte ville vara så liten (1964). ©Bonniers/Almqvist

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Barnboken handlar om lille Vigg Tofsing, och om hur han avundas andra dykarfåglar som kan dyka djupare och stanna längre under vattnet. Och han tar till sig skrattmåsen ”Skrattis” råd att försöka bli större.

Inledande uppslag ur Lille Vigg. ©Bonniers/Almqvist
Inledande uppslag ur Lille Vigg. ©Bonniers/Almqvist

Lille Vigg får också tipset att stanna i Stockholm över vintern istället för att flytta söderut. Skrattis vet nämligen om en utfodringsplats där det finns gott om fågelmat på vintern. Lille Vigg försöker då få de andra viggarna att stanna, men de flyttar som förväntar söderut på hösten.

Ett uppslag ur Lille Vigg. ©Bonniers/Almqvist
Ett uppslag ur Lille Vigg. ©Bonniers/Almqvist

Därmed är det bara Lille Vigg som blir kvar i Stockholm, tillsammans med Skrattis och en förfärlig mängd andra övervintrande fåglar. Men Lille Vigg blir besviken inte bara på utfodringen, som passar honom illa, utan också på den dåliga vattenkvaliteten.

©Bonniers/Almqvist
©Bonniers/Almqvist

Nu har dock hela sommaren gått, och vintern är i antågande, så under tiden har Lille Vigg redan vuxit sig större. Det gör att han beslutar flytta söderut också han, varpå han och Skrattis gör resan söderut tillsammans.

Avslutande sida med Lille Vigg. ©Bonniers/Almqvist

Tillbaka till toppen av sidan


Medverkande figurer

Figurer som medverkar i handlingen. ©Bonniers/Almqvist

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler publikationer
Blogg

Ett urval källor:
Libris

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.