We Can Do It!

We Can Do It! (1943) var är en amerikansk affisch från andra världskriget målad av J. Howard Miller för Westinghouse Electric & Manufacturing Company som en inspirerande bild för att öka kvinnlig arbetarmoral.

Ett urval källor

Den välkända affischen av J. Howard Miller (1943).
Den välkända affischen av J. Howard Miller (1943).

Under andra världskriget användes bilden för internt bruk inom Westinghouse under två arbetsveckor i februari 1943. Affischen hade som syfte att kontrollera arbetare och motverka missnöje på arbetsplatsen, stärka moralen hos anställda arbetare, och även motverka fackföreningarnas inflytande.

Fabrikerna, där affischen blev använd, hade mest kvinnor anställda och tillverkade hjälmfoder av impregnerad plast. Den uppmanade arbetarna att arbeta hårdare, och var alltså inte avsedd att rekrytera ny kvinnlig arbetskraft.

Efter att ha suttit uppe i två veckor på några Westinghouse-fabriker försvann bilden i nästan fyra decennier. Affischen blev återupptäckt sedan i början av 80-talet, då affischen ingick i en tidskriftsartikel i Washington Post Magazine (1982) om affischer i National Archives, “Poster Art for Patriotism’s Sake” (affischkonst i patriotismens tjänst).

Tillbaka till toppen av sidan


Rosie the Riveter

Affischen saknar copyright, och har blivit reproducerad brett i många former, ofta kallad We Can Do It!

We Can Do It som choklad och mugg.
We Can Do It som choklad och mugg.

Den har också felaktigt blivit kallad Rosie the Riveter efter den ikoniska illustrationen av en stark kvinnlig arbetare i krigsindustrin målad av Norman Rockwell, som förekom på omslaget till Saturday Evening Post, 29 maj 1943.

We Can Do It!” har framförallt blivit använd för att främja feminism och andra politiska frågor allt sedan 80-talet. Den har också kommit till användning i kampanjmaterial för flera amerikanska kvinnliga politiker och även i kampanjen för Julia Gillard, den första kvinnan som blev premiärminister i Australien (2010).

Hillary Clinton, Sarah Palin och Julia Gillard har alla använt sig av Millers målning i sina kampanjer.
Hillary Clinton, Sarah Palin och Julia Gillard har alla använt sig av Millers målning i sina kampanjer.
Bilden prydde omslaget till tidningen Smithsonian 1994, med titeln Rosie the Riveter, i ett nummer som hade en artikel om affischer under andra världskriget. ©Smithsonian

Bilden prydde omslaget till tidningen Smithsonian (mars 1994), med titeln Rosie the Riveter, i ett nummer som hade en artikel om affischer under andra världskriget. ©Smithsonian

We Can Do It-affischen hade dock inget att göra med sången “Rosie the Riveter” (1942), och inte heller med målningen av Norman Rockwell.

Rosy the Riveter med Allen Miller. The Four Vagabonds, Kay Kyser och andra har också framfört låten.
"We Can Do It"-illustrationen blev också använd till ett amerikanskt frimärke 1999. ©USPS

“We Can Do It” har också förekommit på ett amerikanskt frimärke 1999. ©USPS

Tillbaka till toppen av sidan


J. Howard Miller

Självporträtt av J. Howard Miller.
Självporträtt av J. Howard Miller.

J. Howard Miller (c:a 1915-18 – c:a 1990-2004) var en amerikansk illustratör. Han målade affischer under andra världskriget till stöd för krigsinsatsen, bland dem den berömda We Can Do It!-affischen.

Bortsett från den ikoniska affischen är Miller i stort sett okänd. Han har inte blivit mycket omskriven, och även åren för hans födelse och död är osäkra.

Miller studerade vid Art Institute of Pittsburgh och tog examen 1939. Han bodde i Pittsburgh under kriget. Hans arbete blev uppmärksammat av Westinghouse Company (senare Westinghouse War Production Co-ordinating Committee). Miller blev anlitad 1942 för att skapa en serie affischer relaterat till företagets krigsproduktion, för att ses av företagets anställda.

Avsikten med affischprojektet var att höja arbetarmoralen, att minska frånvaron, att rikta arbetarnas frågor till ledningen och att minska arbetsoro och risken för en strejk.

Var och en av de mer än 42 affischerna av Miller satt uppe i fabrikerna i två veckor och blev därefter ersatt av nästa affisch i serien. De flesta affischer visade män, och de betonade traditionella könsroller för män och kvinnor.

En av affischerna föreställde en leende manlig chef med orden "Har du frågor om ditt arbete? ... Fråga din chef."

En av affischerna föreställde en leende manlig chef med orden “Har du frågor om ditt arbete? … Fråga din chef.”

Se Can Do It! finns i ett otal bearbetade varianter.
We Can Do It! finns i ett otal bearbetade varianter.
Affisch från 20-talet (okänd konstnär).

Poster av SoirArt.

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Blogg

Ett urval källor:
The Conversation
United Automobile Workers
Wikipedia (se)
Wikipedia (en)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.