Fia, skolans olycksfågel var en ungdomsbok av Pia Höök i bokserien B. Wahlströms flickböcker. Särskilt intressant är omslaget av Bengt Olof Wennerberg, signaturen Bowen. Det är uppenbart att Bowen kopierade Norman Rockwell’s humoristiska tavla The Shiner (även kallad Girl With a Black Eye, Outside the Principal’s Office, och The Young Lady With the Shiner).


Ingenting som rektorn kan komma att säga till flickan, kommer sannolikt att minska hennes stolthet över vad som också resulterade i den iögonenfallande blåtiran. Spänningen i bilden ökas av att vi får en glimt av det intilliggande kontoret.


Fia, skolans olycksfågel. B O Wennerberg (”Bowen”) tecknade också många serier, t.ex. i Svenska MAD (ser inte tjejen lite ut som Alfred E. Neumann?). ©Höök/Wennerberg


Tavlan målade Rockwell som omslag till Saturday Evening Post, publicerad 23 maj 1953.
The Shiner som omslag. ©Saturday Evening Post


Modellfotografering
För att skapa den detaljrika scenen förlitade sig Rockwell på noggrant planerade fotograferingar. Det tog tre eller fyra fotosessioner för att få till modellbilderna med flickan. Modellen Mary Whalen har sagt att “blåögat var det svåraste i den bilden, då det måste se riktigt ut.” Rockwell försökte först med smink och sedan en kolblandning, men inget gav tillfredsställande resultat.
Lösningen blev att måla av en äkta blåtira, men han kunde inte hitta den lokalt. Tidningen Berkshire Eagle skrev en artikel om Rockwells sökande, och när nyheten spred sig fick han snart fler erbjudanden än han kunde hantera.
Flickans ansikte är målat med ganska många färger, som tillsammans ger henne ett särpräglat utseende.


Hårbanden är tjocka av färg, vilket kan ses på tavlan, men inte riktigt framgår av ett glättat tidningsomslag.


Modellen och blåögat var inte de enda motiven Rockwell fotograferade. Inspirationen till miljön hittade han på en gymnasieskola i Cambridge, New York. Rockwell tog fotografier av rektorns kontor och dörren och även av rektorn och hans sekreterare. Senare, i sin studio, fotograferade han modeller som agerade rektor (Don Trachte) och sekreterare.


Vid en närmare titt kan man se att även dessa har intressanta detaljer.


Anslagstavlan, som ser ut att vara av och för både barn och vuxna, har också många detaljer. De definierar miljön, utan att störa fokuset i bilden.


Saturday Evening Post
Rockwell målade omslag för The Post i över 47 år, från första omslaget, Salutation (Boy With Baby Carriage, 1916) till sista, Portrait of John F. Kennedy (1963). The Shiner var Rockwells 277:e totalt av de 321 målningar som blev publicerade som omslag till Saturday Evening Post.
Fakta
- Målning: olja på duk
- Format: 76×86,5 cm
- Plats: Wadsworth Atheneum Museum of Art, Hartford, Connecticut
Läs mer här
- Norman Rockwell
- Rosie the Riveter
- Norman Rockwell och djuren
- Norman Rockwell använde modeller
- We Can Do It!
- Reklammannen Norman Rockwell
Ett urval källor:
Norman Rockwell Museum
Darkstorm Creative
Best Norman Rockwell Art
The Shiner (NRM)
ARTpublika Magazine