Reklammannen Norman Rockwell

Norman Rockwell (1894–1978) är känd inte minst för sina omslag och illustrationer för Saturday Evening Post. Reklammannen Norman Rockwell är kanske inte lika känd. Men under sin produktiva karriär tog han emot uppdrag från mer än etthundrafemtio företag, inklusive Ford Motor Company, Pan American Airlines, Budweiser, Del Monte, Sun-Maid och många fler.

Ett urval källor

I reklamen för Pan American Airways säger Norman Rockwell: Pan American Was My Magic Carpet Around the World (”Pan American var min flygande matta för resor runt om i världen”). ©PanAm
Reklammannen Norman Rockwell levererade en berättelse, och illustrationer, till en annons för Pan American Airlines (1956). ©PanAm

När Rockwell nådde framgång tog han allt färre reklamuppdrag och koncentrerade sig på omslag och illustrationer till berättelser, något som gav honom mer kreativ frihet.

Ett exempel på ett reklamuppdrag är en annons för Pan American Airways där Norman Rockwell säger: Pan American Was My Magic Carpet Around the World (”Pan American var min flygande matta för resor runt om i världen”).

Tillbaka till toppen av sidan


Annons för PanAm

Rockwell agerade ibland modell för sina egna målningar och illustrationer. Och han använde fotografi som underlag för bland annat poser och miner. I fotografiet nedan har han också knutit fast ändarna på sin kavaj för att illustrera vind. Och minen han spelar upp är inte alltför olik den Stan Laurel ofta hade i Laurel and Hardy (Helan och Halvan).

Referensfoto med Norman Rockwell som modell. Foto: Bill Scovill. ©1956 Norman Rockwell Family Agency

Referensfoto med Norman Rockwell som modell (1956). Foto: Bill Scovill. ©Norman Rockwell Family Agency

Fotot fungerade som underlag för illustrationen On the Writing Flying Carpet (”Skrivande på den flygande mattan”). ©1956 Norman Rockwell Family Agency

Fotot fungerade som underlag för illustrationen On the Writing Flying Carpet (”Skrivande på den flygande mattan”). ©Norman Rockwell Family Agency

Tillbaka till toppen av sidan


Illustrationer

Annonsen för Pan American Airlines innehåller ett flertal illustrationer av reklammannen Norman Rockwell.

London

The Tower of London guards are proud of their traditions (”Vakterna vid Tower of London har stolta traditioner”). ©Norman Rockwell Family Agency

The Tower of London guards are proud of their traditions.

Paris
Gay Paree has the best floor shows, and the best menus. There’s something for everybody in this beautiful city (”Det glada Paris har de bästa showerna och de bästa menyerna. Det finns något för alla i denna vackra stad”). ©Norman Rockwell Family Agency

Gay Paree has the best floor shows, and the best menus. There’s something for everybody in this beautiful city (”Det glada Paris har de bästa showerna och de bästa menyerna. Det finns något för alla i denna vackra stad”). ©Norman Rockwell Family Agency


Hongkong

East meets west at Hongkong. You can see modern skyscrapers in the city, sampans and junks in the harbor (”Öst och väst möts i Hongkong. Det är moderna skyskrapor i staden, sampanbåtar och djonker i hamnen”). ©Norman Rockwell Family Agency

East meets west at Hongkong. You can see modern skyscrapers in the city, sampans and junks in the harbor (”Öst och väst möts i Hongkong. Det är moderna skyskrapor i staden, sampanbåtar och djonker i hamnen.”). ©Norman Rockwell Family Agency

Tokyo
For real sukiyaki in Tokyo, you leave your shoes outside, sit on the floor (”När du äter riktig sukiyaki i Tokyo lämnar du skorna utanför, och sitter på golvet”). ©Norman Rockwell Family Agency
For real sukiyaki in Tokyo, you leave your shoes outside, sit on the floor (”När du äter riktig sukiyaki i Tokyo lämnar du skorna utanför, och sitter på golvet”). ©Norman Rockwell Family Agency

Rom
The routes of the flying Clippers lead to Rome, too. It’s a city of fountains, fashion, and wonderful shopping (”Rutterna för de flygande skeppen leder också till Rom. Det är en stad med fontäner, mode och underbar shopping”). ©Norman Rockwell Family Agency

The routes of the flying Clippers lead to Rome, too. It’s a city of fountains, fashion, and wonderful shopping (”Rutterna för de flygande skeppen leder också till Rom. Det är en stad med fontäner, mode och underbar shopping”). ©Norman Rockwell Family Agency


Kairo
Four steps in learning to ride a camel (”Fyra steg på vägen för att lära sig rida en kamel”). ©Norman Rockwell Family Agency
Four steps in learning to ride a camel (”Fyra steg på vägen för att lära sig rida en kamel”). ©Norman Rockwell Family Agency

Istanbul

This Turkish coffee seller is getting a close look at my sketch book. That’s the Blue Mosque in the background (”Den här turkiska kaffesäljaren spanar in min skissbok. Med Blå moskén i bakgrunden”). ©Norman Rockwell Family Agency

This Turkish coffee seller is getting a close look at my sketch book. That’s the Blue Mosque in the background (”Den här turkiska kaffesäljaren spanar in min skissbok. Med Blå moskén i bakgrunden”). ©Norman Rockwell Family Agency

Hawaii
Hawaii is a real fun and sun land. Here I am sketching at Waikiki… surrounded by distractions (”Hawaii är ett riktigt roligt och soligt. Här är jag på Waikiki och skissar… omgiven av distraktioner.”). ©Norman Rockwell Family Agency
Hawaii is a real fun and sun land. Here I am sketching at Waikiki… surrounded by distractions (”Hawaii är ett riktigt roligt och soligt resmål. Här är jag på Waikiki och skissar… i en störande omgivning”). ©Norman Rockwell Family Agency

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Blogg

Ett urval källor:
Norman Rockwell Museum
Huntsville Museum of Art

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.