Barks tecknade Andy Panda

Innan Carl Barks hunnit skapa sig ett rykte som “The Good Duck Artist”, som tecknare av Kalle Anka (Donald Duck) så tecknade han också några icke-Disney-serier. Barks tecknade Andy Panda (episoden Saving a Lion Tamer, eller The Widow’s Doughnuts) i New Funnies #76 (1943) från förlaget Dell.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Ett urval källor

Omslag till New Funnies #76. ©Dell/Lantz
Omslag till New Funnies #76. ©Dell/Lantz

Boken Carl Barks: Bruno Björn och vänner (2010), från Egmont Kärnan, innehåller icke-Disney-serier 1943-47 av Carl Barks, som Bruno Björn och Benny Burro (Barney Bear and Benny Burro), Happy Hound (eg. Droopy), och Porky Pig. Dock inte Andy Panda-serien. Kanske beroende på att rättigheterna förhindrade att den kom med, eller kanske för att episoden med Andy Panda inte var någon av Barks bättre prestationer, varken teckningarna eller berättelsen.

Barks tecknade vanligen fabeldjur som Kalle Anka och andra Disney-figurer, så på det viset var den unga pandan Andy Panda inte så väsensskild. Men seriens övriga djur var cirkusdjur, en struts och några lejon. I övrigt innehöll serien framförallt människor. Det var med andra ord en väsentligt annorlunda serie än en vanlig Barks-serie. Kanske var det förekomsten av människor som gjorde denna serie till mindre minnesvärd?

Manus till Barks-episoden med Andy Panda skrevs av Gaylord Du Bois (1899-1993) som var en amerikansk manusförfattare av serier för dagspress och serietidningar. Du Bois skrev bland annat manus till Tarzan för Dell Comics och Gold Key Comics från 1946 till 1971. Han skrev manus till över 3 000 episoder med tecknade serier under sin karriär. Du Bois skrev även bland annat ungdomsböcker.

Tillbaka till toppen av sidan


Andy Panda

Andy Panda är en tecknad figur skapad av Walter Lantz, som ursprungligen förekom i tecknade filmer från 1939 till 1949. Debutfilmen hette Life Begins for Andy Panda.

Debutfilmen för Andy Panda börjarn en dryg minut in i filmen. ©Universal/Lantz

Andra kända figurer av Walter Lantz var Hacke Hackspett (Woody Woodpecker), Kalle Kanin (Oswald ”the Lucky” Rabbit), Pelle Pingvin (Chilly Willy), Pelle Tupp (Charlie Chicken), Svenne Duva (Homer Pigeon), med flera.

Andy förekom inte minst som tecknade serier, förutom i New Funnies i serietidningar som Four Color Comic, Walter Lantz New Funnies och Walter Lantz Andy Panda från Dell.

Omslag till Four Color #25 (1943), Walter Lantz New Funnies #109 (1946), och Walter Lantz Andy Panda #16 (1952-53). ©Dell
Omslag till Four Color #25 (1943), Walter Lantz New Funnies #109 (1946), och Walter Lantz Andy Panda #16 (1952-53). ©Dell/Lantz

Den tecknade serien Andy Panda var mer äventyrsinriktad än kortfilmerna och han blev sedermera sammanförd med Pelle Tupp. Andy Panda och Pelle Tupp har på svenska förekommit i serietidningen Hacke Hackspett.

Tillbaka till toppen av sidan


Saving a Lion Tamer

Andy Panda (episoden Saving a Lion Tamer, eller The Widow’s Doughnuts) ur New Funnies #76 (juni 1943) från Dell Publishing Co., var med manus av Gaylord Du Bois och teckningar av Carl Barks.

Första sidan med Andy Panda ur New Funnies #76 (1943). ©Dell/Lantz
Första sidan med Andy Panda ur New Funnies #76 (1943). ©Dell/Lantz

Serien inleds med att Andy finner en get som slitit sig, som han återför till dess ägare. Där blir han bjuden på mat, men förstår att familjen har det knapert.

Andy kommer då på idén att de kan sälja munkar på det näraliggande cirkusområdet. De råkar dock ut för en munktjuv på väg till cirkusen. Andy visar då sin för många att tala med andra djur på deras språk, och kallar på en örn. Örnen angriper tjuven och återför munkarna.

En örn kommer till undsättning. ©Dell/Lantz
En örn kommer till undsättning. ©Dell/Lantz

Väl på plats på cirkusen händer katastrofen att en struts sätter i sig alla munkarna. De blir då bortkörda från området, men märker ett ståhej vid lejonburarna. De upptäcker att lejontämjaren är i livsfara i lejonburen.

Lejontämjaren är riktigt illa ute. ©Dell/Lantz
Lejontämjaren är riktigt illa ute. ©Dell/Lantz

Andy ingriper, och skrämmer undan lejonen genom att tala till dem ett språk de förstår, och livet på lejontämjaren. Cirkusägaren belönar honom med en påse med pengar som Andy ger till den fattiga familjen.

Slutet på episoden Saving a Lion Tamer med Andy Panda. ©Dell/Lantz
Slutet på episoden Saving a Lion Tamer med Andy Panda. ©Dell/Lantz

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR:

Blogg

Ett urval källor:
Four Color Comic
Gaylord DuBois (Wikipedia)
Grand Comic Database
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.