Barks tecknade Pelle Gris

Innan Carl Barks hunnit skapa sig ett rykte som “The Good Duck Artist”, som tecknare av Kalle Anka (Donald Duck) så tecknade han också några icke-Disney-serier. Barks tecknade Pelle Gris i Porky of the Mounties i Four Color Comic #48 (1944) från förlaget Dell.

Ett urval källor

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Omslag till Porky Pig (Four Color) #48. ©Dell
Omslag till Porky Pig (Four Color Comic #48). ©Dell

Om än Barks var tecknare av serien, så kan några ansikten till Porky och Petunia ha blivit omarbetade av studiotecknare. Barks har i ett brev skrivit att alla huvuden till Bugs ritades om, och att det var lyckosamt.* Han var annars säker på om hans teckningar av Bugs hade varit acceptabla, så hade studion bett honom teckna serien regelbundet. Det skulle då ha ökat hans redan höga arbetsbelastning.

Barks tecknade Pelle Gris, men i vissa fall kan man se en linje på halsen som indikerar att ett omtecknat Bugs-huvud har blivit inklistrat. ©Dell
I vissa fall kan man se en linje på halsen som indikerar att ett omtecknat Bugs-huvud har blivit inklistrat. ©Dell

Manus till Porky of the Mounties skrevs av Chase Craig (1910-2001) som var en amerikansk manusförfattare och serietecknare som arbetade både med dagspresserier och serietidningar. Från mitten av 40-talet till mitten av 70-talet var han en flitig redaktör och manusförfattare för Western Publishing-serietidningar från Dell och Gold Key Comics, liksom för Disney.

Tillbaka till toppen av sidan


Porky Pig

Figuren Porky Pig (på svenska Pelle Gris, tidigare även Pelle Pigg) var en snäll, stammande gris. Figuren var skapad 1935 för de animerade kortfilmerna Looney Tunes från Warner Bros.

Porky Pig avslutar en tecknad film med att säga “That’s all Folks”. ©Warner
Porky Pig avslutar en tecknad film med att säga “That’s all Folks”. ©Warner

Looney Tunes (eller Merrie Melodies) var en serie på sammanlagt c:a 500 animerade kortfilmer som visades på biograferna 1929-69, plus enstaka filmer senare. I figurgalleriet förekom andra välkända figurer som Snurre Sprätt (Bugs Bunny, skapad 1940), Daffy Anka (Daffy Duck, 1937), Hjulben (Roadrunner, 1949), Gråben (Wile E. Coyote, 1949), Sylvester (1945), Pip (Tweety, 1942), Speedy Gonzales (1953), Helmer Mudd (Elmer Fudd, 1940), Råbarkar-Sam (Yosemite Sam, 1945) med flera.

Tillbaka till toppen av sidan


Porky of the Mounties

  • Porky Pig in ”Porky of the Mounties” var en 24-sidig serie i serietidningen Porky Pig. Tidningen ingick som #48 (juli 1944) i utgivningserien Four Color Comic från Dell Publishing Co. Serien var med manus av Chase Craig och teckningar av Carl Barks.
Barks tecknade Pelle Gris: Första sidan med Porky Pig ur Four Color #48 (1944). ©Dell
Första sidan med Porky Pig ur Four Color #48 (1944). ©Dell

Petunia åker till Kanada för att vistas där under sommaren, och Porky köper henne en önskering som resegåva.

När Petunia inte skrivit till Porky på en vecka beslutar han sig för att gå på en maskeradfest som Ridande polis. Till slut får Porky en hälsning från Kanada, att Petunia önskar han vore där. Men nu börjar vinden blåsa upp.

Porky Pig får en hälsning från Kanada. ©Dell
Porky Pig får en hälsning från Kanada. ©Dell

Vinden tar tag i Porkys hatt som blåser in i en godsvagn. När Porky och Bugs hämtar hatten blir de instängda och hamnar i Kanada. Ganska snart råkar de på medlemmar ur Pierre-ligan.

Porky och Bugs stöter på skurkar i Kanada. ©Dell
I Kanada så stöter Porky och Bugs på skurkar. ©Dell

Porky upptäcker fällor med fångade djur som han friger.

Porky räddar en björnunge. ©Dell
…och Porky räddar en björnunge. ©Dell

Överallt blir Porky misstagen för den orädde ridande polisen Dauntless. Dessutom är det olagligt att falskeligen utge sig för att vara ridande polis. Porky inser helt enkelt att han inte har något val: han måste konfrontera Pierre-ligan. Ligan fångar Porky och sätter honom i en björngrotta.

En björnunge räddar Porky. ©Dell
En björnunge räddar Porky. ©Dell

Björnungen som Porky frigett blir hans räddning, men nu stöter han också på den riktige Dauntless. Porky lyckas dock övertyga honom att Pierre-ligan är på väg att råna banken. Och självfallet hinner de dit i tid för att stoppa ligan.

Barks tecknade Pelle Gris: Slutet på episoden Porky of the Mounties med Porky Pig. ©Dell
Slutet på episoden Porky of the Mounties med Porky Pig. ©Dell

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR:

Blogg

Ett urval källor:
* Grand Comic Database
Four Color Comic
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.