Carl Barks är känd som den store tecknaren av Kalle Anka (Donald Duck) och andra ankor och seriefigurer i Ankeborg. Men en gång tecknade Barks Musse Pigg. Barks enda Musse-historia var Musse Pigg och den röda hatten, ursprungligen publicerad i Four Color Comics #79 Walt Disney’s Mickey Mouse in the Riddle of the Red Hat (1945) från Dell Publications.
Innehåll
Four Color
Four Color (även känd som Four Color Comics eller One Shots) var en serie amerikanska serietidningar som publicerades av Dell Publications (Dell Comics) mellan 1939 och 1962. Titeln syftar på fyrfärgstrycket som användes för serietidningar (cyan, magenta, gult och svart).
En första serie om 25 utgåvor blev publicerade 1939-42, med Dick Tracy som första nummer och Popeye som sista. Walt Disney-serier fanns med i fyra nummer:
- Donald Duck #4, med dagsstrippar av Al Taliaferro
- Walt Disney’s Reluctant Dragon #13, en tecknad serie med teckningar av Irving Tripp, baserad på den då nya Disney-filmen (på svenska: Den fredliga draken)
- Mickey Mouse Outwits the Phantom Blot #16, med dagsstrippar från 1939 av Floyd Gottfredson
- Dumbo the Flying Elephant #17, en serieadaption av den nya Disney-filmen Dumbo, med teckningar av Irving Tripp
I mitten av 1942 påbörjade Dell en andra nummerserie där numreringen började om från #1. Redan i #9 blir en riktig klassiker publicerad:
- Donald Duck Finds Pirate Gold! #9, med teckningar av Carl Barks och Jack Hannah
Efter de första hundra numren av den andra serien slutade Dell att sätta ut beteckningen “Four Color Comic” på serietidningarna. Det sista numret betecknat Four Color Comic var #101 Terry and The Pirates (1946), men utgivningen fortsatte och Dell behöll numreringen i tjugo år.
Musse Pigg och den röda hatten
- Musse Pigg och den röda hatten (Mickey Mouse in the Riddle of the Red Hat), av Carl Barks, ur Four Color #79 (1945).
Serien börjar med att Mimmi köper en utstuderad hatt som Musse tycker är skrattretande, varpå Mimmi säger upp vänskapen.
När Musse försöker be om förlåtelse med en ask choklad tar han fel på person, och blir indragen in i en rövarhistoria. Chokladasken blir utbytt mot ett misstänkt paket, och Musse får i uppdrag att omgående ta det till herr Humbug (Mr Whoosit).
Musse tar paketet till polisen som avfärdar honom eftersom det bara innehåller en ring med en glasbit.
Musse möter Långben som fumlar med ringen och kommer åt en låsmekanism som öppnar glaset och avslöjar en stor röd rubin som Långben sedan gömmer i sin sko.
Under tiden antastas Mimmi av en skum Svarte Petter-liknande typ som vill få ringen i utbyte mot sin chokladask. Då Mimmi inte har någon ring blir hon kidnappad och förd till herr Humbug. Musse, som vill få klarhet i mysteriet, söker upp Humbug, finner den röda hatten, men blir infångad.
Har Långben dabbat sig nu?
Långben ser det och springer till polisen, som dock är upptagna med ett viktigt fall, stölden av Rupprubinen (Faith Ruby). På vägen tömmer Långben (som uppenbarligen glömt rubinen) sin sko eftersom en sten skaver foten.
Musse tvingas lämna ifrån sig ringen till Humbug, men hör att Mimmi är i rummet intill och befriar henne. De smiter ut samtidigt som Humbug upptäcker att rubinen saknas. Skurkarna hittar dem när de ser den röda hatten och infångar dem på nytt.
Då dyker Långben upp som försöker förklara att polisen inte bryr sig. Men skurkarna blir skärrade så fort de hör ordet ”polis” nämnas, och Musse tar tillfället i akt. Han får dem att tro att polisen är på plats, avväpnar och fängslar dem.
Långben hittar slutligen rubinen i sin strumpa och slutet gott, allting gott.
Rivalen
När Carl Barks tecknade den här berättelsen för Western, tyckte han inte att Mickey Mouse riktigt passade honom. Så istället för att lyfta Musse i en ny riktning, försökte Barks gå i Floyd Gottfredsons fotspår. Han imiterade många poser från seriefigurerna i episoden Rivalen (Mickey Mouse in Love Trouble) av Merrill De Maris (manus), Floyd Gottfredson (skiss) och Bill Wright (tusch).
Motsvarande dagsstripp från 14 april 1941. ©Disney
Love Trouble är ursprungligen publicerad som dagsstrippar från 14 april till 5 juli 1941. Återpublicerad bland annat i Walt Disney’s Comics and Stories #36-39 (1943).
På svenska har episoden varit publicerad i:
- Jag, Långben (1977)
- Hall of Fame: De stora serieskaparna nr 17 (2007)
Publicering på svenska
Musse Pigg och den röda hatten har varit publicerad i:
- Musse Pigg & C:o nr 12, 1988, Jubileumsextra
- Kalle Anka & C:o, nr 46, 1993
- Kapten Morgans skatt (Carl Barks 100 år, 2001)
- Carl Barks samlade verk, nr 2 (2005)
- Kalle Anka & C:o, nr 43, 2007, Deckarbilaga
- Carl Barks Ankeborg, nr 20 (2018)
Läs mer här
- Carl Barks
- Barks första serie
- Carl Barks första Kalle Anka
- Carl Buettner tecknade omslagen
- Barks första korta Kalle Anka
- Carl Barks tecknade Andy Panda
- Bruno Björn och Benny Burro (Barney Bear and Benny Burro)
- Barks tecknade Happy Hound (eg. Droopy)
- Carl Barks tecknade Pelle Gris
- Farbror Joakim 75 år
- De bästa Disney-serierna
Ett urval källor:
Walt Disney’s Mickey Mouse. The Ultimate History (2020), Taschen (Verlag), ISBN 978-3-8365-8099-1
Inducks.org
Four Color Comics
Four Color (GCD)
Wikipedia
En tanke om ”Barks enda Musse-historia”