Norman Rockwell använde modeller

Norman Rockwell använde modeller som han målade av till sina kompositioner och avstod envist att använda kameran, fram till 40-talet. 

The Adventures of Tom Sawyer, och Starstruck
En illustration ur The Adventures of Tom Sawyer 1936, t.v., och Starstruck, omslag till The Saturday Evening Post 22 september 1934, t.h. ©Norman Rockwell Family Agency

Exempelvis var denna scen (t.v.), ur The Adventures of Tom Sawyer, uppenbarligen målad med modeller i studion. Där skapade han en situation där han hade fullständig kontroll över posering och belysning. 

Rockwell använde modeller och gärna folk i sin nära omgivning. John Cullen Murphy, som var granne med Rockwell, blev ombedd att sitta modell i Starstruck.


kameran ersatte Levande modeller

Rockwell använde fotografier senare i sin karriär, tagna av en mängd olika fotografer, för att göra sina illustrationer. Och alla hans modeller var grannar och vänner, inklusive den lilla pojken i Runaway.

The Runaway, omslag till the Post 20 september 1958, är ett exempel på Rockwells fotorealism
The Runaway, omslag till the Post 20 september 1958, är ett exempel på Rockwells fotorealism. ©Norman Rockwell Family Agency
The Gossips: Rockwell agerade själv modell i en del av sina iscensättningar.
Rockwell agerade själv modell i en del av sina iscensättningar. The Gossips, omslag till the Post 6 mars 1948. ©Norman Rockwell Family Agency
Förarbete till Election Day.
Förarbete till Election Day, omslag till the Post 30 oktober 1948. ©Norman Rockwell Family Agency
Shuffelton’s Barber Shop
Shuffelton’s Barber Shop, omslag till the Post 29 april 1950. ©Norman Rockwell Family Agency
After the Prom
After the Prom, omslag till the Post 25 maj 1957, t.h., och t.v. den scen han iscensatte, komponerade och lät fotografera i förväg. ©Norman Rockwell Family Agency
Girl at the Mirror
Girl at the Mirror, omslag till the Post 6 mars 1954. ©Norman Rockwell Family Agency
Triple Self-Portrait
Triple Self-Portrait, omslag till the Post 13 februari 1960. ©Norman Rockwell Family Agency

Saying Grace

Ett av Rockwells mest kända verk, Saying Grace, visar en scen i en trång restaurang på en järnvägsstation. Där ber en gammal kvinna och en liten pojke bordsbön innan de äter. Ett par unga män som måste dela bord med dem, betraktar dem på nära håll.

Vid sidan om bordet finns två ytterligare observatörer av scenen:
En man står utanför gruppen vid bordet till vänster (väntar på ett bord?), och en karl som sitter i förgrunden, med kaffe och en cigarr. 

I förarbetena övervägde Rockwell att inkludera en liten tjej såväl som en liten pojke. Han själv agerade modell för den gamla kvinnans ställning. Rekvisita som bord och stolar hämtades till studion särskilt för målningen. Rockwells äldste son Jarvis satt modell som en av de två unga grabbarna vid bordet, och han lät fotografera flera referensbilder av en tråkig järnvägsbangård för att få rätt bakgrund.

Fotografiernas modeller till Saying Grace
Fotografier av Gene Pelham, ©SEPS, av modeller till Saying Grace, omslag till the Post 24 november 1951. ©Norman Rockwell Family Agency.

(Tavlan blev såld på auktion 2013 för 46 miljoner dollar.)

Girl with Black Eye (1953)

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
The Picture Show
Vanity Fair
Twisted Sifter

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.