Innan Mitzi McCoy

Det är idag nästan på dagen sjuttiotre år sedan Kreigh Collins fick sin första söndagsserie publicerad, Mitzi McCoy, distribuerad av NEA. Men innan Mitzi McCoy kom till hade Collins först uppvaktat publiceringssyndikatet (en agentur för tidningsmaterial) med ett helt annat serieförslag, Tom Match and Stub som dock förblev opublicerad.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Ett urval källor

Tom Match and Stub (juni 1948). ©Collins
Tom Match and Stub (juni 1948). ©Collins

Istället bestämde sig NEA och Collins för en starta en söndagsserie om en egensinnig rikedomsdotter och med ett flertal seriefigurer som sedan avlöste varandra att vara seriens fokus.

Tillbaka till toppen av sidan


Mitzi McCoy

I Mitzi McCoy finns några beståndsdelar av Tom Match and Stub kvar, men på,ett annat sätt. Mycket av handlingen kretsade kring de anställda på dagstidningen i en småstad. Men till skillnad från Tom Match and Stub, där en yngre man var chef för sin äldre medarbetare, arbetar de anställda i Mitzi McCoy mer traditionellt, med en ung reporter (Tim Graham) som jobbar för den äldre grå redaktören (Stub Goodman).

Brian Collins, barnbarn till Kreigh Collins, skriver om detta i sin blog, KreighsComics.com. Han menar att de förändringar som gjorde Tom Match and Stub till Mitzi McCoy var starkt påverkat av Ernest “East” Lynn, ansvarig chef på NEA Features.

Resultatet blev ett långt och fruktbart förhållande för Collins och NEA. Mitzi McCoy får en flygande start, när hjältinnan plötsligt avbryter sitt eget bröllop. Snart är Mitzi själv luftburen.

Första söndagssidan med Mitzi McCoy​, från 7 november 1948.
Första söndagssidan med Mitzi McCoy, från 7 november 1948. ©NEA

Serien skulle komma att utvecklas en del under sin korta livslängd (23 månader), men den började starkt, med många element typiska för Collins stil. Det var actionscener tecknade från flera olika vinklar, vackra illustrationer och vackra kvinnor.

Collins tecknade seriens titelfigur efterliknande Rita Hayworth, men det är oklart om detta var hans eget beslut eller Lynns. Redan i Tom Match and Stub hade en attraktiv brunett blivit introducerad i det enda avsnittet.

Rita Hayworth, circa 1940. Foto: GettyImages

Oavsett var det säkert en bra idé att basera Mitzi på den kvinna som utan tvekan var den mest populära pin-up-tjejen under andra världskriget.

Collins arbetade hårt på sitt nya projekt, vilket Mitzis välkomponerade och detaljerade serierutor tydliggör. Varje serieruta var packad med visuell information. Collins till och med textade pratbubblorna till en början.

Tillbaka till toppen av sidan


Andra söndagssidan

I seriens andra avsnitt gör de fasta figurerna Stub och Tim flera framträdanden, men det gör även Mitzi, hennes pappa, och några av småstadens invånare. Dessutom förekommer Stubs gamla rishög till bil, Mitzis cabriolet, pappa McCoys Packard, ett par av McCoy-familjens båtar, Mitzis sjöflygplan och olika miljöer eller vinklar för var och en av avsnittets tio serierutor.

Original till andra söndagssidan med Mitzi McCoy, från 14 november 1948. ©NEA
Original till andra söndagssidan med Mitzi McCoy, från 14 november 1948. ©NEA

Brian Collins finner några särskilt intressanta detaljer från det här avsnittet:

  • Den tredje rutan, där Mitzi som springer på bryggan till sitt sjöflygplan (som kan ses i förgrunden, med hennes cabriolet parkerad högt uppe i bakgrunden)
  • Det realistiskt tecknade tryckeriets interiör i serierutan direkt inunder
  • Stub’s kroppsspråk i rutan längst ner till vänster, när från pappa McCoy säger vad han tycker
  • Och de skvallrande stadsborna i den sista serierutan, som sneglar på scenen som utspelar sig i gathörnet, och lyssnar på de skandalösa nyheterna om familjen McCoy

Serien Mitzi McCoy finns utgiven i samlingsvolymen The Complete Mitzi McCoy som kan beställas av Brian Collins på e-mail BrianEdwardCollins1@gmail.com.

The Complete Mitzi McCoy är en omfångsrik volym på 140 sidor. ©Picture This Press
The Complete Mitzi McCoy är en omfångsrik volym på 140 sidor. ©Picture This Press

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
Kreighs Comics

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.