Blondie

Blondie är en amerikansk dagstidningsserie i familjemiljö skapad av Chic Young som debuterade 8 september 1930. Blondie räknades under flera årtionden som världens mest lästa serie och publiceras fortfarande. Numera har Blondies man Dagobert (i original Dagwood) mer eller mindre tagit över seriens huvudroll.

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Ett urval källor

En söndagsstripp med Blondie från 1 november 1953. ©KFS
En söndagsstripp med Blondie från 1 november 1953. ©KFS

Serien handlar om Blondie Krikelin (Blondie Dagwood född Boopaboop) och hennes familj i en vanlig amerikansk förort. 


Gold-digger och playboy

Från början var Blondie en utpräglad ”gold-digger” som utnyttjade Dagobert och Dagoberts rike far. Blondie Boopadoop var den flirtiga, snygga flickan som hade massor av pojkvänner, varav Dagobert (Dagwood Bumstead) var en.

Den första strippen: Dagobert presenterar Blondie för sin far
Den första strippen från 8 september 1930: Dagobert presenterar Blondie för sin far. ©KFS

På den tiden var Dagobert en playboy, sonen till en miljardär, J. Bolling Bumstead, som inte bara ägde järnvägen, utan även staden som omgav järnvägen.

Original till en dagsstripp från 19 maj 1931. ©KFS
Original till en dagsstripp från 19 maj 1931. ©KFS

På 30-talet kom så den stora depressionen vilket gjorde att seriens idé om lättsinniga miljonärer inte var så rolig längre och serien började tappa sin charm. Men då blev Blondie och Dagobert förälskade. Verkligen kära. Och de gjorde planer på att gifta sig.

Dagsstripp med Blondie från 10 januari, 1933
Original till en dagsstripp från 10 januari, 1933. ©KFS

Dagoberts föräldrar emotsatte sig sonens giftermålsplaner, men Dagobert stod på sig och den 17 februari 1933 gifte sig Dagobert med sin Blondie.

Original till en dagsstripp från 17 februari 1933. ©KFS
Original till en dagsstripp från 17 februari 1933. ©KFS

Dagobert blev självklart förklarad arvlös av sina föräldrar varför Dagobert och Blondie behövde gå ut i världen och försöka hanka sig fram som alla vi andra.

Dagsstripp med Blondie från 26 januari, 1946
Original till dagsstripp från 26 januari, 1946. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Familjeserie

De landade i en mindre bemedlad livsstil med barn och hund, och blev varse det vardagliga livet: att få det hela att gå ihop, få mat på bordet och tak över huvudet, och att skapa en familj. Det är samma vardagsliv som fortfarande är de viktigaste ingredienserna i serien ännu idag.

Dagsstripp med Blondie från 23 juli, 1948
Original till en dagsstripp från 23 juli, 1948. ©KFS

Blondie blev en mycket populär serie, som vid tiden för Chic Youngs död 1973, publicerades i 1600 tidningar över hela världen. Bland annat publicerades den också i SeriePressen som serieklassiker.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Söndagssida med Blondie från 31 december 1950, ur SeriePressen nr 9, 1993
Söndagssida från 31 december 1950, ur SeriePressen nr 9, 1993. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Seriefigurer

Blondie och Dagobert

Blondie Krikelin (Blondie Bumstead): Vacker fru till Dagobert. Hon är varm, mild, söt, kärleksfull, och hennes hjärta är helt och hållet Dagoberts. Blondie var tidigare hemmafru men äger och driver idag sitt eget företag: Blondies Catering Service. Hon har en egen logik som kan lösa problem som kan verka förvirrande för utomstående.

Dagsstripp med Blondie från 14 november, 1955
Original till en dagsstripp från 14 november, 1955. ©KFS

Dagobert Krikelin (Dagwood Bumstead): Blondies man som älskar att sova på soffan och äta gigantiska dagobertmackor. Hans kroniska problem är att springa in i brevbäraren och komma till arbetet i tid. Hans chef är väldigt förminskande och missunnsam och vägrar ge honom någon löneförhöjning.

Dagsstripp från 20 januari, 1962
Original till en dagsstripp från 20 januari, 1962. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Alexander och Babsan

Alexander: Deras tonårige son som liknar Dagobert något till utseendet. Han föddes i serien 1934 och är fortfarande i tonåren. Han är en duktig idrottare, särskilt i skolans fotbolls- och basketlag.

Babsan (Cookie): Blondie och Dagoberts tonårsdotter. Hon är något yngre än sin bror Alexander och har sin mors vackra drag. Babsan föddes i serien 1941 och är liksom sin bror fortfarande i tonåren. Hon är en mönsterelev i skolan och medlem av skolans hejaklack (cheerleader). Babsan är en typisk tonåring i alla avseenden … inte minst när det gäller pojkar.

Dagsstripp från 19 oktober 1970
Original till en dagsstripp från 19 oktober 1970. ©KFS

Daisy: Deras tik som precis som Dagobert älskar att sova. Daisy visar nästan alltid att hon tycker likadant som Dagobert genom ansiktsuttryck eller gester. 

Elon (Elmo Tuttle): Pojken i kvarteret som är Dagoberts lilla kompis, såväl som hans nemesis som på allehanda sätt driver Dagobert till vansinne. 

Tillbaka till sidans topp


Perman

Herbert Perman (Herb Woodley): Dagoberts bästa vän och granne. Han finner sig ofta på något oförklarligt sätt insyltad Dagoberts liv när det, som så ofta, slår fel. Ofta är Dagobert och Herbert därför ytterst osams, men till syvende och sist är de mycket nära vänner. Han och Dagobert är trots allt mer eller mindre på samma frekvens.

Daisy förstärker seriefigurernas känslor
Daisy förstärker seriefigurernas känslor. ©KFS

Fanny Perman (Tootsie Woodley): Blondies bästa vän, granne och affärspartner. Fru till Herbert.  Hon och Blondie kan kommunicera tillsammans över sina makar.

Brevbäraren (Mr. Beasley): Lättar ofta sitt hjärta för Dagobert eller Blondie. 

Tillbaka till sidans topp


Dittling

Direktör Julius Caesar Dittling (Julius C. Dithers): Grundare av J. C. Dithers Construction Company och Dagoberts lättirriterade chef. Oerhört snål och krävande. Håller inne alla löneförhöjningar trots att Dagobert ofta förefaller vara mycket viktig på “kontoret” som arbetsplatsen alltid benämnes. Djupt inuti honom hävdar han att han har ett hjärta som slår och blöder för hela mänskligheten.

Söndagssida med Blondie från 28 februari, 2016
Söndagssida från 28 februari, 2016. ©KFS

Cora Dittling (Cora Dithers): Direktör Dittlings fru. När Cora är uppretad kan hon kalla sin man en kort, fet, avdankad, stelbent Napoleon. Hon utövar kontroll över sin man på alla tänkbara sätt, men främst genom en verbal kanonnad och upprepat våld med sitt ständigt närvarande paraply. Hon gillar Blondie och skulle göra allt för henne.

Officiell webbplats: www.blondie.com

Tillbaka till sidans topp


Big Little Books

Några Big Little Books med Blondie (1937-49). ©Whitman
Några Big Little Books med Blondie (1937-49). ©Whitman

Blondie utkom under 30-talet och 40-talet som Big Little Books, som var små kompakta böcker med textadaptioner av den tecknade serien, rikligt illustrerade.

Tillbaka till sidans topp


Comic Strip Classics

Blondie var en av 20 tecknade serier som U.S. Postal Service uppmärksammade med ett eget frimärke med titeln Comic Strip Classics (1 oktober 1995) inför 100-årsjubiléet av tillblivelsen av den tecknade serien.

Comic Strip Classics
Blondie var en av 20 Comic Strip Classics. ©USPS

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Seriewikin
Wikipedia