Felix

[Artikel ur SerieSpecial nr 2]

I det här numret av Serie Special kan vi presentera en serie som redan hunnit bli en svensk klassiker: Felix. Det avsnitt som återges här tecknades av seriens skapare Jan Lööf och publicerades ursprungligen i april 1969.
SerieSpecial 1976-78
Felix
Jan Lööf

Serien görs egentligen för publicering i dagstidningar – i Sverige förekommer den bl.a i Dagens Nyheter – men de flesta av Jan Lööfs äventyr har också återutgetts i samlingsvolymer av Carlsen/if. 

Tyvärr har Carlsen en del luckor i sin publicering genom att en del strippar har skippats här och där och genom att 1 1/2 äventyr hoppats över. Ett fullständigt index över Carlsen/if :s återutgivning av Felix finns i Seriefrämjandets tidskrift Bild & Bubbla 1/77 (fd THUD). 

De avsnitt som hoppats över är avslutningen på ”Felix och de flygande tefaten” och det efterföljande ”Felix och Doktor M”. Det första av dessa två återfinns i detta nummer av SerieSpecial. Orsaken till att Carlsen slopade avsnittet kan säkert sökas bl.a i att Felix reser 850 år in i framtiden, vilket är ett av de mer otroliga grepp Jan Lööf gjorde i serien. Istället lät Carlsen nyteckna en egen avslutningsstripp: 

Den nytecknade avslutningen på
Den nytecknade avslutningen på ”Felix och de flygande tefaten”. ©PIB

Att inte ”Felix och Doktor M” återutgivits beror på att syndikatet dragit in avsnittet p.g.a de ”vanskligheter” det innebär att Fantomen gästspelade i Felix. Det innebär givetvis att inte heller SerieSpecial kan publicera äventyret. Eftersom vi på nästa sida kommer in mitt i handlingen kan det vara på sin plats med en sammanfattning: 

Felix och Alex har efter att ha varit med om en revolution på San Fernando gett sig ut på jakt efter ett flygande tefat som landat vid Nordpolen. Kapten Kalfjäll vill också hitta tefatet, eftersom det finns en belöning på 100 000 kr till den som kan bevisa tefatens existens. Han har också kidnappat tefatsexperten Docent Nilsson. Naturligtvis blir det Felix och Alex som hittar tefatet och de befriar också Docent Nilsson. Dom finner tefatets förare, Gregor, men tefatet förloras tyvärr under bogseringen hem. 

Gregor har en vän, Togo, som också fått motorfel, men inte kraschlandat utan fastnat i rymden, varför Gregor måste hjälpa Togo för att kunna återvända till sin hemplanet, Alfax. Det blir Felix som får till uppgift att förse Togo med den nödvändiga reservdelen: en magnet. Han byter plats med en apa som är passagerare på en Venusexpedition. Väl ute i rymden lyckas han styra raketen till Togos tefat och kliva ombord. Båda åker sedan ner till jorden. där vår historia tar vid: 

[Serieavsnittet finns publicerat i SerieSpecial nr 2]

Här fortsätter egentligen Felix-äventyret med att Felix landar i havet och räddas av Fantomen, varvid ett nytt äventyr tar vid, men som nämnts får inte det äventyret publiceras. 

Det händer dock en del intressanta saker där som inte kan förbigås. Det visar sig t.ex att året fortfarande är 1969 när Felix landar på jorden. Hur det kommer sig förklarar sjökapten Nemo så här: 

Sjökapten Nemo förklarar hur det kommer sig att det är år 1969 trots att det gått 850 år sedan Felix landade på jorden igen
©PIB

Nemo stjäl Fantomens dödskallering och han förlorar därför självförtroendet. Felix följer med Fantomen till dödskallegrottan, och skulle någon tycka att Fantomen liknar Alex (se sid 3) är förklaringen enkel: 

Fantomen liknar Alex
©PIB

Fantomen far till sin far, Alexander van Toomen, i USA och tar jobb på tivoli, men återtar sin roll som Fantomen när Felix lyckas bevisa att han fortfarande är stark. Han börjar genast bekämpa gangsterväldet som blossat upp: 

Ett gangsterväldet har blossat upp
©PIB

Efter diverse förvecklingar leder sökandet efter Doktor M genom en lönngång till: 

Sökandet efter Doktor M går genom en lönngång
©PIB

Felix upptäcker att Fantomens far i sömnen dricker en grönaktig vätska som förvandlar honom till ett slags Mr Hyde. Doktor M fängslar Felix och Fantomen försöker befria honom, men: 

Fantomen tar en vätska som förvandlar honom
©PIB

När också Fantomen är förvandlad tar de en vätska som gör förvandlingen beständig, förvandlar Devil till en flygande hund och flyger till Transylvanien. 

Blogg

En tanke om ”Felix”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.