Prins Valiant

Prins Valiant (i original Prince Valiant in the Days of King Arthur), är en amerikansk tecknad serie. Serien, skapad av Hal Foster 1937, är sedd som en av de bästa tecknade serierna någonsin. Och serien blir fortfarande producerad, om än av andra kreatörer sedan 70-talet.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Ett urval källor

Första bilden på den unge Prins Valiant. ©KFS
Första bilden på den unge Prins Valiant. ©KFS

Serien hade premiär lördagen den 13 februari 1937 på tabloidsidorna i färg, och sexton veckor senare blev det en söndagsserie där serien fick helsidesformat.

Första tabloidsidan med Prince Valiant från 13 februari 1937. ©KFS
Första tabloidsidan med Prince Valiant från 13 februari 1937. ©KFS

Helsidesformatet på söndagarna behöll serien till 1944, då den en period under andra världskriget krympte till 2/3 av helsidesformatet. Därefter återgick serien till helsidesformat för att senare bli halvsidesformat 16 maj 1971. Det datumet sammanföll med att det var Fosters sista söndagssida (#1788, med undantag av #2000).
Redigering av söndagsserier


Teckningarna och storyn

Serien Prins Valiant är kännetecknad av en intelligent och välgjord, historiskt trovärdig och ibland humoristisk berättelse.

Ibland hade serien en humoristisk vinkel, som här den 19 maj, 1940
Ibland hade serien en humoristisk vinkel, som här den 19 maj, 1940. ©KFS

Serien är inte minst uppmärksammad för sina välgjorda teckningar som var stilbildande för den tidens äventyrsserier, med god blick för perspektiv och anatomi, med stor detaljrikedom med mycket detaljerad bakgrund, realistiska panoramavyer och välgjorda masscener – inte minst kampscener – och skildringar av friluftsliv.

Kampscener kunde vara särskilt dynamiska och detaljrika
Scener från strider kunde vara särskilt dynamiska och detaljrika, här en scen i full sidbredd från den 11 februari 1940. ©KFS

Serien saknar också pratbubblor (det är en s.k. ”story-strip”), då Foster föredrog att använda bildtexter till berättande text och dialog.

Tillbaka till sidans topp


Layout och design

Det stora formatet tillät Foster att använda olika sidlayouter.

Den 30 juni 1940:hade sidan en udda komposition, utan inramade rutor
Den 30 juni 1940 hade sidan en udda komposition, utan inramade rutor. ©KFS

Mycket av sidans estetik och djup kom från samspelet mellan Fosters användning av svart tusch och de möjligheter som fyrfärgstrycket erbjöd, som Foster använde för att skapa perspektiv, textur och atmosfär, och inte bara vacker färgläggning.

Den 9 oktober 1937 använde Foster hela sidans höjd i en av rutorna
Den 9 oktober 1937 använde Foster hela sidans höjd i en av rutorna. ©KFS
Den extra höga rutan...
Den extra höga rutan förstärker fallhöjden. ©KFS

En annan speciell aspekt av serien är att seriefigurerna åldrades. Valiant är fem år gammal när berättelsen börjar och han blir äldre med åren. Fosters efterträdare gjorde honom till och med till farfar på 80-talet. Få andra serier låter sina figurer åldras på samma sätt. Frank King var först med det greppet i den långlivade serien Gasoline Alley som startade 1918 och som produceras fortfarande. 

Tillbaka till sidans topp


Handling

Från romartid till medeltid

Prins Valiant var en historisk serie som tilldrog sig under tiden för den legendariska Kung Arthur-myten, dvs. under 400-talet. Det är alltså från den senare delen av romarriket till den begynnande medeltiden. Serien handlar om en ung prins som växer upp och upplever många äventyr bland kultur, historia och legender i mytologin från i huvudsak ett dåtida Europa.

Berättelsen börjar med att den avsatte kungen Aguar av Thule, som ligger nära nutidens Trondheim på norska kusten, anländer med sin fru och unge son (Valiant är prins av Thule) till den brittiska kusten. Miljön i sumpmarkerna orsakade snabbt drottningens död, och den unga prinsen Valiant vågade sig ut i världen.

Valiant förvärvar Flamberge – ”Det sjungande svärdet” – 1938 från Prins Arn av Ord, först konkurrent, senare en allierad vän. Svärdet innehöll magiska krafter, eftersom det var tillverkat av samma material som King Arthurs svärd Excalibur.

Den 12 juni 1938 får Valiant det sjungande svärdet av prins Arn
Den 12 juni 1938 får Valiant det sjungande svärdet av prins Arn. ©KFS

Valiant hamnade tidigt i Camelot där han träffade Sir Gawain och Sir Tristram. Han dubbades också av kung Arthur till riddare av det runda bordet 1939. 

Den 29 januari 1939 dubbas Prins Valiant till riddare av det runda bordet
Den 29 januari 1939 dubbas Prins Valiant till riddare av det runda bordet. ©KFS

Valiant kommer under sina resor att bese de brittiska öarna, Europa och det Heliga landet. Och Valiant får tillfälle att kämpa mot invaderande goter, hunner och saxare.

Den 20 oktober 1940 bevittnade Valiant och Sir Gawain mordet på en romersk kejsare - inte helt olikt set som drabbade Caesar
Den 20 oktober 1940 bevittnade Valiant och Sir Gawain mordet på en romersk kejsare – inte helt olikt det öde som drabbade Caesar. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Drottningen av de dimmiga öarna

Under sina resor kommer han till en medelhavsö där han möter kärleken i sitt liv,. Aleta, drottningen av de dimmiga öarna, skulle bli hans livs kärlek. 

Valiant möter Aleta första gången den 2 februari 1941, när han rymt ur slaveri och driver iland efter lång tid på havet utan mat och vatten
Valiant möter Aleta första gången den 2 februari 1941, när han rymt ur slaveri och driver iland efter lång tid på havet utan mat och vatten. ©KFS
Valiant återser inte Aleta igen förrän den 30 november 1941
Prince Valiant återser inte Aleta igen förrän den 30 november 1941. ©KFS

Den yngre Valiant hjälpte 1940 sin far att återvinna Thule-tronen genom att besegra inkräktaren på tronen, Sligon.

De första åren av Prins Valiant innehöll serien en hel del fantasi och mytologi. Sumpmonster, jättar, häxor, trollkarlar och magi förekom ofta.

Prins Valiant slogs mot en jättelik havskrokodil den 12 juni 1937
Prins Valiant slogs mot en jättelik havskrokodil den 12 juni 1937. ©KFS
En monsterlik bläckfisk från den 27 april 1941
En monsterlik bläckfisk från den 27 april 1941. ©KFS

Trots sin fantasifulla början har Prince Valiant-serien en stark känsla av realism. Och Foster avstod gradvis alltmer från alltför fantasifulla inslag. 

Tillbaka till sidans topp


Historisk autenticitet

Foster var noga med att återge exakta skildringar av medeltida slott, kostymer, vapen och de många länder som serien utspelar sig i. Och seriens karaktärer blev alltmer lika verkliga personer vilket påverkade seriens episoder. 

Den 30 oktober 1937 återvänder Valiant med den skadade Sir Gawain
Den 30 oktober 1937 återvänder Valiant med den skadade Sir Gawain, vilket gav Foster tillfälle att visa upp såväl Camelot som tornerspel i en stor ruta som upptog nästan halva söndagssidan. ©KFS

Vissa händelser i berättelsen placerar serien i 400-talet, som till exempel hunnernas kung Attilas död 453. Detsamma han sägas om vandalernas plundring av Rom 455, som Prince Valiant och Aleta bevittnar.

Andra delar av berättelsen är inte lika historiskt korrekt. Medan historien uppenbarligen skulle äga rum i mitten av 400-talet införde Foster en del element som är i fel tidsepok. Vingarnas långskepp hör inte till den tiden. Liksom skildringar av muslimer, alkemister och tekniska framsteg som inte hände före renässansen. Befästningar, rustningar och beväpning liknar högmedeltidens.

År 1946 gifte sig Valiant och Aleta, och kort efter blev hon kidnappad av vikingen Ulfran.  Valiant förföljer honom förbi Shetlandsöarna, Färöarna, Island, Grönland, Newfoundland och Saint Lawrence River, och Niagara Falls. Valiant kom med andra ord till Amerika 1000 år före Columbus.  

Den 22 juni 1947 besökte Valiant och Aleta Niagara Falls
Den 22 juni 1947 besökte Valiant och Aleta Niagara Falls. ©KFS

Efter att Valiant besegrat Ulfran, blir han återförenad med Aleta, och paret stannar över vintern med vänlig sinnade indianer.

Tillbaka till sidans topp


Små ättlingar

Aleta födde en son, Prins Arn, den 31 augusti 1947. Familjen blev senare utvidgad med tvillingarna Karen och Valeta 1951. Och därefter med sonen Galan 1962 och Prins Nathan 1979.

Hal Foster fortsatte att skriva och teckna serien till början av 70-talet, då ledinflammation började påverka hans ritning. Den sista sidan som Hal Foster tecknade blev publicerad den 16 maj 1971. Därefter tecknade och tuschade John Cullen Murphy serien från manus och skisser av Foster.  

Efter Foster slutliga pensionering 1980 fortsatte Murphy fortsatte teckna serien med sin son Cullen Murphy som manusförfattare fram till 2004. Därefter tog Mark Schultz (manus) och Gary Gianni (teckningar) över serien. Gianni ersattes av Thomas Yeates i april 2012.

Tillbaka till sidans topp


Publicering

Menomonee Falls Gazette

Serien tecknad av John Cullen Murphy blev publicerad i Menomonee Falls Gazette #95-223 (1973-76) med söndagsserien från 22 september 1973 till 30 april 1976.

Prince Valiant fanns med på omslaget till MFG #115, #156 och #184. ©Street Enterprises
Prince Valiant fanns med på omslaget till MFG #115, #156 och #184. ©Street Enterprises
Söndagssidan #2000 från 8 juni 1975 var den sista som innehöll teckningar av Hal Foster.  ©KFS
Söndagssidan nr 2000 från 8 juni 1975 var den sista som innehöll teckningar av Hal Foster. ©KFS

Comic Strip Classics

Prince Valiant var en av 20 tecknade serier som U.S. Postal Service uppmärksammade med ett eget frimärke med titeln Comic Strip Classics (1 oktober 1995) inför 100-årsjubiléet av tillblivelsen av den tecknade serien.

Bringing Up Father var en av 20 Serier som uppmärksammades som Comic Strip Classics av U.S. Post.
Prince Valiant var en av 20 Comic Strip Classics. ©USPS

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Prins Valiant i Karl-Alfred

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Newspaper Comic Strips
Johan Blixts Prins Valiant-index
PrinceValiant.org
Alchetron
A Prince named Valiant
The Definite Prince Valiant Companion
Lambiek Comiclopedia
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.