Redigering av original

Det säger sig självt att om man publicerar breda amerikanska dagsstrippar i en vanlig svensk serietidning, så kan ibland redigering av original vara av nöden för att få dem att passa in i ett smalare serietidningsformat, om man inte vill krympa serierutorna till frimärkesstorlek.

En stripp ur den gömda skatten från Peter Falk nr 1, 1964 som har varit utsatt för viss redigering av original
En stripp ur den gömda skatten från Peter Falk nr 1, 1964. ©Bulls
En stripp från 15 september 1940 ur ”Treasure Hunt”
Originalstrippen från 15 september 1950 ur ”Treasure Hunt”. ©KFS

Lika självklart var det kanske inte när Formatic Press 1962-64 publicerade serier från dagsstrippar i det nya storformat som förlaget introducerade. Varje sida rymde fem normalbreda strippar, och för en del serier gick det utmärkt att passa in. Dock inte för alla. Peter Falk (Rip Kirby i original) krävde en del redigering.

En stripp ur Melody Lane från Peter Falk nr 1, 1964 som har varit utsatt för viss redigering av original
En stripp ur Melody Lane från Peter Falk nr 1, 1964. ©Bulls
En stripp från 21 december 1950 ur Mystery of the Missing Songstress
Originalstrippen från 21 december 1950 ur “Mystery of the Missing Songstress”. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Olika tillgrepp vid redigering av original

Som framgår av exemplen ovan är stripparna redigerade i den svenska publiceringen.

  1. Originalstripparna är för det första tecknade så att de är möjliga att spara plats genom att kapa en liten del underifrån, vilket framgår inte minst av förekomsten av dubbla copyright-remsor på originalet.
    Under andra världskriget och in på 50-talet var det vanligt att tidningarna kunde få två versioner av strippar – trimmade och otrimmade. Trimmade strippar använde man för att spara plats på sidorna. Formatic-tidningen har använt den underifrån kapade versionen.
  2. Dessutom är Formatic-stripparna bredare, då de valt att rita till en förlängning av stripparna. Längre och smalare strippar gjorde att Formatic fick plats med sex strippar per sida istället för fem.
  3. Copyright-remsor, upphovsmannens signatur och publiceringsdatum är retuscherade.
  4. Slutligen är texten något nedkortad, troligen på grund av att den svenska textningen är gjord i litet format, på mindre avdrag. Originaltexten är textad i strippar med betydligt större format (vanligen 18.5″ x 5.5″, dvs c:a 470×140 mm).

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
Heritage Auctions

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.