Söndagsserien har genomgått en rejäl förminskning under åren, och sedan många år finns de inte ens kvar i min egen dagstidning (DN). Även dagstidningen i sig har samtidigt blivit mindre.


Helsidorna
I början av 1900-talet blev tecknade serier på söndagssidor i amerikansk dagspress publicerade i helsidesformat, ofta i dagspressformatet broadsheet, c:a 38×56 cm (bxh), tryckta i färg i en särskild tidningsbilaga, Sunday Comic Section. Under senare decennier har vi dock fått uppleva såväl dagstidningarnas som söndagsseriens förminskning.
På 1910- och 20-talet var serier som Little Nemo in Slumberland i ensamt majestät på söndagssidan.


Helsidesformatet gav serietecknare en enorm möjlighet att skapa olika kreativa uttryck på sidan. Serierutor kunde utformas väldigt olika, eller helt utelämnas om så vore. Layout kunde helt enkelt vara en del i berättandet.


Från mitten och slutet av 30-talet blev söndagsserier i helsidesformat alltmer sällsynta, vilket kan ses som slutet på söndagsseriens storhetstid.
40-talet


Att erbjuda tidningarna utfyllnadsserien The Mediæval Castle var ett sätt för syndikatet att ändå behålla utrymmet. ©KFS
Andra världskriget ledde dessutom till pappersransonering som kom att innebära att seriesyndikaten blev anmodade att krympa söndagsserierna från helsida till två tredjedelar. Söndagsserier som helsida blev därför sällsynta från och med 40-talet.
Det har ofta sagts att pappersbristen under andra världskriget inledde söndagsserierna förminskning. Men den verkliga boven kan lika gärna vara den explosion av reklam i seriesektionen, som inleddes redan i början av 30-talet. Stora helsidesserier sågs av en del som ett slöseri med värdefullt annonsutrymme.
Under årtionden har därför storleken på söndagsserier blivit allt mindre.
Olika dagspressformat


Med tiden krympte också dagstidningarna, vilket också bidragit till en kraftig förminskning av såväl söndagsserier som dagsstrippar på vardagarna. Sedan tidigt 2000-tal är numera en vanlig svensk dagstidning förminskad till tabloidformat.
Utöver Broadsheet (c:a 38×56 cm) och Tabloid (c:a 28×39 cm) finns en mängd andra tidningsformat som tidningsmaterial måste kunna anpassas till, t.ex. Berliner (c:a 32×47 cm).
Anpassad redigering


Olika dagstidningsformat har lett till att söndagsserier fått anpassa sig till olika format. Söndagsserier kan med olika redigeringar bli publicerade som såväl helsida, halvsida och tredjedelssida som kvartssida.
New York Herald Tribune i mitten av bilden ovan har två serier, Penny och Mr. & Mrs, med vardera en halvsida, medan seriebilagan till höger innehåller kvartssidor. Inte bara helsidor utan även halvsidor har blivit mindre vanliga med åren i amerikanska söndagsbilagor, även om de fortfarande förekommer.
Beskurna söndagsserier


Winnie Winkle och Gasoline Alley (t.h.) halvsida tabloid. ©Field/CTS
Steve Canyon ovan kan vara beskuren, eftersom det finns en liten annons längst ner på sidan. Det var inte ovanligt att tidningar klippte av underdelen i serierutorna (kanske 3 mm i det här fallet) för att få serien att passa in bättre på sidan.
Här är ett annat exempel på redigering:


Li’l Abner utan titelruta (t.v.) gör det möjligt för tidningen att lägga till en annons. Jämför med en komplett Li’l Abner-sida (t.h.), med titelruta. I båda fallen är själva serien komplett.
Topperstrippar
En ”Topper strip”, som t.ex. Dot and Dash som komplement till Polly and Her Pals, är en mindre extraserie som kompletterar huvudserien.


Topper-strippar började på 20-talet, och i början av 30-talet hade de flesta seriesyndikaten söndagssidor med topper. Tanken var att tidningen kunde välja att ersätta toppern med en annons, alternativt byta ut den mot en annan söndagsserie.


Toppern hade sin storhetstid på 30-talet, och vissa söndagsserier fortsatte att erbjuda dem fortfarande på 60-talet, och i några fall även på 70-talet.
Benämningen ”topper strip” kan dock vara missvisande eftersom de ibland förekom under huvudserien.


Moon Mullins utan Kitty Higgins-toppern. ©CTS
På den här sidan med Moon Mullins (”2/3-sida”) har den lilla Kitty Higgins-toppern blivit ersatt med en annons.


Serier i tredjedelsformat kan en tidningsredaktör klämma in rätt många av i en söndagsbilaga med serier. Halvsidorna till höger inkluderar topperstrippar, som lätt kan lyftas ut och ersättas med ännu en tredjedelssida.
Redigerbara format
Seriesyndikaten erbjuder ofta söndagsserier formaterade så att tidningar kan göra lokala anpassningar till olika publicerbara format. Något som serietecknaren måste anpassa serien efter.


Så till exempel kan en serie bli publicerad både i stående helsidesformat och liggande halvsidesformat, efter en del redigering.


Vid en snabb blick kan de två söndagssidorna ovan förefalla vara lika, men vid en direkt jämförelse ser man att det är flera skillnader. Halvsidans rutor har reducerad höjd, och pratbubblorna är justerade och nerflyttade.


Men för de två sista rutorna är skillnaden än större, eftersom både höjd och bredd i båda rutorna på halvsidan är mindre.


Om sådan redigering av söndagsserier innebär att intressant innehåll blir bortklippt, eller om det större formatet har irrelevant ”luft” som med fördel kan försvinna, är kanske en smaksak.
Vanliga söndagsserieformat
Med den fortsatta utvecklingen av söndagssidornas format uppstod t.ex. halvsidor där hela den övre raden var skapad för att man helt eller delvis ska kunna ta bort rutorna.


Med en sådan lösning kan den övre bildraden helt uteslutas om en textrad placeras ovanför som titel. Samtidigt kan man också publicera halvsidan som helsida tabloid, men då försvinner den ”innehållslösa” översta högra rutan, och serien blir 4-radig istället för 3-radig.


Standardlayout för en söndagssida innebär att den kan bli nyttjad som helsida, halvsida, tredjedelssida och kvartssida. Helsidesformatet utelämnar titelrutan, och serien får istället en satt rubrik ovanför. Tredjedels- och kvartssidorna utelämnar halvsidans övre rad.
Fjärdedelssidan är, sedan några år, för många serier det mest kompletta formatet, även om versionen är mindre än tredjedelssidan.
Mindre söndagsserier


’For Better or for Worse’ som tredjedelssida, ’Zits’ som fjärdedelssida, och ’Opus’ som halvsida. ©UPS/KFS/WP
Under slutet av 1900- och början av 2000-talet har seriesyndikat och tidningar hittat allt fler sätt att klämma in fler serier på allt mindre utrymme.
Söndagssidan ovan har serier med tre olika format. Lustigt nog är 1/3+1/4+1/2 inte lika med ett jämnt heltal (=1,08).
I nästa exempel är det fem kvartssidor på en sida (=1,25). Kort sagt, de invanda benämningarna stämmer inte med verkligheten.
B.C., Curtis, Judge Parker, Ziggy och Apartment 3-G som fjärdedelssidor (90-talet). ©Creators/KFS/UPS/Publishers


Allt mindre format
Nästa exempel är en intressant kombination av format på ett uppslag.


På höger sida är det två halvsidor, något som blivit allt mer sällan förekommande. Likafullt har tidningen, utan problem, lyckats klämma in en kvartssida.
Den vänstra sidan, däremot, är något av en mischmasch. Överst är en tredjedelssida. Sedan är det fyra serier, i förminskat tredjedelsformat, av en del kallade sjättedelar. Det är ett populärt sätt att klämma in en extra serie, en vertikal.


Brenda Starr, och Blondie i ett nytt format: kvadraten, Dick Tracy (eg. tabloidhalvsida), Cathy och Mutts (”sjättedelar”), och The Lockhorns (vertikal). ©CTS/UPS/KFS
Att publicera söndagsserier i kvadratiskt format är relativt nytt. Och tabloidhalvsidan är liksom tredjedelarna förminskade för att få plats med en vertikal.
Exemplen ovan är en studie i söndagsseriens förminskning, men också i söndagsseriens terminologi. Och visst kan man fråga sig hur en serie kan levereras i alla dessa olika format. En serietecknare måste ha en hög grad av kreativitet för att skapa serien så att den fungerar i alla olika konfigurationer. En kreativitet som kunde ägnats åt själva serien istället, kan man tycka.
Läs mer här
- Redigering av original
- Redigering i serietidningar
- Bortredigering av strippar
- Dagsstrippens förminskning
- Redigering av söndagsserier
- Fullstor helsida och tabloid
Ett urval källor:
Kurtis Findlay (Facebook)
Strippers Guide