Ray Moore

Raymond S. Moore (1905-84), mer känd som Ray Moore, var medskapare tillsammans med Lee Falk, och den förste tecknaren på vad som skulle växa till att bli en av världens mest populära äventyrsserier, Fantomen (The Phantom i original), som startade som serie i dagspress 1936.

Original till en söndagssida av Ray Moore från 11 oktober 1942
Original till en söndagssida av Ray Moore från 11 oktober 1942. ©KFS

Moore föddes i Oklahoma*, och han levde större delen av sitt liv i Missouri fram till sin död 1984 tillsammans med sin fru Claire. Han var son till en juvelerare och klocktillverkare och hade ursprungligen för avsikt att bli ingenjör (på begäran av sin far). Men han insåg att han kunde leva på att jobba konstnärligt.

Han utbildade sig på Saint Louis University och började som reklamtecknare.


Mandrake

Han kom in på tecknade serier genom Phil Davis, som han hjälpte med Lee Falks första serie Mandrake (Mandrake the Magician) från februari 1935 fram till han började teckna Fantomen i februari 1936.

Phil Davis tecknade Mandrake, men använde Ray Moore som tuschare, möjligen även på denna söndagssida från 17 januari 1936
Phil Davis tecknade Mandrake, men använde Ray Moore som tuschare, möjligen även på denna söndagssida från 17 januari 1936. ©KFS

Eftersom Moore arbetat som assistent till Davis på Mandrake blev han ett naturligt val att teckna Falks nya skapelse, då Falk som skapat serien insåg att han inte skulle ha tid att teckna serien själv. 

Tillbaka till sidans topp


Fantomen

Fantomen började som dagsstrippar den 17 februari 1936, följt av söndagsserien i färg den 28 maj 1939; båda versionerna produceras fortfarande ännu.

Första dagsstrippen av The Phantom av Ray Moore, från 17 februari 1936
Första dagsstrippen av The Phantom, från 17 februari 1936. ©KFS

Under de närmaste sex åren ritade Moore Fantomen, medan Falk utvecklade Fantomen-historien och serien.  

Det var genom Moores teckningar som den första generationen Fantomen-fans kom att känna och älska “Den vandrande vålnaden”. Från början hade han en realistisk stil som inte ändrades mycket under de tre första åren.

Fantomen ur en dagsstripp från den 18 december 1936, tecknad av Ray Moore
Fantomen ur en dagsstripp från den 18 december 1936, tecknad av Ray Moore. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Raymond-stilen

Moores första tid på Fantomen inspirerades av hur Alex Raymond tecknade sina serier. I mitten av 30-talet hade redaktörerna på King Features en favoritstil för äventyrsserier, som Alex Raymond använde på dagsstrippen Secret Agent X9 och söndagsserierna Flash Gordon och Jungle Jim.

Dagsstrippen den 11 november 1936, ur episoden The Sky Band, av Lee Falk och Ray Moore
Dagsstrippen den 11 november 1936, ur episoden The Sky Band. ©KFS

Phil Davis använde en variation av det på Mandrake och Charles Flanders blev övertygad om att teckna i samma stil när han tog över X-9 och King of the Royal Mounted (King vid gränspolisen på svenska). Det var därför naturligt för Moore att han skulle teckna Fantomen i den Raymond-stil som föredrogs av syndikatet.

Ur dagsstrippen den 14 november 1936
Ur dagsstrippen den 14 november 1936. ©KFS

Moore anpassade sig också till filmens sätt att bildsätta, och använde sig av bilder på avstånd, närbilder, vyer ovanifrån etc. Det var sådant som Milton Caniff gjorde i Terry and the Pirates och det påverkade utseendet på många av äventyrsserierna.

Dagsstrippen de 21 januari 1937, ur episoden The Sky Band
Dagsstrippen de 21 januari 1937, ur episoden The Sky Band. ©KFS

Moore teckningsstil var atmosfärsskapande med en skuggningsteknik som passade den mystiska Fantomen-karaktären. 

De första åtta dagliga berättelserna ritade av Moore är sofistikerade och konstnärliga. Klädstil och layouter har en tydlig 30-talskänsla och många serierutor kan påminna om modeteckningar.  

Moore kombinerade ofta enkel och ren layout i serierutorna med fantasifull användning av svarta områden och tung skuggning, särskilt på Fantomens kropp. Denna tidiga stil skildrar Fantomen som en mörk och overklig figur. En mystisk person.

Tillbaka till sidans topp


Mörkare mystik

Han ändrade dock lite senare sin stil och fokuserade mindre på den mörka atmosfär han hade blivit känd för, till fördel av en mer realistisk stil, med mer detaljer och mindre mystik.

Ur dagsstrippen fen 25 januari 1937
Ur dagsstrippen fen 25 januari 1937. ©KFS

Stilen på Fantomen-serien förändras 1939 och 1940. Förändringen, som började episoden The Slave Traders, var en gradvis förenkling av Fantomens utseende, och inte så mycket av de andra karaktärerna.  

Ur första dagsstrippen i episoden The Slave Traders, från 20 januari 1939
Ur första dagsstrippen i episoden The Slave Traders, från 20 januari 1939. ©KFS

Ändringen i stil fortsatte genom episoderna The Mysterious Girl och The Golden Circle och var väl etablerad i episoden The Seahorse i slutet av februari 1940. 

En dagsstripp ur episoden The Seahorse, från 8 februari 1940
En dagsstripp ur episoden The Seahorse, från 8 februari 1940.

Med stilförändringen upphör i stort sett användningen av tung skuggning på Fantomen själv. Ljusskuggning används fortfarande i tillfälliga ansiktsbilder, men inte så ofta.

En dagsstripp ur episoden The Seahorse, från 19 februari 1940
En dagsstripp ur episoden The Seahorse, från 19 februari 1940. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Söndagsserien startar

Förenat med denna ändring av teckningsstil är att söndagsserien startar den 28 maj 1939, två veckor in i dagsstrippsepisoden The Mysterious Girl

En tidig söndagssida ur sen första episoden The League of Lost Men, från 11 juni 1939
En tidig söndagssida ur sen första episoden The League of Lost Men, från 11 juni 1939. ©KFS

När det gäller detaljrikedom sker en dramatisk förändring mellan den första söndagsepisoden, The League of Lost Men, och och den andra, The Precious Cargo of Colonel Winn, som har en mer subtil och mindre detaljrik stil.  

Söndagssidan från 24 december 1939, ur episoden The Precious Cargo of Colonel Winn
Söndagssidan från 24 december 1939, ur episoden The Precious Cargo of Colonel Winn. ©KFS

Den ökning av arbetsbelastningen det innebar att teckna två serier samtidigt hade förmodligen något att göra med förenklingen i stil.

Tillbaka till sidans topp


Wilson McCoy

Det är också möjligt att dessa förändringar kan utgöra början på Wilson McCoys inflytande över tecknandet. McCoy, som delade studio med Moore, tecknade dock serien ”okrediterad” länge innan han började signera den, varför det är mycket svårt att vara helt säker på exakt när Moore slutade och McCoy började göra saker, vem som hjälpte vem med arbetet och vems idéer som hade inflytande över vad.

Den sista hela episoden Moore tecknade innan militärtjänsten var The Phantom Goes to War, här en dagsstripp från 16 februari 1942
En dagsstripp från 16 februari 1942 ur episoden The Phantom Goes to War, som var den sista hela episod Moore tecknade innan militärtjänsten (kanske McCoy tuschade).

Moore var tvungen att sluta teckna serien 1942 när han deltog i den amerikanska militärtjänsten under andra världskriget. McCoy tog över tecknandet av serien tills Moore återvände 1945. 

Efter sin tid som pilot under kriget led Moore av en nervskada, vilket var en bidragande orsak till att hans karriär som Fantomen-tecknare fick ett slut ett par år efter att han återupptog arbetet.

En dagsstripp ur episoden The Mermaids of Melo Straits, från 31 januari 1946
En dagsstripp av Moore ur episoden The Mermaids of Melo Straits, från 31 januari 1946. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


McCoy tar över

Moore var oförmögen att fortsätta teckna Fantomen som förut och lämnade därför mer och mer över arbetet på serien till McCoy.

Några rutor ur en av Moores sista söndagssidor, ur episoden The Phantom Trophy, från 8 augusti 1948
Några rutor ur en av Moores sista söndagssidor, ur episoden The Phantom Trophy, från 8 augusti 1948. ©KFS

Lee Falk hävdade alltid att Moore var den tecknare som passar Fantomen bäst, på grund av sin talang för att rita vackra tjejer. Det var dennes talang som ledde Falk till att skriva många äventyr om brottsliga ligor bestående av bara kvinnor, som det ökända Sky Band.

Moores talang för att teckna unga damer exponeras extra mycket i episoden The Return of The Sky Band, här med en stripp från 6 juli 1941 ur söndagsserien
Moores talang för att teckna unga damer får extra exponering i episoden The Return of The Sky Band, här med en stripp från 6 juli 1941 ur söndagsserien. ©KFS

Redigering av söndagsserier

Moore är känd av fans för att vara lika mystisk som den Fantomen han skapade. Före 2011 var det bara två fotografier av honom som var kända, båda i profil. Hans ansikte var därför ganska okänt för världen. Och om han vid något sällsynt tillfälle gjorde en intervju, nämnde han sällan sitt privatliv.

Ray Moore, t.h., i ett foto som inte var känt före 2011 för Fantomen-läsarna
Ray Moore, t.h., från ett foto som inte var känt före 2011 för Fantomen-läsarna.

Moore använde ibland sin fru Claire som modell när han ritade Fantomens flickvän, Diana Palmer.

Ray Moore dog 1984 av naturliga orsaker. Han överlevdes av sin fru, Claire, som dog 2005.

Idén till Fantomens tama varg, Devil, tros ha kommit från Ray Moores livslånga hobby att rita vargar och hans förkärlek för hundar.

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Fler serieskapare

Ett urval källor:
* MandrakeWiki
FreddyMilton.dk
PhantomWiki
The Phantom – Ray Moore
Newspaper Comic Strips
Lambiek Comiclopedia
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.