Den förste Fantomen – Fången i Himalaya (1971), av Lee Falk och Ray Moore, är ett seriealbum med det femte äventyret (The Prisoner of the Himalayas) med Fantomen (The Phantom).
Episoden är en samling dagsstrippar (söndagsserien startade senare, 1939) ursprungligen publicerade i amerikansk dagspress från 7 februari till 18 juni 1938.
Styrkan med det här seriealbumet är att det är så få serierutor per sida att de gamla dagsstripparna presenteras i mycket stort och läsvänligt format, nära det ursprungliga publiceringsformatet på 30-talet. Dessutom är serien minimalt redigerad – endast en och en halv dagsstripp är bortredigerad från originalet.
Albumet inleds med en introduktionsstripp, möjlig att användas av dagstidningar som börjar publicera serien utan att ha varit med från början (serien startade 1936). ©Bulls
Inledning
Utöver Fantomen-äventyret innehåller albumet även en artikel om seriens historia, skriven av Ebbe Zetterstad. Han menar att det är i Fången i Himalaya som Lee Falk och Ray Moore uppnår sitt fulla mästerskap, och att det är början till en av serievärldens största klassiker.
Zetterstad berättar att den Fantomen som möter läsarna i äventyret Himalayas fånge, är en helt annan Fantomen än den våra dagars serieläsare är vana vid. Den tidiga Fantomen är en mer pratsam och lättillgänglig hjälte än nutidens tyste, starke man. Hans repliker har en humoristisk underton (som ofta saknas i senare äventyr), och han ”slänger käft” på ett sätt jag menar han ärvde från den tidens kiosklitteratur (s.k. Pulp Magazines).
Den »förste» Fantomen, är inte påfallande mystisk. I Himalayas fånge tycks t.ex. Scotland Yard-männen betrakta Fantomen som en högst naturlig företeelse med maskering och allt. Och istället för att söka skuggorna visar sig Fantomen öppet och ofta.
Diana berättar till och med Fantomens hemlighet för en utomstående, en oerhörd försyndelse i de nutida serierna då legenden bärs av tron att Fantomen är mer än 400 är gammal, att han är mannen som inte kan dö.
Serieskaparna
Lee Falk började skriva Fantomen 1936 och var redan då en etablerad serieförfattare med succén Mandrake (Mandrake the Magician), som hade premiär två år tidigare. Helt visst är Fantomen Lee Falks verk men seriens tecknare har också bidragit till seriens popularitet.
Ray Moore var den förste tecknaren som många säger var den bäste av alla. Han använde fantasifulla vinklar och ett spännande kontraster mellan skuggor och dagrar, som vi kan se många prov på i Himalayas fånge.
1942 råkade Moore ut för en allvarlig olycka och hans assistent Wilson McCoy tog mer och mer över serien för att helt teckna den från 1947. Efter McCoys död för snart tio år sedan har Sy Barry (yngre bror till tecknaren av Blixt Gordon (Flash Gordon), Dan Barry) tecknat Fantomen.
Efter Falk och Barry har många andra serieskapare tagit vid, och serien produceras fortfarande för dagspress.
Handling
Diana har svårt att glömma Fantomen som hon mött som hastigast i det första äventyret, och blivit förälskad i. Hon tackar nej till alla frierier, men ger så småningom efter och förlovar sig med Bob.
När Fantomen får läsa om det förestående giftermålet, reser han genast till Diana i Paris, och bortrövar henne från altaret.
De börjar planera för ett giftemål, men då dyker Scotland Yard upp och uppdrar åt Fantomen att reda ut vad som hänt med maharadjan av Barogar och hans son som är försvunnen.
Maharadjans son försvunnen
Greve Bart har lyckats vinna maharadjan förtroende, blivit premiärminister, och han förhindrar alla att träffa maharajan, under förespegling att han är sjuk. Även prinsessan Karene, maharadjan unge sons fästmö, får höra att den unge raja Gar är bortrest. Och hon får inte lämna palatset.
Fantomen tar sig in i palatset till prinsessan Karene, men vakter upptäcker snart att hon har besök.
Fantomen tar med Karene på en fasadvandring till en annan del av palatset. Och medan vakter letar efter henne och hennes besökare, tar sig de båda in i maharadjan rum. Rummet är tomt, och tycks ha varit det i månader. När vakterna och Bart kommer springande lämnar Fantomen Karene och flyr palatset. Prinsessan kräver av Bart att få veta sanningen.
Fantomen tar sedan kontakt med Shiva, Barts före detta, och presenterar sin idé att Bart mördat maharajan och Gar. Hon säger att hon ska ta honom till maharadjan, och Fantomen följer med. Det visar sig vara maharadjans grav, men samtidigt en fälla, och greve Bart och hans vakter tvingar Fantomen att ge sig.
Mahardjan död
Av Bart får den fängslade Fantomen veta att maharadjan är död, och att han ännu inte beslutat vad han ska göra med Gar.
Av Bart får han också veta att han planerar att gifta sig med Karene för att utöka sin makt. Det vill inte Shiva tro när Fantomen berättar det för henne, men hon får själv höra Bart säga det när hon tjuvlyssnar.
Halvannan stripp fattas
Fantomen blir nästa dag förd till fängelsemuren för att avrättas, skjuten med sex skott, placerad inspikad i en trälåda och kastad i sjön. Men på något sätt lyckas han ta sig oskadd ur lådan.
När han nästa gång tar sig in i palatset berättar han för Karene att Shiva mutade exekutionsplutonen att skjuta över hans huvud och spika locket på lådan löst.
Så snart Fantomen synts i palatset på nytt börjar Bart undra om det ligger något i legenderna om den vandrande vålnaden. Och han beslutar sig för att snarast göra sig av med raja Gar. Bart gör sig i ordning för att resa till tillhållet i bergen där den unge rajan sitter fången.
Den maskerade mannen förklär sig
Fantomen överraskar och binder Barts chaufför och tar själv, förklädd, plats som chaufför i Barts bil.
Det gör att Fantomen får veta var Gar sitter fängslad. Bart beger sig genast till rajan och ber honom signera papper på att han abdikerar. Han får välja mellan det och att bli avrättad. Gar skriver under, men får sedan veta att han ändå kommer att bli skjuten.
Då dyker Fantomen upp, skrämmer slag på vakterna och knockar Bart.
Den unge maharadjan svimmar av undernäring efter att inte fått mat på flera dar, men Fantomen firar ner dem utför fasaden ner till snön med hjälp av draperiet, och lyckas gömma dem bakom en snödriva tills det blir mörkt.
Eftersom abdikationen är påskriven tar sig Fantomen tillbaka in i fästet, och övermannar kocken, klär ut sig till kock och levererar middag till Bart. Där slår han ner allt motstånd, släcker ljuset och flyr i mörkret – med abdikationspapperet.
Tillsammans flyr de
Fantomen fick även med sig mat, så att maharadjan Gar kan äta och återhämta krafter. Tillsammans lyckas de övermanna ett par vakter genom att Gar låtsas bygga en snögubbe, och snögubben (Fantomen) överraskar vakterna. Därmed lyckas de också erövra skidor och ta sig ner från berget.
På vägen ser de en bil närma sig, och de finner prinsessa Karene i bilen, som tillsammans med Shiva kommit på var Bart kunde befinna sig.
Greve Bart åker genast tillbaka till palatset för att hinna långt före Fantomen och Gar på skidor, men när han anländer blir han fängslad. Den nye maharajan utvisar Bart eftersom Shiva ber för hans liv.
Äventyret slutar med att maharadjan Gar och prinsessa Karene kommer att gifta sig, medan Fantomen lämnar sällskapet.
Fakta
- Titel: Den förste Fantomen – Fången i Himalaya
- Utgivningsår: 1971
- Förlag: Semic Press
- Format: 21 x 27 cm
- Omfång: 84 sidor inkl. omslag
- Tryck: svartvit inlaga
Episoden har även varit publicerad i serietidningen Fantomen nr 22, 2010 från Egmont, och i seriealbumet Fantomen: Rubinbröllopet: 1977-2017, från Egmont.
Läs mer här
- Fantomen
- Lee Falk
- Ray Moore
- Wilson McCoy
- Sy Barry
- Varför hette Fantomen Dragos?
- Jimmy Wells var Fantomens alter ego
- Vilken färg har Fantomen på trikån?
- Sy Barry tuschade Fantomen
- Fantomen julalbum
- Fantomen i Vecko-Revyn
- Fantomen nr 1, 1950
- Harvey Hits med Fantomen
- Stora jubileumsboken
- Stora Fantomen-boken
- Betapocket 1993 Fantomen
- 50 år med Fantomen
- En odödlig legend – Fantomen 1936-1996
- Wilson McCoy, de opublicerade äventyren (1999)
Blogg
Fler serietidningar och andra seriepublikationer
Ett urval källor:
Grand Comics Database
Seriesam
Phantom Wiki
Wikipedia