Harvey Hits med Fantomen

Harvey Hits var en serietidning som kom ut i 122 nummer från september 1957 till november 1967, utgiven av Leon Harvey (Harvey Hits Inc.). Innehållet varierade mellan olika serier från nummer till nummer, men intressant är att Harvey Hits med Fantomen var en återkommande kombination.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Innehållet i Harvey Hits varierade stort
Innehållet i Harvey Hits varierade stort (omslag till #1-5 ovan). ©Harvey

Fantomen

Redan Harvey Hits #1 (1957) publicerade The Phantom. Fantomen-historien The Magic of the Little White Goddess som ingick var en historia från dagsstrippar av Lee Falk, Ray Moore och Wilson McCoy, textad av Dorothy McCoy. Det var den episod när McCoy övertog tecknandet efter Moore.

Första numret av Harvey Hits
Första numret av Harvey Hits. ©Harvey

Historien publicerades ursprungligen i dagspress från 18 februari 1946 till 13 juli 1946, under sin ursprungliga titel, Princess Valerie. Den sträcker sig över 21 veckor, med totalt 126 dagsstrippar, och har i Harvey Hits kondenserats till en 17-sidig historia, motsvarande 8,5 veckor eller 51 dagsstrippar.

Harvey Hits börjar sin episod med strippen från 4 mars, och fortsätter sedan med utvalda bildrutor till strippen den 9 juli, som i original omfattar drygt 18 veckor eller 110 dagsstrippar. Mer än halva materialet är alltså bortredigerat.
Redigering av serietidningar

Den inledande halvsidan i Harvey Hits #1
Den inledande halvsidan i Harvey Hits #1. ©KFS
Dagsstripparna 4-5 mars 1946
Dagsstripparna 4-5 mars 1946. ©KFS

Fantomen möter en ensam flicka på vägen sent en kväll som presenterar sig själv som prinsessan Valerie, och som letar efter sin farfar. Hon har smitit från ett flygplan, och Fantomen tar henne till Diana för att själv leta efter flickans farfar. Flickan blir dock kidnappad och lämnad i djungeln för att dö, men hittas så småningom av Fantomen efter ett antal förvecklingar.

Flickans farfar, rajan av Volara, är utsatt för en komplott av sina närmaste män, som ligger bakom försöken att döda flickan. Fantomen inträder på scenen och infiltrerar palatset genom att simma över vallgraven fylld med krokodiler.

Ett uppslag ur Harvey Hits #1
Ett uppslag ur Harvey Hits #1. ©KFS
Veckan 13-18 maj var en del av underlaget för uppslaget ovan
Veckan 13-18 maj 1946 var en del av underlaget för uppslaget ovan. ©KFS
Den efterföljande veckan 20-25 maj 1946. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Hairy twins

I historien ingår också en batalj mellan Fantomen och två jättelika tvillingar, tillika ökända brottslingar som är kraftigt håriga. De försöker döda Fantomen, för att som belöning gå fria ur fängelset. Men självfallet går Fantomen segrande ur kraftmätningen. Han klättrar sedan in till rajan och förklarar situationen för honom, tvingar bekännelser ur förrädarna, och återförenar rajan med prinsessan.

En halvsida ur Harvey Hits #1 med The Hairy Twins
En halvsida ur Harvey Hits med Fantomen, med The Hairy Twins. ©KFS
Dagsstripparna från lördag 22 juni, och måndag-tisdag 24-25 juni 1946
Dagsstripparna från lördag 22 juni, och måndag-tisdag 24-25 juni 1946. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Episoden på svenska

Episoden har också publicerats i svenska Fantomen nr 21, 1951 – 3, 1952, nr 26, 1959, och nr 22-23, 2012, med titeln Den försvunna prinsessan, eller Prinsessan Valerie.

Tillbaka till sidans topp


Utöver Fantomen-episoden ingick i Harvey Hits #1 även en satirserie: Shirl the Jungle Girl

Tillbaka till sidans topp


Fantomen var huvudinnehåll i Harvey Hits #1, #6, #12, #15, #26, #36, #44, och #48.

Harvey Hits med Fantomen
Harvey Hits med Fantomen. ©Harvey

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
Harnby.com
Daily stories
Pappy’s Golden Age Comics Blogzine
Newspaper Comic Strips
Grand Comics Database
Phantom Wiki

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.