The Mediæval Castle

Hal Fosters The Mediæval Castle var en intressant kortlivad serie, publicerad mellan 23 april 1944 och 24 november 1945. På svenska fick serien heta Den medeltida borgen, i Prins Valiant-album utgivna av Carlsen Comics.

Ett urval källor

Ett original till The Mediæval Castle från den 8 juli 1945. ©KFS
Ett original till serien från den 8 juli 1945. ©KFS

Under andra världskriget bad regeringen dagstidningssyndikaten att minska seriernas storlek för att spara mer papper på grund av kriget. Eftersom King Features hade hela söndagssidan med sin Prins Valiant-serie, bad de Foster att förvisso minska storleken på Prince Valiant, men samtidigt också skapa en ny kompletterande serie för att inte förlora utrymme till någon av sina konkurrenter.
Redigering av söndagsserier

Tillbaka till toppen av sidan


The Mediæval Castle kompletterar

Foster skapade som komplement The Mediæval Castle på tre rutor. Serien förekom vanligtvis längst nere på Prins Valiant-sidan. Serien handlade om två unga engelska pojkar, Arn och Guy, som lever på ett engelskt slott vid tiden för det första korståget. Det var på 1000-talet till skillnad mot Valiants äventyr som utspelar sig i slutet av 400- och början av 500-talet. 

Den första strippen med The Mediæval Castle publicerades den 23 april 1944. ©KFS
Den första strippen med The Mediæval Castle publicerades den 23 april 1944. ©KFS

Hal använde sitt omfattande bibliotek med information om medeltida historia som bakgrund för den nya serien, som var väl så genomarbetad som Prins  Valiant.  

Fosters detaljerade teckningar i kombination med historien om den stridande familjen var ett intressant tillskott till King Features serieportfölj.  

Ett klipp från den 18 februari 1945 som visar hur Prince Valiant och The Mediæval Castle samexisterade på samma söndagssida
Ett klipp från den 18 februari 1945 som visar hur Prince Valiant samexisterade med sin ”topper strip” på samma söndagssida. ©KFS

Samtidigt var de episoder som samtidigt blev berättade i Prins Valiant vid den tiden så starka att de överskuggade den mindre serien. Under den här president blir Valiant kidnappad och blir därefter kär i Aleta.

The Mediæval Castle gav emellertid en unik och intressant inblick i det dagliga livet och arbetet för en riddares väpnare/lärling. Serien har senare blivit tryckt i bokform med samma titel som serien.

Serien kan också ses som en tidig prototyp för Vals framtida son, Prince Arn.

Återanvändningen av illustrationer

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Dave Karlen Original Art Blog
Seriewikin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.