EsseGesse

EsseGesse är en samlingspseudonym för de produktiva serieskaparna Giovanni Sinchetto (1922-91), Dario Guzzon (1926-2000) och Pietro Sartoris (1926-89). Pseudonymen EsseGesse syftar på det italienska uttalet av de första bokstäverna i deras tre efternamn (S, G och S, dvs. Esse G. Esse).

Sinchetto, Sartoris och Guzzon, dvs. EsseGesse

EsseGesse: Från vänster till höger: Giovanni Sinchetto, Pietro Sartoris och Dario Guzzon.

De hade en lång kreativ historia och är mest kända för sina italienska västernserier, som var populära på 50-talet, där de tillsammans agerade såväl manusförfattare, skissare, tuschare och omslagstecknare. Serierna finns publicerade på franska, serbo-kroatiska, turkiska, grekiska, svenska, danska och norska.

Trion signerade sina serier EsseGesse, som här i Prärieserier med Kinowa, om än det oftast redigerades bort i de svenska tidningarna
Trion signerade sina serier EsseGesse, som här i Prärieserier nr 8, 1956, med Kinowa, om än det oftast redigerades bort i de svenska tidningarna. ©Dardo

Bakgrund

Dario Guzzon och Pietro Sartoris gick på liknande skolor och är båda examinerade som grundskolelärare.

Guzzon gick först konstskola och därefter konsthögskola.

Sartoris startade förlagsverksamhet vilket så småningom förde honom till Taurina förlag, där han träffade Guzzon, som redan hade fått teckningar publicerade i tidningen Piccina.

När Taurina gick i konkurs, hade de båda männen blivit nära vänner och flyttat till ett annat förlag, Edizioni Alpe, ägd av Giuseppe Caregaro. Där skapade Guzzon några avsnitt av serien Cucciolo, medan Sartoris redigerade Tarman, efter manus av Amedeo Martini.

Senare, på Torelli-förlaget, mötte de Giovanni Sinchetto som skulle bli deras själsfrände i så många framtida tecknade äventyr, som EsseGesse.

Sinchetto debuterade 1943 med serien Fulmine Mascherato (ung. Den Maskerade Blixten) publicerad av Della Casa, och fortsatte sedan med Carnera, publicerad av Torelli.

Teckningar av Giovanni Sinchetto efter manus av Cesare Solini, Andrea Lavezzolo och Gian Luigi Bonelli
Fulmine Mascherato från 1946, med teckningar av Giovanni Sinchetto efter manus av Cesare Solini, Andrea Lavezzolo och Gian Luigi Bonelli. ©Juventus

Efter att de 1949 beslutat att arbeta tillsammans under akronymen EsseGesse samarbetade de med Edizioni Alpe och skapade sin första karaktär: Olenwald il Nibelungo (en tydlig hyllning till Hal Foster‘s Prins Valiant), tecknad av Franco Donatelli och publicerad i Gazzetta dei Piccoli (en bilaga i Turin-tidningen Gazzetta del Popolo).

Olenwald il Nibelungo var tydligt inspirerad av Prince Valiant
Olenwald il Nibelungo var inspirerad av Prins Valiant.©Alpe

Tillbaka till sidans topp


Kinowa

Året därefter producerade de tre unga serieskaparna från Turin den tecknade serien Kinowa, som debuterade i maj 1950 i veckotidningen Collana Scudo, publicerad av förlaget Editoriale Dardo. Serien byggde på manus av Andrea Lavezzolo, som skrev under pseudonymen A. Lawson.

Omslag till Kinowa nr 1, av EsseGesse från 1 maj 1950
Omslag till Kinowa nr 1, från 1 maj 1950. ©Dardo

När Essegesse gick vidare för att teckna andra serier, som Kapten Miki, och Davy Crockett, övertog Pietro Gamba rollen att teckna Kinowas historier.

Tillbaka till sidans topp


Kapten Miki

Den första serien som de tre serieskaparna, som då hade börjat signera serierna EsseGesse, producerade helt tillsammans var Capitan Miki (på svenska Kapten Miki). Serien lancerades av Editoriale Dardo den 1 juli 1951. På svenska gick serien i Vilda Västern med början 1952.

Capitan Miki nr 1, av EsseGesse från 1951
Capitan Miki nr 1, från 1951. ©Dardo

Under den här perioden gjorde Guzzon skisserna i blyerts, som tuschades av Sinchetto som var trions stora grafiska talang. Sartoris tog hand om manuset.

Tillbaka till sidans topp


Davy Crockett

EsseGesse producerade också Davy Crockett (som i original hette Blek Macigno, och serien hette Il Grande Blek på italienska). Casarotti publicerade serien den 3 oktober 1954, och som på svenska gick serien i Prärieserier med start 1956. Serien utspelar sig i en tidsepok omskriven av James Fenimore Cooper i romanen Den siste mohikanen, som var en av de förlagor EsseGesse tagit intryck av.

Il grande Blek nr 1, 1954
Il grande Blek nr 1, 1954. ©Dardo

Både Kapten Miki och Davy Crockett blev framgångsrika och EsseGesse skapade dem fram till 1965. Därefter har de fortsatt att produceras utomlands med teckningar av bl.a. franska illustratörer. Serierna av EsseGesse sålde upp till 400 000 exemplar i veckan när de var som mest framgångsrika och serierna har varit föremål för omtryckning många gånger under åren.

Tillbaka till sidans topp


Uppbrottet

Efter att serieskaparna EsseGesse 1965 avbrutit samarbetet med Editoriale Dardo, eftersom trion inte var nöjda med den ekonomiska överenskommelsen, övergav de sina framgångsrika serier vars rättigheter de hade sålt, och försökte grunda ett eget förlag. 

Tillbaka till sidans topp


Alan Mistero

Med SISAG (från Sinchetto, Sartoris, Guzzon) producerade de Alan Mistero, en serie för veckotidningar dock utan större framgång. Förlaget Araldo tog över serien, och publicerade den i bilagan till Collana Araldo.

Alan Mistero nr 1, 1965
Alan Mistero nr 1, 1965. ©Sisag

Tillbaka till sidans topp


il Comandante Mark

Som nästa projekt föreslog de 1965 att Sergio Bonelli skulle producera en ny serie som utspelar sig under amerikanska frihetskriget, om en karaktär med ansvar för en grupp tappert kämpande patrioter.

I september 1966 tillkom så il Comandante Mark (serien är publicerad på svenska* i de sista 24 numren av Vilda Västern och hette då Ontarios vargar, men har i andra länder fått namnet Capt’ain Swing). Serien finns återutgiven i samlingsvolymen Tutto Mark, sedan nyproduktionen upphörde 1990.

Mark är ledare för gruppen Ontarios Vargar (Lupi dell’Ontario) som kämpar under amerikanska frihetskriget mot britternas rödrockar.

Il Comandante Mark, nr 1, 1966
il Comandante Mark, nr 1, 1966. ©Araldo

Sedan Sartoris och Sinchetto avlidit 1989 respektive 1991 var Guzzon den enda kvarvarande av trion. Dario Guzzon fortsatte producera samlingsvolymer med il Comandante Mark tillsammans med tecknaren Lina Buffolente fram till 1999.

Guzzons bortgång i maj 2000 markerade sedan slutet på serieskaparna EsseGesse.

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
* Jean Schröder
Hans Sidén: Männen som talade med hästar. Bild & Bubbla nr 1. 2003. ISSN 0347-709
il Comandante Mark
uBC Fumetti
Fandom.com
Lambiek Comiclopedia
Seriewikin
Kinowa
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.