Dagsstrippens förminskning

Under första årtiondet på 1900-talet publicerades serier som The Katzenjammer Kids och Little Nemo på söndagssidorna, vanligen i formatet 11” x 17″, dvs, 28×43 cm (bxh).

The Katzenjammer Kids av Rudolph Dirks
The Katzenjammer Kids av Rudolph Dirks.

Första dagsstrippen

Bud Fisher skapade den första framgångsrika dagsstrippen med sin Mutt och Jeff (på svenska Storklas och Lillklas). Det var inte den första serien, men kanske den första dagsstrippen, lanserad den 15 november, 1907 (med titeln A. Mutt).

A. Mutt av Bud Fisher
A. Mutt av Bud Fisher.

De första dagsstripparna var stora och använde ofta hela tidningens bredd och var ibland 8-10 cm höga.  

En tidig dagsstripp av George Herriman
En tidig dagsstripp av George Herriman.

På 20-talet var dagsstripparna i en tidning med åtta kolumner vanligtvis sex kolumner bred. Då var det humorserier som regerade.

Ett original tio en stripp med Mutt and Jeff av Bud Fisher
Ett original tio en stripp med Mutt and Jeff av Bud Fisher från 22 december, 1922.

Första äventyrsserien

När Roy Crane började rita Wash Tubbs (senare med titeln Captain Easy) 1924, blev han först med att dramatisera innehållet i dagsstrippen, och därmed föddes den första äventyrsserien.

Wash Tubbs av Roy Crane, från 1924
Wash Tubbs av Roy Crane, från 1924. ©NEA

Med äventyrsserierna fick vi sf-serier, detektivserier, västernserier, superhjälteserier, agentserier, och mycket mer.

Ett original av Secret Agent X9 av Alex Raymond från 11 februari 1935
Ett original av Secret Agent X9 av Alex Raymond från 11 februari 1935. ©KFS

Under 30-talet kunde den ursprungliga originalet för en dagsstripp vara ritad så stor som 64×15 cm (bxh).  

Fler fortsättningsserier

Under 40-talet reducerades dagsstripparna till fyra kolumners bredd (med en ”övergångsbredd” på fem kolumner). På 40-talet blev också fortsättningserier av typen soap-opera, som Judge Parker och Mary Worth, populära.

Mary Worth från 25 februari 1949
Mary Worth’s Family av Allen Saunders och Ken Ernst från 25 februari 1949. ©KFS

Under större delen av 1900-talet var dagstidningarna större än idag (s.k. broadsheet), och en dagsstripp kunde från början bre ut sig över hela sidans bredd, alla 8 spalter.

Mindre dagsstrippar

Med tiden krympte emellertid såväl dagstidningarna som dagsstripparna alltmer.

Under årtionden har storleken på dagsstrippar blivit allt mindre. När dagstidningar blev mindre på 70-talet har dagsstripparna blivit ännu mindre, ofta bara tre kolumner breda. En dagstidning är numera i tabloidformat, och en dagsstripp idag (om de ens finns kvar i tidningen) kan t.ex. vara c:a 12×4 cm.

Baby Blues av Rick Kirkman och Jerry Scott från 29 juli 2019
Baby Blues av Rick Kirkman och Jerry Scott från 29 juli 2019. ©KFS

Strippens layout

Vissa tidningar vill för övrigt kunna ändra en horisontell dagsstripp till att anpassa sig till deras sidlayout genom att placera de två första rutorna i serien ovanpå de två sista rutorna. Det skapar ett format anpassat för att blanda serier med skämtteckningar. 

En stripp ur Beetle Bailey av Greg Walker, från 29 juli 2019, som kan publiceras både som sedvanlig stripp eller ”klossad”, som här
En stripp ur Beetle Bailey av Greg Walker, från 29 juli 2019, som kan publiceras både som sedvanlig stripp eller ”klossad”, som här. ©KFS

Dagspressens krav begränsar på så vis friheten för serietecknaren att göra sin egen layout. Mindre dagsstrippar har gjort att antalet rutor blivit färre, och teckningarna mindre utförliga. Vilket i sin tur har gjort att t.ex. äventyrsserier och andra fortsättningsserier inte längre är lika relevanta för dagspress. Idag domineras därför dagsstripparna, liksom i början av förra seklet, av humorserier.

Dagsstrippens historia, inte minst dess formatförändring, är på så vis något av en illustration över de tecknade seriernas uppgång och fall.

Det är uppenbara svårigheter att på en webbsida, särskilt på mobila enheter, visa format ur dagstidningar, men denna bild kan ge en idé om skillnaden mellan en tidig dagsstripp och en nutida..
Det är uppenbara svårigheter att på en webbsida, särskilt på mobila enheter, visa format ur dagstidningar, men denna bild kan ge en idé om skillnaden mellan en tidig dagsstripp och en nutida…

Blogg

Ett urval källor:
Dagspresserier
The History of the Comic Books
Newspaper Comic Strips
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.