Bruno Björn och Benny Burro (Barney Bear and Benny Burro) var en amerikansk tecknad serie med fabeldjur. Figurerna skapades var för sig som animerade kortfilmer, men det är framförallt i tecknade serier som de förekommer tillsammans. Serien är inte minst känd som det mesta icke-Disney som Carl Barks gjorde (1944-47).
Benny var ofta den förnuftiga halvan av duon som kontrasterade mot den impulsive Barney som lätt hamnar i bekymmersamma situationer.
Filmerna
MGM Studio var långsammare än de flesta filmbolag i Hollywood att börja göra animerade filmer. Och de var också långsamma med att utveckla fasta återkommande figurer. Så småningom gjorde de en tecknad film om en Björn som misslyckas med att gå i ide med titeln The Bear that Couldn’t Sleep. I filmen introducerade de en björn, i de inledande texterna kallad Old Bruin, som med tiden kom att bli Barney Bear, den första av studions animerade stjärnor.
Barney Bear
Barney Bear var från början en serie animerade tecknade kortfilmer producerade av MGM Cartoon Studio, skapad 1939 av animatören Rudolf ”Rudy” Ising. Titelfiguren är en trög, sömnig björn som ofta är ute efter ingenting annat än lugn och ro. Barney tenderar också att överdriva eller göra saker på fel sätt.
Den första animerade kortfilmen med Barney Bear kan anses vara The Bear that Couldn’t Sleep (10 juni 1939). Barney hade i den ursprungliga designen av Ising en mängd detaljer: raggig päls, skrynkliga kläder och flera mörka ögonbryn, men utseendet kom med tiden att gradvis bli mer strömlinjeformat och förenklat.
Ising fortsatte att regissera Barney Bear-filmer tills han lämnade studion 1943, och därefter övertog George Gordon regin (1944-45), och sedan i tur och ordning Michael Lah och Preston Blair (1948-49), och Dick Lundy (1952-54).
Benny Burro
Åsnan Benny Burro medverkade tillsammans med Barney i The Prospecting Bear (8 mars 1941), producerad och regisserad av Rudy Ising. Varken björnen eller åsnan i filmen hade dock ännu något namn.
Benny förekommer sedan ensam i Little Gravel Voice (1942), också producerad och regisserad av Rudy Ising. Även i den här filmen förekommer åsnan utan namn.
Den andra och sista MGM-filmen med Barney och Benny tillsammans var kortfilmen Half-pint Palomino (1953). Filmen inleds med Barney Bear-logotypen och i filmen nämner Barney också Benny vid namn.
Kortfilmsserien blev nerlagd 1954, fyra år innan MGM avslutade sin egenproduktion av animerad film. Totalt kom filmserien att omfatta 27 filmer (Little Gravel Voice inräknad).
På senare år har Benny Burro förekommit även i Tom och Jerry-filmen Giant Adventure (2013), som återigen parade ihop Barney med Benny Burro.
Den tecknade serien
1942 fick serieförlaget Dell licens för att producera tecknade serier baserade på filmer och figurer från MGM Cartoons. De serierna blev ursprungligen producerade för serietidningen Our Gang Comics (1942-47).
Redan från första numret av Our Gang var en serie med Barney Bear ett fast inslag i varje nummer, och under de två första åren var serien tecknad av Walt Kelly (som senare kom att skapa den tecknade serien Pogo).
Benny Burro dök också upp för första gången i Our Gang #1 (augusti-september 1942), i serien The Donkey in the Lion’s Skin.
Åsnan hade inget namn i den serien, men redan i Our Gang #2 (november-december 1942) har Benny, ”The Lonesome Burro”, en egen serie under eget namn.
Carl Barks
Från och med Our Gang #8 (november-december 1943) blev serien med Benny Burro tecknad av Carl Barks, som senare kom att teckna Kalle Anka (Donald Duck), och skapa seriefigurer som Uppfinnar-Jocke (Gyro Gearloose), Joakim von Anka (Uncle Scrooge) och flera andra välkända seriefigurer för Disney. Benny-serier av Barks dök även upp i #9 och #10 (januari-februari, resp. mars-april 1944).
Barney Bear and Benny Burro
Men från och med #11 (maj-juni 1944) tog Barks även över seriefiguren Barney Bear. Björnen och åsnan blev nu sammanförda till en gemensam serie, och fortsättningsvis skulle de komma att bli ett oskiljaktigt par.
Det var dock inte första gången björnen och åsnan var tillsammans. Redan i Our Gang #4 (mars-april 1943) gästspelar Barney Bear i ett par sidor i inledningen av serien med Benny Burro.
Barks fortsatte att producera nya episoder av serien, som nu fått namnet Barney Bear and Benny Burro, till varje nummer av Our Gang t.o.m. #36 (juli 1947). Totalt kom Barks att producera tre episoder med Benny Burro och 26 episoder med Bruno och Benny tillsammans. Dessutom en serie med titeln Happy Hound (eg. Droopy) i Old Gang #9 och #11.
Mooseface McElk
Barks inte bara sammanförde Barney Bear med Benny Burro, utan han introducerade också, som tecknare, den motbjudande grannen Rutger Elgkrona (Mooseface McElk).
Mooseface var skapad av Western Publishing-kollegan Gil Turner, som inte bara skrev manus till flera av de episoder Barks tecknade, utan också skrev och tecknade Barney-historier flera år efter att Barks slutat.
Barks skrev och tecknade närmare två dussin episoder. Det var den största mängden icke-Disney-serier som Barks tecknade. Efter att Barks lämnat Barney Bear and Benny Burro i Our Gang efter #36, fortsatte serien i tidningen producerad av en rad andra manusförfattare och serietecknare, tills serien slutligen blev nerlagd på 50-talet. Roger Armstrong var en av manusförfattarna i mitten av 40-talet, och Lynn Karp en av serietecknarna på 50-talet.
Serietidningen Our Gang Comics övergick från och med #40 (november 1947) till att heta Our Gang with Tom & Jerry, och därefter i #60-77 hade den titeln Tom & Jerry Comics (1949-51).
Svensk publicering
Samtliga Barks-avsnitt av serien blev publicerade i den svenska Tom och Jerry-tidningen 1983-85, från nr 5/83 till nr 8/85, och de blev också repriserade under 90-talet. Under andra hälften av 80-talet blev dessutom många Bruno-serier av andra serieskapare publicerade i Tom och Jerry.
1991 inledde Atlantic och Epix förlag en svensk albumutgivning med Bruno Björn och Benny Burro som var avsedd att totalt sett samla hela Barks produktion av serien i sex album. Utgivningen upphörde dock efter det andra albumet.
Carl Barks: Bruno Björn och vänner (2010) från Egmont Kärnan, extrabok nr 1 till bokserien Carl Barks samlade verk (2005-08). Boken innehåller icke-Disney-serier 1943-47 av Carl Barks med figurer från Warner Brothers. Förutom Bruno Björn och Benny Burro innehåller utgåvan även Happy Hound, Droopy och Porky Pig. Dock inte Andy Panda.
LÄS MER HÄR:
- Carl Barks
- Barks första serie
- Carl Barks första Kalle Anka
- Carl Buettner tecknade omslagen
- Barks första korta Kalle Anka
- Carl Barks enda Musse Pigg-historia
- Barks tecknade Andy Panda
- Carl Barks tecknade Happy Hound (eg. Droopy)
- Barks tecknade Pelle Gris
- Farbror Joakim 75 år
- De bästa Disney-serierna
Fler tecknade serier och titlar
Ett urval källor:
Horst Schröder: Bruno, Benny och Carl, Mini-Pyramid nr 1 (1991), Atlantic förlag, ISBN 91-7089600-3
Michael Barrier: Funnybooks: The Improbable Glories of the Best American Comic Books
Simon säger
Don Markstein’s Toonopedia
Seriesam
Cartoon Research
Our Gang Comics
Seriewikin
Wikipedia