Kreigh Collins

Kreigh Collins var en amerikansk serietecknare mest känd för den tecknade serien Roland den djärve (Kevin the Bold), som på svenska även hetat Falcon – stormfågeln.

Ett urval källor

En söndagsstripp från 15 april 1951. ©NEA
En söndagsstripp från 15 april 1951. ©NEA

Innehåll på webbsidan


Unga år

Kreigh Taylor Collins (1908-74) blev som ung uppmuntrad av sina föräldrar att teckna. Han studerade konst på Cincinatti Art Academy (1924-25), men lämnade skolan för att satsa på en karriär som konstnär. Han reste till Frankrike i slutet av 20-talet, bland annat till Paris där han ägnade sig åt måleri. När han återvände till USA 1931 pågick den stora depressionen som gjorde det svårt att tjäna pengar, men han hankade sig fram som illustratör, försäljare, reklamtecknare och landskapsmålare. Collins gjorde sig också ett namn som tidskriftsillustratör på 30-talet.

På 30-talet tecknade han också Do You Know?, från 2 september 1935 till 26 januari 1937. Do you know? var lite snarlik Ripley’s Believe It Or Not, och hade manus av Willis Atwell och blev distribuerad av Booth Newspapers. En samling med stripparna blev publicerad som bok 1937.

Do You Know från 7 september 1935. ©Booth
Do You Know från 7 september 1935. ©Booth

Collins fick ett stort genomslag 1945 när förlaget Methodist Publishing House bad honom att teckna serier baserade på Bibeln, för publicering i kyrkans tidningar. Han tecknade berättelser om Paulus, Moses, Jesus, Josef med flera, och serierna blev populära inte bara i USA utan även i Australien och Sydamerika.

En sida ur Bible Picture Stories.
En sida ur Bible Picture Stories.

Tillbaka till toppen av sidan


Mitzi McCoy

I slutet av 40-talet skrev han på för NEA-syndikatet och skapade sin första dagspresserie, Mitzi McCoy, som NEA lanserade som söndagsserie 1948. Collins, som var en skicklig illustratör och berättare, svarade för såväl manus som teckningar till serien.

En söndagsstripp med Mitzi McCoy från 26 mars 1950. ©NEA
En söndagsstripp med Mitzi McCoy från 26 mars 1950. ©NEA

Serien har också gått på svenska i Seriemagasinet på 70-talet (Mitzi McCoy i Seriemagasinet).

Mitzi McCoy i Seriemagasinet. ©PIB
Mitzi McCoy i Seriemagasinet. ©PIB

Mitzi McCoy var en serie om en rik arvtagare, men den genomgick 1950 en plötslig förvandling till att bli en medeltida äventyrsserie, Kevin the Bold. Kevin var en irländsk herde som år 1497 räddade en medeltida släkting till Mitzi, Moya McCoy.

Kevin dyker upp i söndagsserien Mitzi McCoy den 24 september 1950. ©NEA
Kevin dyker upp i söndagsserien Mitzi McCoy den 24 september 1950. ©NEA

Tillbaka till toppen av sidan


Kevin the Bold

Serien Kevin the Bold hade premiär den 1 oktober 1950, skriven och tecknad av Collins. På 60-talet fick han dock hjälp med manus av Jay Heavilin (1961) och Russell R. Winterbotham (1964-68). Denna vältecknade söndagsserie gick i dagspress i nästan tjugo år, och handlade om Kevin som irländsk agent under kung Henrik VIII av England.

En söndagsstripp av Kreigh Collins från 2 mars 1952. ©NEA
En söndagsstripp från 2 mars 1952. ©NEA

Tillbaka till toppen av sidan


Up Anchor

År 1968 började Collins arbeta med serien Up Anchor, en modern berättelse om segling, löst baserat på egna erfarenheter av segling. Serien Up Anchor blev publicerad fram till 1972.

En söndagsstripp med Up Anchor av Kreigh Collins från 10 november 1968. ©NEA
En söndagsstripp med Up Anchor från 10 november 1968. ©NEA

Förutom att verka som serietecknare och tidskriftsillustratör så illustrerade och skrev Collins även böcker under sin karriär. I början av 60-talet skrev och illustrerade han två barnböcker (Christopher Columbus och David Livingstone), och långt dessförinnan skrev han och illustrerade boken Tricks, Toys, and Tim. Collins var också en aktiv målare under hela sitt liv.

Kreigh Collins illustrerade många böcker och tidskrifter.
Collins illustrerade många böcker och tidskrifter.

Kreigh Collins dog 1974, 66 år gammal.

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler serieskapare

Ett urval källor:
Stripper’s Guide
Kreighs Comics

Lost Art Books
FreddyMilton.dk

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.