Elliot Caplin

Elliot Caplin (1913-2000, namnet ibland stavat Elliott A. Caplin) var manusförfattare av tecknade serier. Mest känd är han som medskapare av Eva och jag (The Heart of Juliet Jones, 1953-59), tillsammans med tecknaren Stan Drake.

Manusförfattaren Elliot Caplin.

Manusförfattaren Elliot Caplin.

The Heart of Juliet Jones var avsedd att konkurrera med Mary Worth, den då ledande serien i genren för s.k. ”soap opera”. Serien blev populär och som mest gick den i över 600 tidningar.

En dagsstripp med The Heart of Juliet Jones från 10 mars 1953. ©KFS
En dagsstripp med The Heart of Juliet Jones från 10 mars 1953. ©KFS

Caplin var en yngre bror till Al Capp, skaparen av Knallhatten (Li’l Abner). Efternamnet i familjen var inte hugget i sten. Brödernas farfar hette Cowper, men när han öppnade en butik i New Haven på 1880-talet bytte han namn till Caplan, för att även locka en judisk kundkrets. Sedan ändrade han till Caplin för att särskilja sig. Att sedan Alfred Gerald Caplin blev Al Capp 1934 hade sin orsak i att syndikatet inte ansåg namnet lämpligt för marknadsföringen av serien.

Tillbaka till toppen av sidan


Tidig karriär

År 1937 blev Caplin anställd som manusförfattare på King Features. Där fick han bland annat skriva manus till Secret Agent X-9 under pseudonymen Robert Storm. Pseudonymen var använd av flera olika manusförfattare, bland andra Max Trell.

Caplin kom in i serietidningsvärlden som redaktör för tidningen True Comics. Titeln inspirerade till en del Albert Kanter att starta Classics Illustrated, tidningsprojektet som i Sverige blev Illustrerade klassiker.

Omslag till True Comics #1-3 (1941). ©Parents' Magazine Press
Omslag till True Comics #1-3 (1941). ©Parents’ Magazine Press

Tillbaka till toppen av sidan


Dagspresserier

Caplin var på 50-talet – förutom manusförfattare till The Heart of Juliet Jones – även medskapare av Big Ben Bolt, tillsammans med tecknaren John Cullen Murphy.

Söndagsstripp med Big Ben Bolt från 1 mars 1953. ©KFS
Söndagsstripp med Big Ben Bolt (halvsida) från 1 mars 1953. ©KFS

Caplin var spökskrivare för Al Capp till andra serier, inte minst Abbie an’ Slats (1946-68) tecknad av Raeburn van Buren. En period spökskrev han också manus till Capp’s Long Sam (1958), tecknad av Bob Lubbers.

På 60-talet skrev Caplin manus till bland annat serien Dr. Kildare (1962-84) tecknad av Ken Bald. Han skev även manus till Little Orphan Annie (1968-73). På 70-talet var han manusförfattare till Dark Shadows (1970-72), och på 80-talet till Buz Sawyer (1982-87).

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler serieskapare

Ett urval källor:
NY Times
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.