Handbok till Mumindalen

Recension

Handbok till Mumindalen är en välgjord guide till muminvärlden. I den här handboken får vi lära känna de medverkande figurerna och den värld de lever i. Och boken är rikligt illustrerad med illustrationer ur tv-serien om Mumindalen (2019).

Ett urval källor

Omslag till bilderboken Handbok till Mumindalen (2022). ©Bonnier/Carlsen
Omslag till bilderboken Handbok till Mumindalen (2022). ©BonnierCarlsen

Här finns information om alla figurer som bor i och omkring Mumindalen, om resor och äventyr, hav och hem och om naturens och årstidernas betydelse för mumintrollen.

Det är en omfattande, fantasifull och inspirerande guidebok för både små och stora muminälskare. Och det finns gott om citat och referenser till relaterade episoder och äventyr ur andra böcker i bokserien om Mumintrollen.

Tillbaka till toppen av sidan


Innehåll

Tillbaka till toppen av sidan


Hur allting började…

Det inledande kapitlet i Handbok till Mumindalen rekapitulerar hur Tove Jansson började skriva sina historier om Mumintrollen, och ger en bakgrund till hur det hela började.

Tillbaka till toppen av sidan


Välkommen till Mumindalen

Inledande uppslag ur kapitlet Välkommen till Mumindalen. ©Bonnier/Carlsen
Uppslaget med kapitlet Välkommen till Mumindalen. ©Moomin/Gutsy

Handbok till Mumindalen är en guide till världen som den animerade serien utspelar sig i. Vi får möta de färgstarka figurer som bor där, fredliga och hemmakära varelser som accepterar att det okända ibland leder dem iväg på spännande äventyr.

Tillbaka till toppen av sidan


Muminfamiljen

Inledande uppslag ur kapitlet Muminfamiljen. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Muminfamiljen. ©Moomin/Gutsy

Redan i inledningen blir de centrala figurerna i Mumindalen presenterade. De som utgör kärnan i muminfamiljen är Mumintrollet, Muminmamman och Muminpappan.

I en kortfattad berättelse i kapitlet får vi veta mer om muminfamiljens förfader, som bor i kakelugnen i Muminhuset.

Tillbaka till toppen av sidan


Vänner, gäster och besökare

Inledande uppslag ur kapitlet Vänner, gäster och besökare. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Vänner, gäster och besökare. ©Moomin/Gutsy

En del vänner och gäster i Muminhuset kan ses som en utökad del av muminfamiljen. De som presenteras närmare i Handbok till Mumindalen är Snorkfröken, Mymlan, Lilla My, Snusmumriken, Sniff, Bisamråttan, det osynliga barnet Ninni, och Filifjonkan.

Tillbaka till toppen av sidan


Mod och äventyr

Inledande uppslag ur kapitlet Mod och äventyr. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Mod och äventyr. ©Moomin/Gutsy

Här får vi veta hur Mumintrollet i Monsterfisken räddade Snorkfröken undan vilda slingerväxter. Och vi får veta hur Mumintrollet övervann sin rädsla när han seglade till Hattifnattarnas ö. Och hur Lilla My vill utforska allting i Snusmumriken och parkvakten. Bland annat.

Tillbaka till toppen av sidan


Hemmet / Hemma

Inledande uppslag ur kapitlet Hemmet. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Hemma. ©Moomin/Gutsy

Muminfamiljen trivs gott i sitt höga hus, det högsta i Mumindalen. Kapitlet berättar bland annat om hur Lilla My flyttar in.

Men ibland tvingas muminfamiljen till annat boende. Under episoden Den flytande teatern översvämmades Mumindalen och familjen räddade sig över till en flotte – en flytande teater.

Tillbaka till toppen av sidan


Resor

Inledande uppslag ur kapitlet Resor. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Resor. ©Moomin/Gutsy

Mumintrollen älskar havet, inte minst Muminpappan, som framgår av Ensam hemma.

I det här Handbok till Mumindalen-kapitlet får vi också veta hur Mumintrollen träffade Mameluken. Och vi får veta (Den sista draken i världen) hur Snusmumriken och Mumintrollet har en mötesplats nära Muminhuset.

Tillbaka till toppen av sidan


Sorglösa mumintroll

Inledande uppslag ur kapitlet Sorglösa mumintroll. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Sorglösa mumintroll. ©Moomin/Gutsy

Mumintrollen är extremt tålmodiga när livet går dem emot. De har lätt för att acceptera livet som det kommer. Kapitlet innehåller också ett avsnitt om lilla Mys alla bus!

Tillbaka till toppen av sidan


Magi i Mumindalen

Inledande uppslag ur kapitlet Magi i Mumindalen. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Magi i Mumindalen. ©Moomin/Gutsy

En midsommarafton visade Snusmumriken lilla My hur hattifnattarna föds. Episoden Snusmumriken och parkvakten berättar hela historien, och fler därtill.

Kapitlet innehåller också hur Mumintrollet en vinter mötte Too-ticki i badhuset, där hon bor tillsammans med åtta osynliga näbbmöss. Och vi får också veta hur Mumintrollet fick den gyllene svansen.

Tillbaka till toppen av sidan


Det okända

Inledande uppslag ur kapitlet Det okända. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Det okända. ©Moomin/Gutsy

Kapitlet om det okända inleds med berättelsen om hur en översvämning gjorde att muminfamiljen hamnade på den flytande teatern. Vi får också ta del av hur Muminmamman planterade frön som gjorde att det växte upp slingrande monterplantor, som tvingade familjen att ta till flykten upp på taket (Monsterfisken).

Hur muminfamiljen anpassar sig till nya situationer illustrerar historien om den flytande teatern, där de också får träffa teaterråttan Emma.

Tillbaka till toppen av sidan


Paragrafryttare och regelbrytare

Inledande uppslag ur kapitlet Paragrafryttare och regelbrytare. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Paragrafryttare och regelbrytare. ©Moomin/Gutsy

Hemuler förekommer det ett antal av i Mumindalen. De står för ordning och reda och har ofta ansvarsfulla arbeten. Här får vi läsa om hur en brandmanshemul skäller ut Mumintrollet och Snorkfröken när de tönt en brasa för tidigt på året (Lilla My flyttar in).

Vi får också veta varför Snusmumriken en gång gav en liten drake till en hemul (Den sista draken i världen).

Kapitlet handlar också om lilla My och hur hon skapar sina egna regler. Hon är också busig och hällde en gång, i lilla My flyttar in, ärtsoppa i Muminpappans hatt.

Tillbaka till toppen av sidan


Ljusa idéer

Inledande uppslag ur kapitlet Ljusa idéer. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Ljusa idéer. ©Moomin/Gutsy

Här får vi läsa om när Snusmumriken gjorde styltor när marken vid vulkanen var för het. Och vi får veta hur Mumintrollet i Ensam hemma lockade iväg Mårran med ljuslyktor.

En annan ljus idévärld när Mumintrollet kom på att förvandla den flytande teatern till ett skepp. Och hur Mumintrollet med hjälp av lilla My använde en takfläkt för att göra sallad av de slingrande monsterplantorna (Monsterfisken).

Kapitlet berättar också om användbara ting som Muminmammans bok om huskurer, Mumintrollet väckarklocka, Snusmumrikens ryggsäck, korgar som används till allt möjligt, och underjordisk sololja som skyddar mot allsköns värme och brännskador.

Tillbaka till toppen av sidan


Vänlighet i Mumindalen

Inledande uppslag ur kapitlet Vänlighet i Mumindalen. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Vänlighet i Mumindalen. ©Moomin/Gutsy

Vänlighet i Mumindalen handlar om hur Snusmumriken en gång gav en nervös lite varelse namnet Ti-ti-oo, vilket skänkte varelsen glädje och tillit.

Vi får också vet hur Too-ticki hjälpte det osynliga barnet Ninni att fly från en ovänlig dam. Och om den oreda som uppstod när Muminmamman tog sig an Misan som hembiträde.

Även Mumintrollet hjälper till, som när han hjälpte ett spöke att skrämmas. Men även Mumintrollet kan behöva hjälp, som när Snorkfröken räddade honom från en klippa i havet där han var strandsatt.

Tillbaka till toppen av sidan


Naturen i Mumindalen

Inledande uppslag ur kapitlet Naturen i Mumindalen. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Naturen i Mumindalen. ©Moomin/Gutsy

Mumindalen omges av Ensliga bergen, och en flod rinner genom dalen ut i havet. I de lummiga skogarna bor ekorrar, igelkottar, ugglor och många andra djur. Och här utspelar sig äventyren med mumintrollen.

Muminfamiljen ger sig ofta ut i skogen för att plocka godsaker som de kan göra sylt av som de förvarar i källaren. Och Snusmumriken år som lyckligast när han får vandra runt i naturen i Mumindalen.

Tillbaka till toppen av sidan


Missförstådda varelser

Inledande uppslag ur kapitlet Missförstådda varelser. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Missförstådda varelser. ©Moomin/Gutsy

Mårran är det ingen som vet så mycket om, om än det finns många historier om den mystiska grå varelsen. Det är kanske det som gör den så skrämmande. I episoden Ensam hemma får vi möjligen veta något lite mer om Mårran.

Hattifnattarna är andra udda figurer. De har stirrande ögon och små tassar och rör sig i stora grupper. De lyser och sprakar av elektrisk energi och kan också verka skrämmande. Mumintrollet och Snorkfröken möter dem på Hattifnattarnas ö och de märker hur de tillber en barometer, som Snorkfröken därför måste lämna ifrån sig.

Isfrun är en annan kuslig varelse, som To-ticki ber Mumintrollet se upp för. Och spöket som då och då dyker upp i Muminhuset försöker åtminstone vara skrämmande.

Tillbaka till toppen av sidan


Årstidsväxlingar

Inledande uppslag ur kapitlet Årstidsväxlingar. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet Årstidsväxlingar. ©Moomin/Gutsy

Våren är Mumintrollet favoritårstiden, för den betyder att Snusmumriken återvänder till Mumindalen. Sommaren i Mumindalen är lat och långsam. På hösten förbereder sig mumintrollen och andra varelser för den årliga vintervilan. Och på vintern ligger de flesta varelser i vintervila.

Det har dock hänt att Mumintrollet vaknat ur sin vintersömn innan våren kommit. Det var så ha träffade Too-ticki som om vintern bor i Muminhuset badhus.

Tillbaka till toppen av sidan


A-Ö i Mumindalen

Inledande uppslag ur kapitlet A-Ö i Mumindalen. ©Bonnier/Carlsen
Inledande uppslag ur kapitlet A-Ö i Mumindalen. ©Moomin/Gutsy

Mumindalen från A till Ö går igenom företeelser i Mumindalen genom hela alfabetet, från sången ”Alla små djur slår rosett på sin svans”, till Öar, som omringar Mumindalen.

Vi får här läsa om Misan som grubblar, den gigantiska fisken Mameluken, Muminpappans pjäs, driften Edward, Snusmumrikens pappa Joxaren, och mycket annat.

Tillbaka till toppen av sidan


Fakta

 • Titel: Handbok till Mumindalen, efter berättelserna av Tove Jansson
 • Original: Welcome to Moomin Valley, the Handbook (2020)
 • Utgivningsdatum: 2022-01-03
 • Genre: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel
 • Boktyp: Bilderbok, guidebok, handbok
 • Författare: Amanda Li, efter manuset till TV-serien Mumindalen av Steve Box, Mark Huckerby och Nick Ostler
 • Översättning: Stina Wennel
 • Illustratör: Gutsy Animations (baserat på teckningar av Tove Jansson)
 • Läsare: Barn/ungdom
 • Omfång: 125 sidor 128
 • Format: 193 x 243 x 17 mm
 • Vikt: 555 g
 • Bindning: Inbunden
 • ISBN: 9789179753788
 • Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm

Boken ingår i bokserien Mumintrollen.

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler publikationer 
Blogg

Ett urval källor:
BonnierCarlsen
iMDB
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.