Mumintrollen och havsorkestern

Recension

Mumintrollen och havsorkestern, är en bilderbok efter en berättelse av Tove Jansson. Mumintrollens värld har återberättats och tolkats i bilderboksformat av författarna Alex Haridi och Cecilia Davidsson med nya illustrationer av Filippa Widlund.

Ett urval källor

Omslag till bilderboken Mumintrollen och havsorkestern. ©Bonnier/Carlsen
Omslag till bilderboken Mumintrollen och havsorkestern. ©Bonnier/Carlsen

Handling

Alla familjer behöver ibland komma bort – det tycker åtminstone Mumintrollets pappa. Han tar sin muminfamilj ombord på den ståtliga skutan Havsorkestern och de ger sig ut på en resa som de ska minnas för evig tid.

Resan börjar med att de lurar dronten Edward att bada i floden, så den svämmar över. Det får Havsorkestern att lossa från land, där Muminpappan byggt skutan.

Väl ute på floden räddar de Hemulens moster som råkat ramla i vattnet när hon tvättade mattor. De står dock inte ut med hemulen, som agerar med ett överdrivet ordningssinne. Då dyker det upp en massa klippdassar, som för bort hemulen över relingen.

Ett uppslag ur boken, med hemulens moster och anländande klippdassar. ©Bonnier/Carlsen
Ett uppslag ur boken, med hemulens moster och anländande klippdassar. ©Moomin

På det vidsträckta havet ser de sedan ett svart moln som jagar ett litet vitt moln, men Muminpappan räddar det nödställda molnet. En dag blåser det upp till en ofantlig storm, och de hamnar i sjönöd eftersom en förrymd klippdass bitit sönder alla segel. Räddningen blir molnet som de just räddat, som spänner ut sig som ett segel.

På havet möter de sedan den förgrymmade drontens Edward som är på dåligt humör eftersom floden, som de lurade den att bada i, var full av vassa stenar. Än en gång räddas de av molnet, som agerar drontkudde för Edwards ömma bak.

Ute på havet möter de postbåten som kommer med en hälsning från hemulen, och de skickar då den förrymda klippdassen hem med postbåten. Men sedan tar så äventyren slut eftersom de plötsligt hittat tillbaka till Mumindalen.

Tillbaka till toppen av sidan


Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det en mycket komprimerad historia, med många infall och händelser. Kanske i mesta laget för de minsta barnen.

Tillbaka till toppen av sidan


Fakta

 • Typ: Barnbok (bilderbok)
 • Copyright: Moomin Characters
 • Ålder målgrupp: 3-6 år
 • Utgiven: 2020-04-20
 • Omfång: 40 sidor inkl. omslag
 • Format: 202 x 266 x 8 mm
 • Tryck: Fyrfärg, tryckt i Lettland 2020
 • Bindning: Halvklotband, finns även som E-bok (pdf) och Ljudbok
 • Vikt: 331 g
 • Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
 • ISBN: 978-91-7803-664-6

Boken ingår i bokserien om Mumintrollen

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor: 
Bonnier Carlsen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.