Serieäventyren med Tintin av Hergé blev ursprungligen inte publicerade som seriealbum utan som fortsättningsserie i veckotidningen Le Petit Vingtième 1929-40. När sedan äventyren utkom som seriealbum gjorde Hergé – om än inte från start, men med tiden – en hel del redigering av Tintin.
Beräknad läsningstid: 14 minuter
Innehåll på webbsidan
- Komplettering med färgbilder
- Anpassning till standardformat
- Redigering av Månen tur och retur
- Utfyllnadsmaterial
- Månen tur och retur, del 2
- Bortredigerade sidor
Under andra världskriget var serien 1940-41 först publicerad i bilagan Le Soir Jeunesse till dagstidningen Le Soir, och därefter 1941-44 som dagsstrippar i Le Soir. Efter kriget, från 1946, blev istället den nya veckotidningen Le Journal de Tintin först med att publicera Tintins äventyr, innan de blev utgivna som seriealbum.
Komplettering med färgbilder
De första seriealbumen, utgivna av Éditions du Petit «Vingtième» och Casterman, återgav serien som den varit publicerad i Le Petit Vingtième, svartvit, sida för sida. Men från och med utgivningen av Blå Lotus (1936) som seriealbum blev berättelsen även kompletterad med färgbilder av Hergé.
Anpassning till standardformat
År 1946 blev Hergé ombedd av Casterman-förlaget att redigera Tintins äventyr för seriealbum med 62 seriesidor, som då var nytt standardomfång. För att anpassa gamla seriealbum till det nya formatet krävdes det av Hergé att han gjorde en del redigering av Tintin. Det innebar då också att innehåll och dialog blev delvis förändrat.
De tre äventyren Tintin i Kongo, Tintin i Amerika och Faraos cigarrer krävde omfattande förändringar inför omtryckning som färgutgåva. De behövde också bearbetning och anpassning till den grafiska stil och berättarkvalitet som Hergé hade uppnått på 40-talet.
Det gav med andra ord möjlighet för Hergé att ”modernisera” de äldre Tintin-äventyren, så att nyutgåvorna fick en mognare stil. Serien hade ju under årens lopp utvecklats en del. Och dessutom kunde nu de gamla svartvita äventyren komma ut i färg.
Redigering av Månen tur retur
När äventyren blev samlade till seriealbum var det naturligt, och ibland nödvändigt, med viss anpassning för albumformatet. Det gällde även efter att Hergé börjat teckna Tintin för direkt utgivning i färg. Många sidor ur originalpubliceringen gick att använda rakt av som sidor i seriealbumet, men inte alla.
Månen tur och retur, del 1 och del 2 får exemplifiera processen:
- Ändringarna i Månen tur och retur, producerade med hjälp av nyligen etablerade Studios Hergé, innebar att tidigare opublicerade serierutor tillkom, och några serierutor blev förstorade (som gav nytt liv till albumet) för att fylla ut del 1
- Dessutom har några sidor och serierutor tagits bort för att korta ner del 2, i synnerhet avsnittet där kaptenen råkar kasta Milou i soporna tillsammans med Dupondtarnas hår och skägg, och en del av Dupondtarnas månpromenad
- Färgläggningen i seriealbumet var dessutom till stor del ny (exempelvis månbilen som istället för orangegul blir blå).
Alla justeringar inför publiceringen som album var inte stora, eller helt nödvändiga, men kan ha bidragit till tydligheten eller humorn i berättelsen.
Efter 24:e införandet av episoden i Le Journal de Tintin blev Hergé tvingad ta ett uppehåll på 18 månader, på grund av utarbetning och depression. När Tintin återkom i Le Journal de Tintin den 9 april 1952 inleddes publiceringen med en resumé.
Utfyllnadsmaterial
Den del av Tintin-äventyret som kom att utgöra seriealbumet Månen tur och retur, del 1, var i sin ursprungliga publicering något kortare. Seriealbumet innehåller därför en del nytecknade sidor.
- I seriealbumet tillkom sidan 35 och halvsidorna dessförinnan och efteråt
- I seriealbumet tillkom sidan 48
- Sidan 57-58 i seriealbumet innehåller redigerat innehåll
- Avslutning av del 1 och inledning av del 2
Månen tur och retur, del 2
- Sidorna 8-10 innehöll en del omarbetat material
- Tilltecknad bild på månen på sidan 13
Bortredigerade sidor
Den del av Tintin-äventyret som kom att utgöra seriealbumet Månen tur och retur, del 2, var i sin ursprungliga publicering något längre. Seriealbumet saknade därför en del bortredigerade sidor.
- Mellan sidorna 17-18 saknas en sida
- Sex sidor blev fem
- Två bortredigerade sidor…
- Lite lätt omstuvning…
- Ännu en sida bortredigerad mellan sidorna 37 och 38
- Sidan 38 är tillbaka i fas med originalet…
LÄS MER HÄR
Ett urval källor:
Read Tintin
On a marché sur la lune
Tintinomania
Wikipedia
Vilket otroligt jobb du lägger ner! Imponerande!
När jag nu håller på med artiklar om alla Tintin-äventyr, kunde jag inte låta bli att reflektera över den process det innebar att omarbeta och uppdatera serien, dels inför tryckning av samlingsalbum, dels inför omtryckning av äldre äventyr.
Arbetet med Tintin blev för övrigt ett sidospår i arbetet med att skriva om Comics, den stora serieboken – i åtta utgåvor – eftersom ett utdrag ur ett Tintin-äventyr ingår i Comics nr 3…