Kvalitetsserier från Ades Media

Recension

I maj i år fick jag ett intressant och trevligt mejl, via min sajt Rogers Seriemagasin, från Andreas Eriksson, förläggare på Ades Media, där han skrev:

När jag var 12-13 år slukade jag varje nummer av Serie-Pressen. Jag skrev insändare och blev citerad i tidningen. Förutom att jag gillade innehållet var jag extra förtjust i att det var en ’Ännu en kvalitetsprodukt från Tärnaby’.”

Det visade sig, när jag bläddrat mig igenom några nummer av SeriePressen, för att påminna mig om detta, att jag hade inte bara fått ett trevligt brev från unge Andreas utan även publicerat det i tidningen.

Andreas skrev också i sitt mejl att ”Om någon kunde ge ut serietidningar i Tärnaby kanske det inte var omöjligt för mig att göra något liknande?

Jag hade då på den tiden, 1993, förverkligat en gammal dröm om att starta ett eget serieförlag baserat en idé jag hade om hur utgivning av serier i serietidningar bör ske. Att förlaget blev baserat i just Tärnaby berodde vid den tiden bara på att jag då fick närheten till en av mina systrar, boende i Joesjö strax utanför Tärnaby.

Mitt eget serieförlag var baserat på att eget läsande av serietidningar i unga år hade gett mig en idé om hur den ”ideala” serietidningen borde se ut. Jag hade tidigare sett hur problematisk redigering av amerikanska dagspresserier var för att anpassa dem till svenskt serietidningsformat, och jag var inte nöjd med resultatet.

Inte minst hade serietidningarna från Formatic Press (förlaget jag ”lånade” förlagsnamnet från) i storformat 1962-64 haft en positiv påverkan på mig. Och jag hade också med glädje tagit del av utgivningen av Serie-Pressen (1971-72), som gjorde att jag valde samma titel på min egen serietidning.

Beräknad läsningstid: 13 minuter

Tillbaka till toppen av sidan


Ades Media

Intressant och roligt för mig är att Andreas, liksom jag, förverkligat sin egen dröm om serieutgivning på eget serieförlag. Andreas förlag, Ades Media, har nu utgivit flera seriealbum med olika tecknade serier, och även utgivit serietidningen Seriemix.

Ades Media har utgivit flera högkvalitativa seriealbum. ©Ades
Ades Media har utgivit flera högkvalitativa seriealbum. ©Ades

Dessutom frilansar Andreas för andra förlag, som Albumförlaget och Egmont (han har bland annat varit redaktör och manusförfattare för Fantomen).

Slutklämmen på mejlet från Andreas var verkligen glädjande: ”SeriePressen var en av de stora inspirationskällorna som gjorde att jag aldrig släppte intresset för serier, böcker och tidningar.

Efter denna första mejlkontakt var jag naturligtvis tvungen att besvara hans mejl, vilket gjorde att jag fick veta mer om vilken utgivning som Ades Media har involverat sig i – ett förlag som dessförinnan hade lyckats segla helt under min horisont.

Tillbaka till toppen av sidan


Regionala kopplingar

Andreas kommer för övrigt från Risliden, där jag för många år sedan som distriktsordförande för SAC varit i kontakt med Rislidens LS, när den Lokala Samorganisationen fortfarande fanns kvar (huvudsakligen med skogsarbetare som medlemmar). Och Andreas köpte många av sina serietidningar i närliggande Norsjö, varifrån en tidigare fästmö till mig härstammade ifrån, som hade en far och farbror på orten som var duktiga lokala konstnärer (målare resp. skulptör).

Självklart har Andreas också kopplingar till Umeå, min födelseort, där han pluggade 2000-04. Och sedan dess bor Andreas i Skellefteå, där jag i en av mina tidiga yrkesroller på 70-talet hade att agera som s.k. ”pinnpojke” för ett Umeå-baserat lantmäteri. Många korsade banor, men ack på så separata tidsplan…

Det jag nu fått veta genom Andreas är att Ades Media har en utgivning som ligger långt ifrån serier som Lisa och Sluggo, Knoll och Tott, Alfredo och Cactus. Istället har förlaget satsat på utgivning av inte minst seriealbum med italienska serier, som Tex Willer och Dylan Dog, den tyska serien Malcolm Max, och serietidningen Seriemix med nya svenska serier, etcetera.

Av det jag nu fått se, måste jag säga att det är en mycket ambitiös utgivning, och en professionell produktion av Ades Media. Utgåvorna andas kvalitet i såväl tryck och papper som bindning, vilket gör det lätt att ta till sig innehållet i utgåvorna, dvs. att leva sig in i berättelserna i de tecknade serierna.

Tillbaka till toppen av sidan


Produktionen

Ades Media har så här långt producerat följande titlar av seriealbum och serietidningar:


Tex Willer
Omslag till Tex Willer (2018-19). ©Ades
Omslag till Tex Willer (2018-19). ©Ades

Tex Willer är huvudfiguren i den italienska serien Tex, skapad av författaren Gian Luigi Bonelli och illustratören Aurelio Galleppini. Tex hade premiär i Italien den 30 september 1948, och är bland de mest populära italienska serierna, med översättningar till många  språk över hela världen. 

Utgivningen av Ades Media börjar med Legenden om Tex Willer (Il Vendicatore i Tex Stella d’Oro No 26, 2017), av Mauro Boselli (manus) och Stefano Andreucci (teckningar). Hittills (juni 2020) har Legenden om Tex Willer utkommit i tre episoder:

 • Hämnaren (2018)
 • Rättvisa i Corpus Christi (2019)
 • Montana (2019)
 • Sierskans spådom (2021)
 • Döden i öknen (2021)

I Sverige har Tex Willer haft en egen serietidning 1971-72 från Semic, och 1975-82 från Williams förlag. Dessförinnan ingick serien som en del av innehållet i Seriemagasinet från nr 1, 1949 till nr 7, 1961 (med uppehåll i nr 17/51, och en period 1955), och i serietidningen Trio, i checkhäftesformat, från nr 33, 1962 till nr 4, 1963 (sista numret).

Tillbaka till listan över titlar


Dylan Dog
Omslag till Dylan Dog: De levande döda, och Det tomma brevet (2016). ©Ades
Omslag till Dylan Dog: De levande döda, och Det tomma brevet (2016). ©Ades

Dylan Dog är en italiensk skräckserie med en paranormal utredare skapad av Tiziano Sclavi. Serien utspelar sig främst i London där huvudfiguren bor, även om han ibland reser någon annanstans. Serien har sålt över 60 miljoner exemplar över hela världen, och är den serie som sålt näst bäst i Italien efter Tex-serien.

Ades Media har hittills (juni 2020) utgivit ett 30-tal utgåvor:

 • Vila i frid (2013)
 • En seriemördares bekännelser (2013)
 • De sista ljuva åren (2014)
 • Av vargablod (2014)
 • Mater Morbi – och så började det… (2014)
 • Mater Morbi (2014)
 • Avgrunden (2014)
 • Reinkarnation (2015)
 • Den sista färden (2015)
 • Hjärta av sten (2015)
 • Hellborn (2015)
 • Ur askan i elden (2015)
 • De levande döda (2016)
 • Det tomma brevet (2016)
 • Min vän vampyren (2016)
 • Reflektioner (2016)
 • Sirenens sång (2016)
 • Morgana (2017)
 • Det var en gång… (2017)
 • Berättelsen om Ingen (2017)
 • Mellan himmel och helvete (2017)
 • Den förlorade sonen (2017)
 • Tills döden skiljer oss åt (2017)
 • Den mystiska ön (2018)
 • Demonregissören (2018)
 • Den fjättrade guden (2019)
 • Duell i gryningen (2019)
 • Den stora sömnen (2019)
 • Skräckens svärta (2019)
 • Stjärnfall (2019)
 • Ur djupaste mörker (2019)
 • Vid tidens gräns (2021)
 • Top secret (2021)
Ett uppslag ur Dylan Dog: Det tomma brevet (2016). ©Bonelli
Ett uppslag ur Dylan Dog: Det tomma brevet (2016). ©Bonelli

Tillbaka till listan över titlar


Malcolm Max
Omslag till Malcolm Max (2017-19). ©Ades
Omslag till Malcolm Max (2017-19). ©Ades

Malcolm Max är en tysk serie av manusförfattaren Peter Mennigen och tecknaren Ingo Römling. Serien handlar om den brittiska vampyrjägaren Malcolm Max och hans medhjälpare Charisma (som är en halvvampyr). Handlingen utspelar sig i London under den viktorianska tiden. Hittills (juni 2020) har tre kapitel utkommit av Malcolm Max:

 • 1: Gravskändarna (2017)
 • 2: Återuppståndelsen (2018)
 • 3: Skymning (2019)
Ett uppslag seriealbum med Malcolm Max, kapitel 2: Återuppståndelsen (2018). ©Splitter/Mennigen/Römling
Ett uppslag ur seriealbumet med Malcolm Max, kapitel 2: Återuppståndelsen (2018). ©Splitter/Mennigen/Römling

Tillbaka till listan över titlar


Sons of Anarchy
Omslag till Sons of Anarchy (2015-17). ©Ades
Omslag till Sons of Anarchy (2015-17). ©Ades

Sons of Anarchy var ursprungligen en TV-serie (2008-14) om en biker i en motorcykelklubb (Sons of Anarchy Motorcycle Club Redwood Original), som driver både olagliga och lagliga företag i den lilla staden Charming. Den tecknade serien är av Christopher Golden (manus, första albumet), Ed Brisson (manus, andra albumet) och Damian Couceiro (teckningar).

 • Ingen utväg (2015)
 • Burfåglar (2017)

Tillbaka till listan över titlar


Seriemix
Omslag till Seriemix nr 1-8 (2016-19). ©Ades
Omslag till Seriemix nr 1-8 (2016-19). ©Ades

En ny svensk serietidning med en spännande mix av äventyr, mysterier, skräck och humor. Seriemix innehåller serier skapade av Nicolas Križan, Johan Andreasson, Daniel och Nathalie Tjernberg, Bo Hernö, Rolf ”Zwing” Geschwind, Jonny Nordlund, Jan Hoff, Martin Hanses och många fler. Till dags dato (juni 2020) har åtta nummer av Seriemix utkommit:

 • 1 (2016)
 • 2 (2016)
 • 3 (2017)
 • 4 (2017)
 • 5 (2018)
 • 6 (2018)
 • 7 (2019)
 • 8 (2019)
 • 9 (2020)
 • 10 (2021)
Ett uppslag ur Skrattar bäst..., Seriemix nr 1 (2016). ©Kesola/Bagatzky
Ett uppslag ur Skrattar bäst…, Seriemix nr 1 (2016). ©Kesola/Bagatzky
Ett uppslag ur Rick Derian, kapitel 2 Seriemix nr 8. ©Galeotti/Coppola
Ett uppslag ur Rick Derian, kapitel 2 Seriemix nr 8. ©Galeotti/Coppola

Tillbaka till listan över titlar


Transformers
Omslag till Transformers (2018-19). ©Ades
Omslag till Transformers (2018-19). ©Ades

Transformers är en tecknad serie av IDW Publishing (2005-18), baserad på Transformers-figurer och leksaker tillverkade av Hasbro. Tillverkningen har skett i olika omgångar från 1984 och framåt. Transformers-konceptet har gett upphov till såväl tecknade serier och filmer från Marvel, som flera datorspel och spelfilmen Transformers (2007).

 • Wreckers sista strid (Last Stand of the Wreckers, 2018)
 • Mer än ögat kan se (More Than Meets The Eye, 2019)
 • Jakten på Matrixen (2019)
 • Kaos och skuggor (2021)

Tillbaka till listan över titlar


Mildh & Fromm
Omslag till Mildh & Fromm (2017). ©Ades
Omslag till Mildh & Fromm (2017). ©Ades

En serie av Göran Semb (manus) och Carlos Pedrazzini (teckningar). Serien handlar om säkerhetskonsulten Monica Mildh, med egen firma, som samarbetar med Erik Fromm, en lite äldre man med stor erfarenhet av säkerhetsarbete. Han bidrar också med fysiska inslag när så krävs.

 • Nr 1: Uppgång… och fall (2017). Utgåvan innehåller tre episoder som tidigare varit publicerade i serietidningen Fantomen.
  • Kidnappningen gick i Fantomen nr 6-7, 2014
  • Duellen gick i Fantomen nr 13 (del 1), nr 14-15 (del 2), nr 16 (del 3), och nr 17, 2015 (del 4)
  • Måltavlor gick i Fantomen nr 20 (del 1), nr 21, 2016 (del 2)

Tillbaka till listan över titlar


Robny
Omslag till Robny, vagabonden (2017). ©Ades
Omslag till Robny, vagabonden (2017). ©Ades

En spansk serie från 70-talet av Joan Boix om vagabonden Robny som rör sig i samhällets nedre skikt av egen fri vilja efter att ha blivit besviken på samhällets korruption och allmänna elände.

 • Vagabonden (Robny, El Vagabundo, 2017)
En sida ur Robny, vagabonden. ©Ades/Boix
En sida ur Robny, vagabonden. ©Ades/Boix

Tillbaka till listan över titlar


Jannah
Omslag till Jannah 2: Mellan två världar (2021).
Omslag till Jannah 2: Mellan två världar (2021). ©Ades

Serieromanen Jannah 1 – Sista året på Jorden av Johan Jergner-Ekervik och Frida Ulvegren gavs ut av Kartago förlag (2016). Nu fortsätter äntligen Ades Media utgivningen med Jannah 2 – Mellan två världar.

År 2026 upptäcks en planet i ett främmande solsystem, fullt beboelig. Planeten döps till Jannah – paradiset, och modiga nybyggare börjar kolonisera planeten. 80 år senare har Jannahs första stad blivit ett mål för rika emigranter från Jorden som vill börja ett nytt liv på en värld som, till skillnad från Jorden, har en framtid full av möjligheter. Ett litet sällskap färdas genom rymdens svindlande och farofyllda djup i stjärnskeppet SS Charlotte på väg mot den nya världen

 • Jannah 2: Mellan två världar (2021)

En tredje och avslutande del är under produktion.


Och
Omslag till Fjällvandrarens trollguide (2017). ©Ades
Omslag till Fjällvandrarens trollguide (2017). ©Ades

Anders Skoglind har skrivit och illustrerat en oundgänglig bok om alla troll och oknytt som du kan stöta på i fjällen. Dina chanser att klara fjällturen ökar kraftigt om du tagit del av denna skrift. Här får du till exempel tips om hur du undflyr dödens käftar när du stirrar den trehövdade farsoten från Låkkta i vitögat. Läs om Gormtrollens och Parabolgnomernas egenheter. Och se upp med Tarmvredsmurklan.

 • Fjällvandrarens trollguide (2017)

Tillbaka till listan över titlar


Hur såg det då ut för så många år sedan när Andreas brev blev infört i SeriePressen? Jo, så här var det:

Mitt införande i SeriePressen nr 8/93 av Andreas brev, och min redaktionella reaktion. ©Europa Press

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
Ades Media

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.