Sprattet på Studios Hergé

Studios Hergé var en tecknarstudio som existerade 1950-86, skapad av Georges Remi, signaturen Hergé. Tecknarstudion bestod av Hergé och hans medarbetare, som hjälpte honom med att skapa Tintins äventyr och relaterade produkter. Hergé var dock den ende som ensam fick signera Tintin-serien. Under åren hade studion mellan 12 och 50 anställda. Ett par av dem låg bakom sprattet på Studios Hergé.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Hemma hos Jacques Martin med det falska seriesidan (2005).
Foto ©Christophe Fumeux
Hemma hos Jacques Martin med det falska seriesidan (2005).
Foto ©Christophe Fumeux

Bob De Moor och Jacques Martin var 1965 två av tecknarna på Studios Hergé, som då spelade ett spratt bakom ryggen på Hergé. I slutet av sommaren, när Hergé var på semester, fick de två kollaboratörerna en ingivelse att skapa en falsk Tintin-sida.

Studion hade besök av en schweizisk journalist som ville skriva om kommande Tintin-äventyr, men just då var inget nytt äventyr på gång. De Moor och Martin fick då idén att skapa ett utkast till ett fiktivt äventyr. På ett par dagar totade de ihop en inledningssida till ett tänkt äventyr, och visade den för journalisten när denne kom på återbesök.

Martin hade skrivit ihop ett scenario, skissat hela sidan och placerat ut seriefigurerna. Sedan tecknade de Moor färdigt bakgrunderna, som Martin hade skissat, och de tuschade sidan, de Moor bakgrunderna och Martin figurerna.

Sprattet på Studios Hergé: Original till den falska Tintin-sidan, tecknad av Jacques Martin och Bob De Moor.
Original till den falska Tintin-sidan, tecknad av Jacques Martin och Bob De Moor.

Journalisten fotograferade sidan och skrev sedan en artikel om Tintin, och historien blev publicerad den schweiziska tidningen L’Illustré i december 1965.

Tillbaka till toppen av sidan


Bara Hergé kunde ge Tintin en själ

Det är känt att Hergé hade uppfattningen att endast han kunde ge Tintin en själ, och att serien inte kunde fortleva när han slutar teckna serien. Det uppenbara syftet med tilltaget av Martin och de Moor var att visa Hergé att de kunde bidra med mycket mer på Tintin-serien än de roller de var tilldelade. Hergé valde dock att låta saken bero, och inte göra en stor affär av den.

Skämtsidan visar en scen på ett flygplan, liknande scener i Månen tur och retur och Det hemliga vapnet, och sidan ser verkligen ut som om det skulle kunna vara en sida av Hergé. En stilexpert kan möjligen upptäcka några små typiska stilelement av De Moor och Martin.

Sprattet på Studios Hergé: Den falska Tintin-sidan (1965), färglagd senare av okänd, i de Moors anda.
Den falska Tintin-sidan (1965), färglagd senare av okänd, i de Moors anda.
En stripp,ur Månen tur och retur, del 1, som kan ha fungerat som inspiration. ©Hergé-Moulinsart
En stripp ur Månen tur och retur, del 1 (från sid 3), som kan ha fungerat som inspiration. ©Hergé-Moulinsart
Några strippar ur Det hemliga vapnet (från sid 16-17) som också kan ha tjänst som inspiration. ©Hergé-Moulinsart
Några strippar ur Det hemliga vapnet (från sid 16-17) som också kan ha tjänat som inspiration. ©Hergé-Moulinsart

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Blogg

Ett urval källor:
Tintin est Vivant!
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.