John och Tord Lindblom
Far och son — John och Tord Lindblom, har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1952, del 1 av 3 (2004).
Fantomen i handgemäng med tiger, Fantomen på väg att bli nerbrottad av infödingar, King slår ner revolverbeväpnad buse. Det här är beskrivningar av omslag på Fantomen från 1951 och 1952. På dem står namnet John Lindblom.
Men första gången han är med, i nummer 23/1951, skriver han sig Mauritz. Det senare var nog hans mellannamn och han varierar det som signatur med stavningen Maurits eller Mauriz.
Omslag till Fantomen nr 23, 1951, av signaturen Mauritz. ©Serieförlaget
John var en av våra främsta serietecknare i den realistiska genren med en rörlighet och fränhet i stilen.
John Lindblom föddes 1896 och utbildade sig på Valands konstskola. Han arbetade som litograf på PLM, Plåtmanufaktur, och det jobbet innebar bland annat att han fick teckna små motiv för olika varuetiketter.
40- och 50-tal
I början av 40-talet gick han över till att rita serier. Ulf Björnhane gick i Öden och Äventyr, Kalle Modig i Rekordmagasinet och till tidningen Tidsfördriv gjorde han de historiska serierna Hans Våghals, Kaparkaptenen och Peder Fredag.
En scen ur serien Kaparkaptenen, av John Lindblom.
John Lindblom gjorde också kraftfulla färgillustrationer till ett par utgåvor av Robinson Crusoe och Skattkammarön.
Hans bidrag till serietidningarna var inte så omfattande — de inskränker sig till framsidorna på Fantomen och så serier i tidningen Lasso.
Thord Lindblom
Thord Lindblom i sin ateljé 1945.
Hans son Thord Lindblom förekom desto flitigare i serietidningsmediet. Han gjorde mängder av framsidor till Buster, Helgonet, James Bond, Seriemagasinet, SerieNytt och Agent X9 under 60-, 70-och 80-talet.
Thord Lindblom föddes 1920 och det finns stora likheter mellan far och son; båda var litografer och arbetade på PLM, sonens stil var till förväxling lik fader Johns – uttrycksfull, lätt diffus och tuff. Bägge två ritade serier under 1940-och 50-talen. Thord ritade idrottsserier åt Rekordmagasinet och samma serier dök sedan upp i Lasso.
Thord Lindblom satte verkligen sin prägel på Rekordmagasinet – han gjorde hundratals framsidor till tidningen. Under 60-talet illustrerade han bland annat också i Lektyr och i slutet av årtiondet började han arbeta åt Semic Press. Efter många år med Buster och de andra serietidningarna pensionerade han sig vid mitten av 80-talet. Med sin karriär har Thord Lindblom en självklar plats i vår moderna seriehistoria.
Av Olle Dahllöf
Artikeln har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1952, del 1 av 3 (2004). ©Egmont
Läs mer här
- Lasso (1952-54)
- Serietidningen Lasso (Olles hörna)
- Rekordmagasinet – Sport och serier
- Lucky Luke i Lasso
Ett urval källor:
Serieknodden
Seriefrämjandet
Seriewikin