Tom Puss i söndags-DN

Den 18 mars 1951 började DN publicera en söndagsversion med Tom Puss (Tom Poes) av Marten Toonder. Under de två första äventyren hade serien titeln Herr Bumble och Tom Puss. Nedan följer ett index över Tom Puss i söndags-DN, och en presentation av episoderna.

Ett urval källor

Första införandet av söndagsversionen Herr Bumble med Tom Puss, från 18 mars 1951. ©STA
Första införandet av Tom Puss i söndags-DN, Herr Bumble med Tom Puss, från 18 mars 1951. ©STA

Efter andra världskriget hade Dagens Nyheter som första dagstidning utanför Holland börjat publicerade Tom Puss. Det var dagsstripparna av Marten Toonder, med beledsagande text, som blev publicerade som Tom Puss i DN, en publicering som började 1946 och fortsatte till 2001.

Några år senare kom ”söndagsversionen” av Tom Puss att bli publicerad i DN från 1951 till 1963. Serien var producerad av tecknarstudion Cop. Marten Toonder Studio’s. De här äventyren gjordes ursprungligen som serieföljetonger för nederländska Donald Duck – een vrolijk weekblad, som fortsättningsserie med 3-4 sidor per nummer. Den veckoserie DN publicerade var alltså redigerade versioner av DD-serierna.* 

Denna version av Tom Puss, skapad av andra serieskapare i studion, hade pratbubblor i serierutorna istället för text under teckningarna. Sammanlagt blev 45 episoder publicerade 1955-63.

Serien har även blivit återutgiven som seriealbum och samlingsalbum i olika omgångar, bland annat av förlag som Oberon (1974-85), och Panda (dagspressversion 1991-2002, DD-version 2000-06).

Episod 1-10 | Episod 11-20 | Episod 21-30 | Episod 31-40 | Episod 41-45

Tillbaka till toppen av sidan


Episod 1-10

NrTitelStart DNSlut DNAntal
1Onkel Balthasar O. Bumble18 mars 195121 okt. 195132
2Anden i lampan28 okt. 195117 feb. 195217
3Tom Puss och monstret i hålvägen24 feb. 19521 juni 195215
4Motionsinstitutet8 juni 195210 aug. 195210
5Tom Puss och vädermaskinen17 aug. 195223 nov. 195215
6Det förtrollade schackspelet30 nov. 19528 feb. 195311
7Trollskorna15 feb. 195317 maj 195314
8Apparaten Mark X 1324 maj 195327 sep. 195319
9Tom Puss och ballongspöket4 okt. 195327 dec. 195313
10Tom Puss och trollpipan3 jan. 195418 apr. 195416
Episod 1-10 av Tom Puss i söndags-DN.

Tillbaka till listan


1 Onkel Balthasar O. Bumble

Den första episoden, Onkel Balthasar O. Bumble, blev publicerad i DN från 18 mars till 21 oktober 1951, och omfattade hela 32 söndagssidor.

Andra införandet av Herr Bumble med Tom Puss, från 25 mars 1951. ©STA
Andra införandet av Herr Bumble med Tom Puss, från 25 mars 1951. ©STA

Tom Puss och Oliver B. Bumble är i stan och stöter på en skojare, Balthasar, som utger sig för att vara en farbror till Bumble. Det visar sig också att, förutom att ställa till med en massa spratt, denne är världens bästa bankrånare, enligt egen utsago. Bumble blir därvid involverad i en räcka händelser, och blir själv tagen för att vara bankrånare.

Allt ställs dock till rätta, och det visar sig att Bumble inte alls är släkt med skojaren Balthasar.

Tillbaka till listan


2 Anden i lampan

Den andra episoden, Anden i lampan, blev publicerad i DN från 28 oktober 1951 till 17 februari 1952, och omfattade 17 söndagssidor.

Inledningen till andra episoden av Tom Puss i söndags-DN, från 28 oktober och 4 november 1951. ©STA
Inledningen till andra episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 28 oktober och 4 november 1951. ©STA

Tom Puss möter en österländsk vandrare efter vägen som han bistår med hjälp, och får som tack en oljelampa som gåva. Han tar den till herr Bumble, som gnider den varefter en ande, med makt att bevilja önskningar, dyker upp. Bumble involverar sig i ett vad med markisen av Chanteclere, som inte tror på anden.

Vadet innebär att Bumble måste klara av att resa jorden runt på en dag med andens hjälp. Det blir inte lätt eftersom anden har ett sätt att bevilja önskningar som gör att Bumble till slut önskar att han aldrig mött den. Det i sin tur löser alla problem.

Tillbaka till listan


3 Tom Puss och monstret i hålvägen

Den tredje episoden, Tom Puss och monstret i hålvägen (ursprungligen den 37:e episoden, Tom Poes en het monster van de Holle weg, från 1952) blev publicerad i DN från 24 februari till 1 juni 1952, och omfattade 15 söndagssidor.

Inledande söndagssida ur tredje episoden, från 24 februari 1952. ©STA
Inledande söndagssida ur tredje episoden, från 24 februari 1952. ©STA

Serien var skapad av Waling Dijkstram (manus) och Ben van Voom (teckningar), ursprungligen publicerades i Wereldkroniek från 22 december 1951 till 5 april 1952. En uppdaterad version av serien var senare publicerad i serietidningen Donald Duck från 18 augusti till 20 oktober 1962 (den 31:e episoden i DD) av Lo Hartog van Banda (manus) och Ben van’t Klooster (teckningar).*

Handling

Oliver B. Bumble är kallad till hovet och vill färdas via Hålvägen för att spara tid. Där lär det dock finnas ett monster, och vid hovet blir Bumble utsedd att bekämpa monstret. Detta monster som alla är så rädda för visar sig dock vara ofarligt, varför Bumble utan problem kan visa upp det som sin fånge. Istället är monstret rädd för det mesta, rädd också för minsta lilla mus, vilket skapar en del kaos innan allt ställs till rätta.

Andra söndagssidan i original ur den 37:e episoden Tom Poes en het monster van de Holle weg, från 1952. ©STA

Den 44:e episoden, Hop-dalens vidunder, är en uppdaterad version av samma berättelse. Den serien har i sin tur varit utgiven på svenska som seriealbum (1983) från Carlsen/if, i litet format, med titeln Tom Puss och monstret i Hummeldalen.

Tillbaka till listan


4 Tom Puss och motionsinstitutet

Den fjärde episoden, Tom Puss och motionsinstitutet (ursprungligen den 38:e episoden, Tom Poes en het Super-krachtcentrum, från 1952) blev publicerad i DN från 8 juni till 10 augusti 1952, och omfattade 10 söndagssidor.

Inledningen till fjärde episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 8 och 15 juni 1952. ©STA
Inledningen till fjärde episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 8 och 15 juni 1952. ©STA

Tom Puss och Bumble möter Bill Super (här kallad Bull Brown) efter vägen, och kommer samtidigt i klammeri med en ångvältsförare. Bumble får sig en omgång, och Bill Super övertygar Bumble att om han får träna upp honom i sitt gym så kan han ge igen.

Motsvarande söndagssida av episoden Tom Puss och motionsinstitutet i original. ©STA

Motsvarande söndagssida i original ur den 38:e episoden Tom Poes en het Super-krahtcentrum, från 1952. ©STA

Det blir ingen vidare slagskämpe av Bumble, om än han har stark tilltro till sig själv. Tom Puss ser dock till att motståndaren till Bumble möter upp i ringen i ett skick som gör det enkelt för Bumble att vinna.

Tillbaka till listan


5 Tom Puss och vädermaskinen

Den femte episoden, Tom Puss och vädermaskinen (ursprungligen den 39:e episoden, Tom Poes en het weer-kristal, från 1952) blev publicerad i DN från 17 augusti till 23 nov. 1952, och omfattade 15 söndagssidor.

Inledande söndagssida ur femte episoden, från 17 augusti 1952. ©STA
Inledande söndagssida ur femte episoden, från 17 augusti 1952. ©STA

Tom Puss har byggt en kristallmottagare (en slags radio), men Wally Waggle (här kallad Willy Waggle) blir så intresserad att han vill förbättra den. Den kristall som Wally hittar är dock en meteorit som gör att kristallmottagaren får oanade effekter på vädret.

Motsvarande inledning av episoden Tim Puss och vädermaskinen i original. ©STA

Motsvarande inledning i original ur den 39:e episoden Tom Poes en het weer-kristal, från 1952, ur en utgåva från 1959. ©STA

Professor Getskägg (här kallad professor Goatbeard) observerar vad som sker och vill komma över kristallmottagaren, men Tom Puss kommer emellan. Bumble får dock för sig att erbjuda olika väder till den som så önskar, vilket leder till kaos. Professorn kan då stjäla kristallen, men Tom Puss och Bumble lyckas till slut ställa allt till rätta med benägen hjälp av kapten Val Ross.

Tillbaka till listan


6 Det förtrollade schackspelet

Den sjätte episoden, Det förtrollade schackspelet (ursprungligen den 40:e episoden, Tom Poes en het betoverde schaakspel, från 1952) blev publicerad i DN från 30 november 1952 till 8 februari 1953, och omfattade 11 söndagssidor.

Inledningen till sjätte episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 30 november och 7 december 1952. ©STA
Inledningen till sjätte episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 30 november och 7 december 1952. ©STA

Bumble beklagar sig inför Tom Puss över att slottet är för stort, och önskar att han bodde i ett mindre hus. Trollkarlen Svartvinge (här även kallad Black Wing) gör så att Bumblestone Castle förminskas till mindre än ett dockskåp. När Bumble klagar vid hovet dyker Svartvinge upp på nytt och förminskar kungen, biskopen (markis av Chanteclere) och soldaterna till schackpjäser.

Motsvarande inledning av episoden Det förtrollade schackspelet i original. ©STA

Motsvarande inledning i original ur den 40:e episoden Tom Poes en het betoverde schaakspel, från 1952. ©STA

I en slutstrid på ett schackbräde, blir Svartvinge överlistad av Tom Puss, som liksom Bumble är spelbonde, genom att gå till sista raden och förvandla sig till dampjäs. Svartvinge, som i spelet är den svarta kungen, faller och förtrollningen är bruten.

Tillbaka till listan


7 Trollskorna

Den sjunde episoden, Trollskorna (ursprungligen den 41:a episoden, Tom Poes en de wonderschoenen, från 1953) blev publicerad i DN från 15 februari till 17 maj 1953 och omfattade 14 söndagssidor.

Inledande söndagssida ur sjunde episoden, från 15 februari 1953. ©STA
Inledande söndagssida ur sjunde episoden, från 15 februari 1953. ©STA

Bumble fiskar upp en sjumilastövel och låter av den göra ett par skor åt sig, som då visar sig ha magiska krafter. Skorna gör det Bumble önskar sig, och när han visar sig kunna springa snabbt och sparka boll hårt blir han invald i stadens (här kallad Bumbletown) fotbollslag. Bill Super och Hep Hepper (här kallad Hippy) stjäl skorna, varför Bumble misslyckas i matchen.

Omslag och inledning av episoden i original, i en utgåva från 1984. ©STA
Omslag och inledning i original ur den 41:a episoden Tom Poes en de wonderschoenen, från 1953, ur en utgåva från 1984. ©STA

Tom Puss ser till att Bumble får tillbaka skorna, men de ställer till det för honom eftersom Bumble obetänksamt önskar sig sådant som sedan resulterar i olyckor. Endast genom att önska skorna till världens ände, och få hjälp av Tom Puss att ta av sig dem, slutar episoden lyckligt.

Tillbaka till listan


8 Apparaten Mark X 13

Den åttonde episoden, Apparaten Mark X 13 (ursprungligen den 42:e episoden, Tom Poes en het ding X 13, från 1953) blev publicerad i DN från 24 maj till 27 september 1953, och omfattade 19 söndagssidor.

Inledningen till åttonde episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 24 och 31 maj 1953. ©STA
Inledningen till åttonde episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 24 och 31 maj 1953. ©STA

Professor Prlwytzkofski har uppfunnit en apparat, Mark X 13, som kan göra en mängd olika saker. Bumble blir så imponerad att han köper den på stående fot. Med köpet följer en omfångsrik instruktionsbok med information om vilka knappar som reglerar vad. Problemet är dock att Bumble inte alltid får till det, utan trycker på fel knappar och hamnar i tråkiga situationer. Han kommer i konflikt med såväl markis av Chanteclere som kapten Val Ross.

 Omslag och inledning av episoden i original, i en utgåva från 1960. ©STA
Omslag och inledning i original ur den 42:a episoden Tom Poes en het ding X 13, från 1953, ur en utgåva från 1960. ©STA

Tom Puss ställer en del till rätta, men ständigt måste också professorn följa upp och rädda situationen. Till slut exploderar hela Mark X 13, efter att Bumble tryckt på alla knapparna samtidigt. Det var ett misstag, men sedan kan inte apparaten ställa till fler olyckor.

Tillbaka till listan


9 Tom Puss och ballongspöket

Den nionde episoden, Tom Puss och ballongspöket (ursprungligen den 43:e episoden, Tom Poes en de blaasgeest, från 1953) blev publicerad i DN från 4 oktober till 27 december 1953, och omfattade 13 söndagasidor.

Inledande söndagssida ur nionde episoden, från 4 oktober 1953. ©STA
Inledande söndagssida ur nionde episoden av Tom Puss i söndags-DN, från 4 oktober 1953. ©STA

Ett fallande träd är nära att träffa Tom Puss och Bumble på promenad. De räddar sig undan, men en dvärg fastnar under trädet. När Tom Puss blåser upp dvärgens ballong kan ballongen lösgöra honom. Det visar sig att ballongen fylls av uppblåsarens ande, och Bumble får ballongen som sin. Det uppstår problem när först Josef, sedan Wally Waggle, och även Bill Super (här kallad Bull Super) blåser upp den.

Motsvarande söndagssida av episoden Tom Puss och ballongspöket i original. ©STA

Motsvarande söndagssida i original ur den 43:e episoden Tom Poes en de blaasgeest, från 1953. ©STA

Bumble tycker förstås att ballonganden uppträder sympatiskt när han själv blåst upp den. Han vill då göra den så stor som möjligt för att låta den uträtta stora ting. Det slutar med att ballongen spricker, och allt återgår till det normala.

Tillbaka till listan


10 Tom Puss och trollpipan

Den tionde episoden, Tom Puss och trollpipan (ursprungligen den 44:e episoden, Tom Poes en de Knokenpijp, från 1953-54) blev publicerad i DN från 3 januari till 18 april 1954, och omfattade 16 söndagssidor.

Inledningen till tionde episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 3 och 10 januari 1954. ©STA
Inledningen till tionde episoden med Tom Puss i söndags-DN, från 3 och 10 januari 1954. ©STA

Tom Puss och Bumble är på promenad i bergen, och Bumble trillar ner i en grotta. Där finner de spår av en tusenårig kultur och en grottmänniska. Grottmannen har en trollpipa som kan uppfylla varje önskan som den som röker den har. Bumble, som också röker pipa, blir av med sin när grottmannen vill byta. Men rökringarna ur pipan ställer till bekymmer för honom och dem som råkar ut för ringarna, som markisen av Chanteclere.

Motsvarande söndagssida av episoden Tom Puss och trollpipan i original. ©STA

Motsvarande söndagssida i original ur den 44:e episoden Tom Poes en de Knokenpijp, från 1953-54. ©STA

Bumble och Tom Puss hamnar i urtiden, och råkar få med sig en dinosaurie tillbaka till Bumblestone. Det blir grottmannen som räddar situationen när han byter tillbaka sin pipa, sätter sig på dinosaurien och önskar sig hem till sig.

Tillbaka till listan


Episod 1-10 | Episod 11-20 | Episod 21-30 | Episod 31-40 | Episod 41-45

Tillbaka till listan


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor: 
* Tack till Joakim Gunnarsson 

DN-arkivet
Digistrip
Comicweb
De StripDatabank
Weekbladstrips
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.