Tom Puss hjälper Vällingefäras

Jag fick ett mejl från Mats Linder som hade en fråga om publiceringen av ett Tom Puss-äventyr, Tom Puss hjälper Vällingefäras (Tom Poes en de wiekschieters). Kort sagt, när gick serien i DN?

Ett urval källor

Peter Pastinakel har gjort en dekokt (dagsstripp, nr 2). ©STA
Peter Pastinakel har gjort en dekokt (dagsstripp, nr 2). ©STA

Mats har en pärm med stripparna från DN, och han hade det här äventyret, numrerat 1-26, placerat mellan stripparna nr 7441, avslutningen på det 138:e äventyret, och nr 7442, början på det 139:e.

Äventyr 138 och 139 var publicerade första gången 1972, men det som stökade till sammanhanget var att några äventyr var återpublicerade närmare tjugo år senare, bland annat det 139:e, med publiceringsstart 21 september 1991. En tanke kunde därför vara att äventyret numrerat 1-26 varit publicerat 1991 just före det 139:e.

Mats visste inte varför han hade placerat in detta äventyr mellan 7441 och 7442. Men han menade att översättningen tycks vara äldre än när Roland Gyllander började översätta, i slutet av 1976.

Mats påpekar att Gyllander fick översätta Tom Puss från de engelska översättningarna som var en aning förkortade. Och Toonder själv var inte nöjd med dem — i ett brev till Mats nämnde Toonder att han provat många engelsköversättare men aldrig hittat någon bra! Men Gyllander fick ju till bra svenska versioner i alla fall, menar Mats.

Strippnumreringen 7441 och 7442 talade alltså för 1972, liksom översättningen, och efter letande i DN-arkivet hittade jag äventyret publicerat från 30 maj till 28 juni 1972, alltså just mellan det 138:e och 139:e äventyret. Det borde varit första stället att leta, men jag började 1991.

Dessutom hade jag fel datum på starten av det 139:e äventyret 1972, som jag, baserat på andra källor, trodde började direkt efter det 138:e. Jag har nu kunnat förmedla informationen till Mats, och korrigerat mitt eget Tom Puss-index.

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyret

Äventyret med nr 1-26 handlade om en familj Vällingefära, som fick hjälp av Bumble och Tom Puss. Det är ett mycket kort äventyr, bara 26 dagsstrippar. Men episoden hade en egen avvikande löpnumrering, och min vän Joakim Gunnarsson har levererat en förklaring därtill.*

Joakim kontaktade i sin tur Jan-Willem de Vries om “Tom Puss hjälper Vällingeväras” och han listade ut vad det handlade om! Här kommer hans svar:

Omslag till boken som gjorde reklam för barnmat. ©Alete Molenaar/STA
Omslag till boken som gjorde reklam för barnmat (1970). ©Alete Molenaar/STA

—Den här mystiska episoden var ett reklamuppdrag för Alete/Molenaar (tillverkare av barnmat), och den holländska titeln är De wiekschieters (1970). Den blev inte publicerad i holländska tidningar, och man var tvungen att köpa några produkter (förmodligen modersmjölksersättning, välling eller gröt) för att få boken med serien.

—Jag misstänker att de inte hade något emot att episoden blev publicerad i tidningar utanför Nederländerna. Och Toonder Studio har förmodligen därmed tjänat lite extra.

På omslagets baksida står det: "Tom Poes en de Wiekschieters" skapades av Marten Toonder exklusivt för Alete/Molenaar, specialister på spädbarnsmat. ©Alete Molenaar

På omslagets baksida står det: “Tom Poes en de Wiekschieters” skapades av Marten Toonder exklusivt för Alete/Molenaar, specialister på spädbarnsmat. ©Alete Molenaar

Bläddra i Tom Poes en de Wiekschieters. ©Aleta Molenaar

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Peter Pastinakel
Inledande dagsstripp, nr 1. ©STA
Inledande dagsstripp, nr 1. ©STA

Bumble och Tom Puss är ute och åker och råkar köra på Peter Pastinakels kärra. I den finns en korg, med bland annat en dekokt, som snabbt måste till familjen Vällingefära, då deras förråd håller på att ta slut. Bumble erbjuder sig förstås att köra korgen till dem.

Tillbaka till toppen av sidan


Professor Prlwytzkofski
Olycklig parkering av professor Prlwytzkofski (dagsstripp nr 3). ©STA
Olycklig parkering av professor Prlwytzkofski (dagsstripp nr 3). ©STA

På vägen blir de tvungna att stanna för professor Prlwytzkofski har lämnat sitt fordon i vägen, och han undersöker en stjälk utan blad.

Tillbaka till toppen av sidan


Familjen Vällingefära
Bumble kör snabbt till familjen Vällingefära (dagsstripp nr 5). ©STA
Bumble kör snabbt till familjen Vällingefära (dagsstripp nr 5). ©STA

Utan ytterligare förseningar lyckas dock Bumble och Tom Puss att leverera korgen. Familjen Vällingefära behöver dekokten för att deras barn ska överleva och växa.

Men det visar sig att alla burkarna gått sönder på grund av Bumbles vårdslösa körning. All dekokt har inte runnit ut, men barnen kan ju inte få dekokt med glassplitter.

Professor Prlwytzkofski dyker upp med sitt mobila laboratorium och börjar analysera dekokten. Samtidigt har Tom Puss fullt sjå att förhindra far och mor Vällingefära att kasta sig ut från branten ner i ravinen. Bumble kastar sig i bilen och kör hem och ber betjänten Josef skörda grönsaker och koka en dekokt.

Tom Puss, som anar vad Bumble ska göra, hämtar Peter Pastinakel, som förklara att de grönsaker de kokar kan ge nervkramper.

Tillbaka till toppen av sidan


Doktor Idog
Bilen kränger så doktor Idog får smaka på soppan (dagsstripp nr 12). ©STA
Bilen kränger så doktor Idog får smaka på soppan (dagsstripp nr 12). ©STA

På väg tillbaka till bergen med grönsaksmusten kör Bumble förbi doktor Idog som blir nerstänkt av soppan från grytan som Tom Puss håller.

Väl framme med soppan tycker professor Prlwytzkofski att försiktighet är av nöden och att de bör invänta doktor Idog som han tillkallat. Bumble tycker inte det behövs någon doktor, och tar maten till föräldrarna som serverar barnen. Men då faller de i gråt och ser ut att kvävas.

På nytt får föräldrarna Vällingefära hindras att kasta sig ut från branten.

Bumble blir ivägkörd av doktorn, och han börjar promenera hemåt för bilen är borta.

Tillbaka till toppen av sidan


Tom Puss till räddning
Tom Puss ger barnen dekokten (dagsstripp nr 20). ©STA
Tom Puss ger barnen dekokten (dagsstripp nr 20). ©STA

På vägen möter han sin bil, med Tom Puss vid ratten, som hämtat dekokt hos Peter Pastinakel. Bumble hoppar högt och landar på kylaren, och får på det sättet åka tillbaka upp på berget. Doktorn försöker hindra Bumble att ta sig in i Vällingefära-lägret men Tom Puss smiter förbi och börjar mata barnen.

Genast slutar de gråta och skrika, och börjar växa. De tar sig ur vaggorna, börjar krypa och snart också gå. Men de går på tok för nära kanten till ravinen. Två av barnen hinner kasta sig ut och försvinna innan Bumble kan rädda den siste i barnkullen.

Bumbles räddningsinsats uppskattas inte av föräldrarna Vällingefära och inte heller av barnet, som biter Bumble i handen, kommer loss och hoppar ut i ravinen. Strax därefter tar också föräldrarna det stora steget, hoppar och är försvunna, till Bumbles förtvivlan.

Tillbaka till toppen av sidan


Lyckligt slut
Familjen Vällingföra flyger förbi (dagsstripp nr 25). ©STA
Familjen Vällingeföra flyger förbi (dagsstripp nr 25). ©STA

Det visar sig strax att Vällingeföras kommer tillbaka flygande, och de flyger förbi och tackar för hjälpen innan de försvinner.

Professor Prlwytzkofski menar att han förstått varför blommorna saknade blad. Det var det barnen behövde som mat. Och det var därför de behövde dekokten som ersättning. Så bjuder Bumble alla hem till Bumblestones slott, där Josef satt ihop en god måltid.

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
* Stort tack till Joakim Gunnarsson och Jan-Willem de Vries
Tom Poes en de wiekschieters
DN-arkivet
Seriewikin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.