Skrot-Nisse och hans nya vänner

Jan Lööf ger sig själv en 80-årspresent genom att släppa en ny bok: Skrot-Nisse och hans nya vänner! Det var fem år sedan sist, och det märks att han tycker det är lika roligt som alltid att rita och berätta. Hans bilder är säregna och speciella, hans berättarton kärv och muttrig, hans charm stor och varm.

Beräknad läsningstid: 5 minuter

Skrot-Nisse och hans nya vänner av Jan Lööf (2020). ©Bonnier/Carlsen
Skrot-Nisse och hans nya vänner av Jan Lööf (2020). ©BonnierCarlsen/Lööf

Sedan debuten 1966 har Jan Lööf skrivit och ritat bilderböcker som blivit älskade av många och läses än idag. Han har kort sagt blivit en folkkär författare och illustratör.

Jan Lööfs karaktär Skrot-Nisse från bilderboken som utkom 1976, och TV-serien Skrot-Nisse och hans vänner som hade premiär 1985, vaknar nu till liv igen i en ny bilderbok.

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Nu har Skrot-Nisse fått nya vänner – just som han skulle ha semester. Katten Missan, grisen Nassen och apan Affe har flyttat in.

Skrot-Nisse hade tänkt uppfinna saker. Sitta i lugn och ro och tänka. Men när han får gäster blir inget blir som han föreställt sig. Det blir stökigt. Inte alls så lugnt och skönt som planerat.

De nya vännerna gör det stökigt för Skrot-Nisse. ©Lööf
De nya vännerna gör det stökigt för Skrot-Nisse. ©Lööf

Skrot-Nisse lyckas till slut få djuren att ge sig av, på en nybyggd ”husmotorcykel” (en motorcykel med påbyggd husvagn)! Apan Affe säger att det ska gå bra, fast han inte når upp till handbromsen. Men iväg kommer de, och det blir lugnt och skönt för Skrot-Nisse.

För lugnt. Och så blir han orolig. Hur ska det gå för Missan, Nassen och Affe – klarar de sig. Tillsammans med sonen Kalle åker de iväg och letar efter Skrot-Nisses nya vänner.

Tillbaka till toppen av sidan


Recension

Som vanligt är Lööf på gott berättarhumör och berättelsen flödar av infall och idéer. Bilderna är som alltid fullmatade med ögongodis där det finns mycket att upptäcka vid en andra, tredje och femtielfte genomläsning.

I bilderna finns massor att titta på och upptäcka. ©Lööf

Vuxna som läser för barn och barnbarn finner också massor i bilderna att titta på och upptäcka, som kan ge en och annan nostalgikick.

Med andra ord, detta är en bok som tål att läsas om och om igen, och hsom mer än väl platsar bland övriga favoritböcker av Jan Lööf.

Detalj ur en sida i bilderboken. ©Lööf

Tillbaka till toppen av sidan


Fakta

 • Typ: Barnbok (bilderbok)
 • Text: Jan Lööf
 • Illustratör: Jan Lööf
 • Läsålder: 3-6 år
 • Utgiven: 2020-10-29
 • Omfång: 48 sidor inkl. omslag
 • Format: 204 x 267 x 9 mm
 • Tryck: Fyrfärg, tryckt i Lettland 2020
 • Bindning: Inbunden
 • Vikt: 370 g
 • Förlag: Bonnier Carlsen Bokförlag
 • ISBN: 978-91-7975-372-6

Tillbaka till toppen av sidan


Jan Lööf

Porträtt av Jan Lööf. ©Fotograf Stefan Tell

Porträtt av Jan Lööf. ©Fotograf Stefan Tell

Jan Lööf, född 1940 i Trollhättan, är konstnär och författare. Han är dessutom jazzmusiker och spelar tenorsaxofon och flöjt. Tidigt började han teckna gubbar, men fick sin formella utbildning som bildkonstnär på Konstfack i Stockholm.

Som sina främsta inspirationskällor anger han Wilson McCoy, som tecknade Fantomen (The Phantom) under åren 1942-61, och Al Smith, som sedan 1932 tecknade serien Storklas och Lillklas (Mutt and Jeff). De ritade bägge sina seriefigurer i rena hela linjer, som grovt förenklade karikatyrer, med rena svartvita bildytor. Så arbetar även Jan Lööf, men han är medvetet barnslig i sin stil, en linjesäker naivism.

Den form och det innehåll som fascinerat Jan Lööf tillhör barndomskulturen, och han slog tidigt in på att skriva och teckna barnböcker. Han debuterade 1966 med två böcker på olika förlag, med En trollkarl i Stockholm och bilderboken Morfar är sjörövare. En verklig fullträff som också blivit en stor internationell framgång fick Jan Lööf med sin stora bilderbok Sagan om det röda äpplet (1974).

Tillbaka till toppen av sidan


Felix och Ville

Med sin speciella, naiva stil passar Jan Lööf också som serietecknare, och serien Felix kom att fylla fem år av hans tid, 1967-72.

Serien Felix var en dansk dagspresserie skapad av svenske Jan Lööf, som producerade den 1967-72. ©Carlsen/PIB
Serien Felix var en dansk dagspresserie skapad av svenske Jan Lööf, som producerade den 1967-72. ©Carlsen/PIB

Hans originalserie Ville blev publicerad 1975-76 som helsida i tidningen Vi en gång i veckan. Med Ville nådde Lööf nya konstnärliga och berättarmässiga höjder.

Jan Lööfs storverk som serieskapare var på sin tid den tecknade serien Ville. ©Carlsen/PIB
Jan Lööfs storverk som serieskapare var på sin tid den tecknade serien Ville. ©Carlsen/PIB

Under 2000-talet har Jan Lööf skapat flera succéböcker om pojken Pelle. Pelle är klurig i knepiga situationer, och löser praktiska problem som får andra att sucka uppgivet och hänga med huvudet.

Lööf har vunnit flertalet priser och utmärkelser, exempelvis Svenska serieakademiens 91:an-stipendium (1976) och Urhunden (2009).

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
Bonnier Carlsen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.