Blixt Gordon (i original Flash Gordon) är en klassisk tecknad äventyrsserie inom science fiction-genren, skapad av tecknaren Alex Raymond. Serien hade premiär söndagen den 7 januari 1934, och Raymond tecknade serien fram till 1944. Under de åren hann serien bli stilbildande inom sf-genren.

Flash Gordon gick som söndagsserie i dagspressen från 1934 till 2003, och det fanns även en svartvit vardagsstripp 1940-44 och 1951-93.
Tidiga sf-serier
Flash Gordon var inte den första serien om yttre rymden. Till exempel var Professor Gesla en serie av Clare V. Dwiggins på tidigt 1900-tal som var ute på rymdresor, liksom Charles Kahles serie Hairbreadth Harry tidigt besökte andra planeter.



Men den första serien att verkligen ta sig an sf-genren var Buck Rogers in the 24th Century av Dick Calkins. Serien började 1929, och det visade sig vara ett lyckokast för syndikatet National Newspaper Services.






Buck Rogers var tillräckligt populär för att bli uppmärksammad, och för att få andra aktörer i branschen att planera att producera en bättre serie. Problemet med serien Buck Rogers, i synnerhet de tidigaste episoderna, var att de var ganska grovt ritade och kunde vara mycket pratiga. Rymdserier var då ett nytt koncept, men serien var tillräckligt bra för att King Features Syndicate skulle fundera på att göra något ännu bättre. Det tog dem dock fem år att leverera en sådan, och även Brick Bradford (Tom Trick på svenska), som startade 1933, var före.
Flash Gordon på söndagarna
År 1934 hade så Flash Gordon av Alex Raymond premiär, och serien blev omedelbart en del av det ordinarie utbudet för KFS, och Raymond blev med tiden en av serievärldens stjärnor. Raymond stod som ensam upphovsman, men i verkligheten var det Don Moore som skrev manus.



Hur orkade Alex Raymond göra 3 serier samtidigt?
King Features sålde Flash Gordon-serien till en mängd tidningar världen över, och i slutet av 30-talet var serien Publicerad i 130 tidningar, översatt till åtta främmande språk och läst av 50 miljoner människor.
Handlingen i Flash Gordon utspelar sig ofta på planeten Mongo, dit idrottshjälten (ursprungligen en polostjärna) Flash Gordon reser tillsammans med Dale Arden och Dr. Hans Zarkov för att kämpa mot den onde kejsaren Ming.



Mongo är en planet med ungefär halva jordens diameter, men med samma gravitation. Den uppvisar väldiga variationer vad gäller klimat och terräng, allt från isiga snölandskap till varma tropiker. Det finns också stora outforskade områden med både öknar och vulkaner. Denna värld är tämligen ung, varför det tillsammans med människor av olika sorter även fortfarande finns urtida ödleliknade varelser, exempelvis flygödlor, och många andra farliga företeelser av primitivt slag. Samtidigt har det sida vid sida med detta på flera håll uppstått avancerade högteknologiska civilisationer.



Flash Gordon på vardagarna
Serien var under de första åren en söndagssida, men då serien blev så populär började även en svartvit dagsstrippsversion den 27 maj 1940 tecknad av Austin Briggs, också med manus av Don Moore.



Till skillnad från söndagsversionen, som nästan undantagslöst hade berättande texter under rutorna (liksom t.ex. Prins Valiant), så hade vardagsversionen pratbubblor liksom de flesta andra serier.



Många upphovsmän
Briggs övertog även söndagsversionen i färg 1944, samtidigt som serien på vardagarna blev nedlagd.



Briggs fick i sin tur se sig efterträdd av Mac Raboy 1948.



Dagstrippsversionen kom åter i produktion 1951 med teckningar av Dan Barry.












Och Barry övertog även söndagsversionen när Mac Raboy dog 1967.



Dan Barry hade till sin hjälp såväl Harvey Kurtzman som Harry Harrison, som skrev manus till serien, och assisterande tecknare inklusive Frank Frazetta, Al Williamson, Bob Fujitani, Jack Davis, Fred Kida, Emil Gershwin, och brodern Sy Barry.
Al Williamson tecknade även Flash Gordon 1966–67 i ett antal mycket omtyckta äventyr i en serietidningsversion av serien.



Barry stannade på serien ända till 1990. Nya kreatörer på serien blev då Bruce Jones (manus) och Ralph Reese (teckningar), men 1993 blev vardagsversionen definitivt nerlagd.
Mellan januari 1996 och 2003 tecknade och skrev Jim Keefe söndagsserien, och även Keefe hade ibland hjälp av andra tecknare, inklusive Al Williamson, John Romita Sr. och Joe Kubert. Efter 2003 är det ingen nyproduktion av söndagsserien heller, varför det endast är repriser i amerikanska dagstidningars söndagsbilagor.



Mer än dagstidningar
Förutom dagstidningsserien så har det även förekommit licensierad produktion direkt för serietidningar och seriealbum, bland annat en version av Edgar Pierre Jacobs.



Blixt Gordon har utkommit som egen publikation på svenska bl.a.:
- Julalbum från Åhlén & Åkerlund 1941-43






- Serietidningen Blixt Gordon i stort format från Formatic Press
- Traditionell serietidning från Semic 1967-69
- Serietidning och julalbum med hårt omslag från Red Clown 1973-74
- Seriealbum från Semic 1980-81
- Seriealbum från Semic 1994
Blixt Gordon har också publicerats i ett flertal utgåvor med andra namn, t.ex.:
- Karl-Alfred från nr 32, 1952 till nr 46, 1953, från Allers
- Stjärnbragder nr 12 och 14 från Allers/Aller Press 1953
- Stjärnmagasinet nr 11-23 från Åhlén & Åkerlund 1955
- Mandrake nr 2, 1968 från Semic
- Fantomen nr 15, 22, 25/70; 9/71; 14/73; 25/74-17/81; 14/83-14/85 från Semic
- Serie-Pressen från Saxon & Lindströms förlag 1971-72
- Comics 4, Comics 5 och Comics 6, den stora serieboken från Carlsen/if 1973-74
- Seriebiblioteket nr 5: Blixt Gordon, originalserie från 1937 från Serieförlaget/Hemmets Journal 1977
- Comix pocket nr 4 från Serieförlaget/Hemmets Journal 1989
Flash Gordon har under åren kommit att inspirera många andra kreatörer och skapare av tecknade serier, filmer och TV-serier. Seriens popularitet skulle med tiden innebära att det producerades ett otal Flash Gordon-adaptioner i radio, böcker, film och tv. Serien sägs även ha varit en inspiration för George Lucas i skapandet av Star Wars.
Lista över alla episoder av dagspressversionen (både söndag och vardag) av den tecknade serien Flash Gordon:
List of Flash Gordon comic strips
COMIC STRIP CLASSICS
Flash Gordon var en av 20 tecknade serier som U.S. Postal Service uppmärksammade med ett eget frimärke med titeln Comic Strip Classics (1 oktober 1995) inför 100-årsjubiléet av tillblivelsen av den tecknade serien.



Fler tecknade serier och titlar
Ett urval källor:
Seriesam
Edgar Rice Burroughs Webzine
Comics Kingdom
Wikipedia