Don Moore

Don Moore var manusförfattare till dagspresserien Blixt Gordon (Flash Gordon) och tog över manusförfattandet från skaparen Alex Raymond i augusti 1935.

Don Moore var manusförfattare till Flash Gordon
Don Moore var manusförfattare till Flash Gordon (söndagsstripp från 28 maj 1939). ©KFS

Don W. Moore (1905-86), skrev Flash Gordon i många år och skrev även manus för TV-serier som t.ex. en episod av Prärie (Rawhide) 1961.

Don Moore skrev en episod av TV-serien Rawhide
Don Moore skrev en episod av TV-serien Rawhide. ©CBS

Moore var en före detta redaktör av s.k. Pulp fiction-litteratur och hade en lång karriär som tidskrifts-, tidnings- och tv-författare och redaktör.

Han tog examen i engelska i Dartmouth 1925. Efter utbildningen tog han jobb på tidningarna The Miami News och The Miami Beach Beacon.

Moore grundade nyhetsbyrån Nassau News Bureau, som senare blev Bahama News Bureau. På Bahamas arbetade han samtidigt för både Associated Press (AP) och United Press International (UPI) utan att låta byråerna veta att han också var anställd hos rivalen.

Han var assisterande redaktör för tidningen Argosy-Allstory Weekly i New York (ett s.k. Pulp fiction magazine som publicerade äventyrs-, detektiv- och mysteriehistorier) 1930, som han blev redaktör för i slutet av året.

1934 blev han assisterande redaktör för tidningen Cosmopolitan.

Tillbaka till sidans topp


Blixt Gordon

King Features, som ville ha en tecknad serie som kunde konkurrera med den populära sf-serien Buck Rogers, kontaktade Moore och anställde honom för att skriva Flash Gordon, som tecknades av Alex Raymond.

Flash Gordon hade premiär den 7 januari 1934 som söndagsserie. Don Moore tog sig an manusförfattandet från och med augusti 1935*, vilket han fortsatte med fram till slutet av 40-talet. Moore efterträddes därefter av ett antal andra författare.

Raymond var skapare av flera tecknade serier på den tiden, förutom Flash Gordon, även Secret Agent X-9 och Jungle Jim, och behövde assistans av Moore med författandet.

Tillbaka till sidans topp


Jungle Jim

Samtidigt som Moore skrev manus till Flash Gordon skrev han Jungle Jim.

Jungle Jim från 28 maj 1939, dvs. samma söndagssida som Flash Gordon ovan. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Efter Raymond

Moore fortsatte på serierna efter att Raymond lämnat. När Austin Briggs tog över Flash Gordon efter Raymond 1944, då Raymond gick med i marinen under andra världskriget, fortsatte Moore som manusförfattare.

Han fortsatte till RKO Radio Pictures och Warner Brothers och skrev fiktion för tidningen Cosmopolitan och var manusförfattare för MGM och Screen Gems TV. Hans första tv-manus var för Captain Video and His Video Rangers.

 Captain Video and His Video Rangers
Captain Video and His Video Rangers. ©DuMont

Och 1949 skrev han manus till Rod Brown Rocket Ranger.

Innan Moore började arbeta med tv arbetade han för filmproducenterna Warner Brothers och R.K.O. Pictures.

Don Moore gick i pension 1969 och dog 81 år gammal 1986 i Venice, Florida.

Tillbaka till sidans topp


LÄS MER HÄR

Fler serieskapare

Ett urval källor:
IMDB
Flash Gordon Wiki
NY Times
Encyclopedia of Comic Books and Graphic Novels, Volym 2
* Sequart Organization: On Alex Raymond & Don Moore’s “Flash Gordon: On the Planet of Mongo”
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.