Frank Frazetta tecknade Knallhatten

Frank Frazetta är kanske mest känd för sina fantasy-målningar av muskulösa barbarer och lättklädda kvinnor. Men han tecknade även hillbillies och lättklädda kvinnor för den tecknade serien Knallhatten (Li’l Abner). Och det började med Frankie the Biker.

Ett urval källor

Frank Frazetta tecknade Knallhatten: Söndagssidan med Li’l Abner, från 8 januari 1956, publicerad lördag den 7:e. ©United Features
Söndagssidan med Li’l Abner tecknad av Frank Frazetta, från 8 januari 1956, publicerad lördag den 7:e. ©United Features

Arbetet med syndikerade dagspresserier, med hårda lämningstider, tvingade ibland serieskapare att anställa assistenter, så kallade ”spöktecknare”. Frazetta var spöktecknare åt ingen mindre än Al Capp (1954-61), den kanske mest kända och framgångsrika serietecknaren på den tiden, med som mest cirka 90 miljoner läsare.

Frazetta fokuserade på söndagsserien med Li’l Abner. Men dessförinnan tecknade Frazetta början (2-14/9) och slutet (22/9-9/10)* på en kort vardagsepisod 1954.

En serieruta ur Li'l Abner-dagsstrippen från 7 september 1954. ©United Features
En serieruta ur Li’l Abner-dagsstrippen från 7 september 1954. ©United Features

Han började på Li’l Abner med att teckna dagsstrippar under tre veckor, med en biker-figur vid namn Frankie, som Capp baserade på sin nya assistent. Seriefiguren Frankie the Biker var en parodi på Marlon Brando i den samtida motorcykelfilmen Vild ungdom (The Wild One, 1953).

Marlon Brando i Vild ungdom (The Wild One, 1953). ©Columbia

Marlon Brando i motorcykelfilmen Vild ungdom (The Wild One, 1953).

Och Frazetta tecknade även in sig själv som Frankie the Biker. Men till skillnad från andra serietecknare som tecknade in sig i sina serier, så överdrev inte Frazetta sitt utseende och fysik.

Teckningarna blev mycket bra, men en del tidningar klagade till syndikatet över att Li’l Abner hade ändrat utseende, och Capp återtog snabbt serien som fick sitt normala utseende. Istället flyttade han över Frazetta till att skissa söndagssidan, vilket var hans vanliga uppgift i cirka sju år.

Frank Frazetta tecknade Knallhatten: Serieoriginal till söndagssidan med Li’l Abner, från 7 november 1954. ©United Features
Tuschat serieoriginal till söndagssidan med Li’l Abner tecknad av Frank Frazetta, från 7 november 1954. ©United Features

Capp bad dock ofta Frazetta att komma till studion i Boston och hjälpa till med den dagliga serien och teckna speciella detaljer på serien och för licensierade produkter, som t.ex. gratulationskort.

Efter att Frazetta i början av 60-talet sagt upp sig hos Capp, efter en lönetvist, började han måla omslag till pocketböcker för ett stort antal förlag, och kom att bli 1900-talets kanske bästa fantasyillustratör.

Tillbaka till toppen av sidan


Frankie the Biker

Tre dagsstrippar med Li'l Abner från 2-4 september 1954. ©United Features
Tre dagsstrippar med Li’l Abner från 2-4 september 1954. ©United Features

Frankie the Biker blir utkastad ur sitt gäng efter att ha prejat en lastbil av vägen, som hade bland andra Knallhatten och Daisy Mae som passagerare.

När han lämnar gänget skadar han ett par av sina gamla kamrater, flyr till skogs i Dogpatch och flyttar in hos Knallhattens föräldrar, i hans gamla rum.

Frank Frazetta tecknade Knallhatten: Tre dagsstrippar med Li'l Abner från 6-8 september 1954. ©United Features
Tre dagsstrippar med Li’l Abner från 6-8 september 1954. ©United Features

Snart får mamma och pappa Yokum besök av mormor Groggins, och får veta att mamma Yokum fick ett barn 15 år tidigare, och att Knallhatten har en bror, Tiny Yokum.

Det visar sig att Tiny är allt annat än liten, och Frankie gillar inte läget. När Frankie och Tiny blir ensamma ger Frankie nykomlingen en omgång, men Tiny slår inte tillbaka – det är han för snäll för.

Tre dagsstrippar med Li'l Abner från 13-15 september 1954. ©United Features
Tre dagsstrippar med Li’l Abner från 13-15 september 1954. ©United Features

Frankie ger sig ut för att hitta en flicka att kyssa, och Tiny får att följa med. Frankie tar sig stora friheter med de flickor de möter (det här var alltså åtskilliga decennier före #MeToo), och deras pojkvänner vågar inte säga emot, eftersom Tiny är så stor.

Men Frankie hittar ingen kvinna som känns rätt. Kvinnorna som drabbas flyr Frankie, som betett sig som ett djur. Wolf-Gal, som hör detta, tycker det låter som en karl för henne.

Tre dagsstrippar med Li'l Abner från 23-25 september 1954. ©United Features
Tre dagsstrippar med Li’l Abner från 23-25 september 1954. ©United Features

När Frankie träffar Wolf-Gal blir han till sig i trasorna, och det klickar också för henne. Men när allt verkar klippt och skuret för ett lyckat äktenskap, klipper Frankie bandet tvärt när han får syn på Daisy Mae.

Frank Frazetta tecknade Knallhatten: Tre dagsstrippar med Li'l Abner från 4-6 oktober 1954. ©United Features
Tre dagsstrippar med Li’l Abner från 4-6 oktober 1954. ©United Features

Men Daisy Mae, som är gift med Knallhatten sedan 1952, säger nej när Frankie försöker kyssa henne, och hon gör det på ett så uppriktigt sätt att Tiny blir som förvandlad. Kort sagt, han tar saken i egna händer och försvarar Daisy Mae.

När så Knallhatten dyker upp tror Tiny det är ännu en som vill skända Daisy Mae, och slagsmål uppstår. De strider så till den milda grad att seismografer ger utslag.

Men Daisy Mae förklarar situationen och de förstår att de är bröder, och förbrödras.

Tre dagsstrippar med Li'l Abner från 11-13 oktober 1954. ©United Features
Tre dagsstrippar med Li’l Abner från 11-13 oktober 1954. ©United Features

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Blogg

Ett urval källor:
Frazetta Girls
* Grand Comics Database
I Love Comix Archive
That’s my Skull Blog

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.