Intervju om Paul Gustafson

Terry Gustafson tog kontakt med förläggarna bakom fanzinet Alter Ego, som i #171 (2021) hade en lång intervju med Terry, och ordnade så jag fick rättighet att publicera intervjun om hans far, Paul Gustafson.

Courtesy of ©Richard J. Arndt

Omslag till Alter Ego #171 (2021). ©TwoMorrows
Omslag till Alter Ego #171 (2021), som innehåller en intervju med Terry Gustafson om hans far Paul Gustafson. ©TwoMorrows

Intervjuarens introduktion

Paul Gustafsons signatur var ”Paul Gustavson”, även om han också använde namnet ”Paul Carrol” eller helt enkelt ”Carroll” en kort tid på Quality Comics. Serietecknaren föddes i Finland den 16 augusti 1916 och flyttade till USA när han var fem. Hans första professionella arbete som serietecknare var som assistent till Frank Owen på humortiteln Little Philbert för Collier’s Magazine, men han skrev och tecknade snart sina egna skämtteckningar för Collier’s.

År 1937 fick han in en fot i den då spirande serietidningsvärlden, som anställd en kort period i Harry “A” Cheslers studio.

Sommaren 1937 producerade han utfyllnadsmaterial för Funnies, Inc., en annan serieskaparstudio ledd av Lloyd Jacquet, vilket innebar att han arbetade med serier för Centaur Publications (där Jacquet var en av grundarna).

Medan han arbetade för Centaur 1937-1940 hade han en trippelroll, eftersom han vanligtvis skrev manus, skissade och tuschade, och även textade alla sina serier. För Centaur skapade han flera minnesvärda seriefigurer, som A-Man, The Arrow, Fantom of the Fair och Man of War.

Samtidigt dök hans serier upp i serietidningar från National/DC Comics och Timely/Marvel Comics (där han var skaparen av en 40-talshjälte kallad The Angel).

Inledande sida med Quicksilver av Paul Gustafson (även om serien fortsatte ange Nick Cardy som upphovsman), ur National Comics #14 (1941). ©DC Comics

Inledande sida med Quicksilver (även om serien fortsatte ange Nick Cardy som upphovsman), ur National Comics #14 (1941). ©DC Comics

År 1940 bytte han till Quality Comics, där han skapade The Human Bomb, Alias The Spider, The Jester och Rusty Ryan.

Hans karriär som serietecknare avbröts, liksom för så många, av andra världskriget. Enligt Jim Sterankos The History of the Comics, Vol. 2, var Gustafson i Air Tech Training Command 1942-1945, där han också studerade aerodynamik vid Rutgers University.

Tillbaka till toppen av sidan


Efter kriget

Efter kriget arbetade han med seriefigurer som Blackhawk (Höken – inklusive en lång rad serier med Chop-Chop), Kid Eternity och Uncle Sam, bland andra.

1953 lämnade han Quality för att arbeta för American Comics Group (ACG) där han gjorde ett stort antal humorserier för vanliga serietidningar såväl som kommersiella reklamserier för annonsörer.

Gustafson lämnade serierna bakom sig någon gång i mitten av 1950-talet. Hans sista kända serie var en tresidig berättelse som gjordes på beställning 1973, som även är återtryckt i Alter Ego #171 (2020).

Paul Gustafson gick bort den 29 april 1977.

Tillbaka till toppen av sidan


Intervju med Terry Gustafson

Den här intervjun om Paul Gustafson, är genomförd med hans son, Terry P. Gustafson, den 25 mars 2020. Korta kommentarer är medtagna från e-postmeddelanden från Terry till antingen Roy Thomas eller Craig Delich (den senare gjorde en hel del arbete bakom kulisserna med Terry före denna intervju) och används med tillstånd. Martin O’Hearn har också, via sin webbplats, bidragit med information inför denna intervju.

Richard Arndt: Vi pratar idag med Terry Gustafson, son till Paul Gustafson/Gustavson. Tack för att du gick med på intervjun, Terry.

Terry Gustafson: Ingen orsak. Jag hoppas att jag har något användbart att berätta.

Tillbaka till toppen av sidan


Tidiga liv

RA: Tja, varför börjar vi inte med det du vet om din pappas tidiga liv?

Gustafson: Pappa föddes i Finland. Han emigrerade till USA vid fem års ålder 1922 tillsammans med sin far Karl Gunnar Gustafson, mamma Lydia och sin bror Nils och systern Elsa. Elsa dog i ung ålder i New York City. Nils blev kommersiell porträttfotograf i New York City.

Mina farföräldrar, far och farbror använde sina mellannamn som sina personnamn. Ibland var min farfar Karl Gunnar känd som Gunnar. Farmor Lydia Marie var känd som Marie. Min far var känd som Paul, även om hans fullständiga namn är Karl Paul Gustafson, osv.

Min farfar Gunnar och farmor Marie var väldigt stränga på några saker. Allt måste vara amerikanskt. Det talades bara engelska hemma. Som ett resultat av det kunde min far bara förstå en del av vad de anhöriga talade och kunde bara svara dem ibland. Jag har inte lärt mig svenska heller. När de anhöriga kom på besök när jag var barn, blev vi satta utanför eller i ett annat rum.

RA: Vänta, jag trodde att din pappa kom från Finland. Var kommer det svenska in?

Gustafson: Större delen av Finland talar finska, men det finns delar av landet, mestadels vid kusten, eller på Åland utanför Östersjökusten, där svenska är det dominerande språket. Familjen kom från Bertby, Saltvik, Åland, som en gång var en del av Sverige.

Tillbaka till toppen av sidan


Gustafson eller Gustavson?

RA: OK, det låter vettigt. Du kanske kan berätta för mig varför din pappas namn visas som “Paul Gustavson”, med ett “v”, för alla serier han är känd för att ha arbetat med, medan du heter Gustafson?

Gustafson: Jag vet inte den exakta anledningen varför, men på 1930-talet bytte min far namn till Paul Gustavson som signatur för sina serier, även om han använde Gustafson för allt annat. Jag har släktforskat på min släkt, både här och i Finland, och den ursprungliga stavningen för min släkt är Gustafson. Stavningen av de två namnen är likartad men uttalet av dessa namn på svenska är olika.

[ Personligen är jag böjd att ifrågasätta Terrys utsaga här, om vårt uttal på svenska. ]

RA: Det förklarar en del av det, antar jag. Jag måste berätta för dig att när du gjorde en del av forskningen för din pappas arbete, var det lite som att ta reda på Charlton Comics invecklade historia av titlar och numrering av deras serietidningar. Titlar på en serietidning kunde ändras från ett nummer till nästa. Det kunde även förlagsnamn.

Till exempel, din pappas tidiga utfyllnadsserier 1937 förekom mest i en serietidning som heter Funny Picture Stories, utgiven av ett företag som heter Ultem, som samarbetade med Chesler Studio. Efter fem nummer blev dock Funny Picture Stories angiven som en Centaur Publications-titel.

Det var i Centaur-tidningarna som din pappa gick från att producera ensidiga utfyllnadsmaterial till att teckna lite längre serier. Hans första hela berättelse verkar vara en serie som heter Phoney Crimes, där en detektiv som heter The Phoney Detective löser brott – man kan misstänka att brotten avsåg bedrägeri av något slag.

Tillbaka till toppen av sidan


The Arrow

Intervju om Paul Gustafson: Omslag till Funny Pages Vol 2 #10 (1938), och inledande sida med ’The Arrow’. ©Comic Magazines
Omslag till Funny Pages #v2#10 (1938), och inledande sida med ’The Arrow’. ©Comic Magazines

Hans första superhjälteskapelse – The Arrow – debuterade i Funny Pages, Vol. 2, #10 (sept. 1938) från Centaur, vilket faktiskt var #21 av serietidningen. Förstår du vad jag menar med förvirrande?

Gustafson: Det var många sådana förändringar då. Jag skickade in en hel del av den detaljinformation som finns på Grand Comics Database (GCD), så mycket av informationen där kommer faktiskt från mig.


Bågskytte

The Arrow var den första superhjälten som använde bågskytte som sin speciella förmåga. Han var helt klädd i rött. The Arrow dök upp flera år före övriga superhjältar som ägnade sig åt bågskytte, inklusive Green Arrow.

RA: Råkar du veta var din pappa fick inspirationen till The Arrow?

Gustafson: Jag är inte säker. Jag vet att han skrev och tecknade The Arrow i två hela år efter det första framträdandet, till första numret av The Arrow som egen titel.

RA: Bob Lubbers ersatte din pappa som serietecknare i The Arrow #2-3 (nov. 1940 & okt. 1941), även om det i #2 dök upp återtryck av ett par av din pappas episoder. Det finns också en, möjligen ny, berättelse av din pappa i #3, tillsammans med ett nytt omslag som också är av din pappa. Det var ett års uppehåll mellan #2 och #3.

Intervju om Paul Gustafson: Omslag av Paul Gustafson till The Arrow #3 (1941). ©Comic Corp.

Omslag av Paul Gustafson till The Arrow #3 (1941). ©Comic Corp.

Det är intressant att titta på The Arrows dräkt med huva, som (baserat på de omslag jag har sett) faktiskt dök upp i en mängd olika färger: rött, svart – till och med en orange/grön blandning för The Arrow #1. Och designen är nära att likna dagens Green Arrow-dräkt med huva – särskilt som den har sett ut i TV-serien – liksom Howard Pyles teckningar av den ursprungliga Robin Hood.

Tillbaka till toppen av sidan


Teckningsstil

Din pappa gjorde verkligen fina, frodiga teckningar för sin tid. De påminner mig lite om Lou Fine, även om det är osannolikt att han var influerad av Fine, som just hade börjat själv 1938. Kanske var han influerad av samma tecknare som Fine var.

Gustafson: Jag vet att han gjorde en del lärlingsarbete med Frank Owen på Colliers tidning. Jag kan minnas Busy Arnold och Frank Owen som besökte huset. Jag tror att Owens fru hette Vera. Hon var en barndomsvän till min far från Åland.

Tillbaka till toppen av sidan


Fantom of the Fair

Paul Gustafson illustrerade omslagen till Amazing Mystery Funnies #12 och #13 (1939 – Vol. 2, #8 och #9), med serierna ’Speed ​​Centaur’ respektive ’The Fantom of the Fair’. ©Centaur
Paul Gustafson illustrerade omslagen till Amazing Mystery Funnies #12 och #13 (1939 – Vol. 2, #8 och #9), med serierna ’Speed ​​Centaur’ respektive ’The Fantom of the Fair’. ©Centaur

RA: Vad kan du berätta om Fantom of the Fair? Han var också en tidig skapelse av din far för Centaur. Förresten, jag älskar det namnet. Det är väldigt coolt.

Gustafson: Min far skapade den karaktären för världsutställningen i New York. Fantom slogs mot skurkar som kom till mässan. Han bodde i en grotta under mässområdet. Medan mässan pågick var han Fantom, men efter att mässan stängde 1940 antar jag att de döpte om honom till Fantoman. Samma kille, annat namn.

I det första numret som Fantom dök upp, signerade min pappa till och med omslaget. Det hände inte särskilt ofta. Min far signerade inte mycket av sitt arbete.

Omslag till Amazing Mystery Funnies #11 (#v2#7, 1939), och inledande sida med ’The Fantom of the Fair’, av Gustafson. ©Centaur
Omslag till Amazing Mystery Funnies #11 (#v2#7, 1939), och inledande sida med ’The Fantom of the Fair’, båda av Gustafson. ©Centaur

The Fantom dök först upp i Amazing Mystery Funnies, Vol. 2, #7 (#11 från start, juli 1939) och fortsatte till Amazing Mystery Funnies #24 (sept. 1940), så det var i lite över ett år. Min far lämnade dock figuren från och med #22 (juli 1940).

Inledande sida med ’Fantom of the Fair’ ur Fantoman #4 (1940). ©Centaur

Inledande sida med ’Fantom of the Fair’ ur Fantoman #4 (1940). ©Centaur

Det var i berättelsen från #24, som min far inte gjorde, som Fantom först kallades Fantoman. Faktum är att han heter Fantom of the Fair på omslaget och Fantoman i själva serien.

Det fanns också tre nummer publicerade 1940 av den egna serietidningen Fantoman (numrerad #2-4). Min fars berättelser i dessa tre nummer var återtryck av de ursprungliga “Fantom”-berättelserna han skrev och tecknade.

[ Intervjuarens anmärkning: Förutom, som nämnts tidigare, en Gustavson-berättelse i #3 som kan vara original istället för återtryck.

Tillbaka till toppen av sidan


Amazing Adventure Funnies

Det fanns också ett nummer av Amazing Adventure Funnies som återtryckte min fars Fantom of the Fair-berättelser från juni 1940. Fantom of the Fair-serierna i det numret använde seriefigurens ursprungliga namn, inte Fantoman.

RA: Med tanke på att Amazing Adventure Funnies #1 var det första nummer som återgav många Fantom of the Fair-serier (huvudberättelsen var en originalserie med Fantom of the Fair, om än inte gjord av din far). Och att Fantoman började två månader senare med ett #2, efter samma mall som det första numret av Amazing Adventure Funnies. Det är alltså fullt möjligt att Fantoman #2 fortsatte sin numrering från Amazing Adventure Funnies #1, även om även den titeln hade en #2.

Som jag sa, att spåra dessa titlar och publicistiska knep kan vara lite förvirrande.

[ OBS: Ytterligare undersökning bekräftar att ovanstående spekulationer om numreringen är korrekt, eftersom Fantoman #2:s omslag nämner att den tidigare hade titeln Amazing Adventures Funnies – även om den titeln också hade ett andra nummer (som inte innehåller varken Fantom of the Fair eller Fantoman). ]

Gustafson: Du skojar inte. [skratt] När jag stöter på något av eller om min pappa på internet som jag inte har sett tidigare försöker jag spara bilderna eller informationen.

Tillbaka till toppen av sidan


Quality Publications

Omslag (av Gill Fox) till Smash Comics #5 (1939), och inledande uppslag med ’Flash Fulton’ av Gustafson. ©Everett M. Arnold
Omslag (av Gill Fox) till Smash Comics #5 (1939), och inledande uppslag med ’Flash Fulton’ av Gustafson. ©Everett M. Arnold

RA: Det är ganska troligt att din far lämnade Fantom, såväl som The Arrow och alla andra serier han kan ha gjort för Centaur, eftersom han hade börjat flytta över till Quality 1939.

Hans första serier för Quality dök upp i Smash Comics #5 (dec. 1939), en titel där Will Eisner hade mycket med att göra. Din pappa gjorde Flash Fulton i den titeln. Det kanske inte är en slump, eftersom vi har nämnt att din pappa och Lou Fine hade en liknande teckningsstil, och Fine gjorde mycket arbete för både Eisner och Quality. Jag misstänker att alla som kunde arbeta i den där frodiga, energiska stilen som Eisner eller Fine, skulle ha varit välkomna på Quality vid den tiden.

Gustafson: Min far gjorde Alias The Spider för Crack Comics från Quality. Även Rusty Ryan i Feature Comics. Quality hade många serietidningar redan publicerade, eller på väg att lanseras vid den tidpunkten. Min far hoppade omkring, från titel till titel under de åren.

Tillbaka till toppen av sidan


Rusty Ryan

Inledande uppslag med ’Rusty Ryan and His Boyville Brigadiers’, ur Feature Comics #50 (1941). ©Comic Favorites
Inledande uppslag med ’Rusty Ryan and His Boyville Brigadiers’, ur Feature Comics #50 (1941). ©Comic Favorites

RA: Rusty Ryan var en superhjälte i tonårsåldern som uppenbarligen ledde ett barngäng med andra tonåringar som hette Boyville Brigadiers i strid mot skurkar och japaner. Hans kostym ser ut som en kombination av Captain Americas skjorta och Blackhawks byxor och stövlar.

Gustafson: Jag tror att han var ett collegebarn, så lite äldre än de flesta barnhjältar, tror jag. Han var stammis i Feature Comics.

Tillbaka till toppen av sidan


The Angel

Inledande sida med The Angel ur Marvel Mystery Comics #20 (1941). ©Timely/Marvel

Inledande sida med The Angel ur Marvel Mystery Comics #20 (1941). ©Timely/Marvel

RA: Din pappa började också teckna serier för Timely (Marvel) vid den här tiden.

Gustafson: Ja, han arbetade på Marvel Mystery Comics ett tag. Han skapade The Angel, som var en av Timelys tidiga superhjältar, även om han faktiskt inte hade några superkrafter. The Angel debuterade i samma nummer som introducerade The Human Torch and The Sub-Mariner i Marvel Comics #1 (okt. 1939), som ändrade titel till Marvel Mystery Comics i #2. The Masked Raider var också med i dessa serietidningar.

RA: Jag har läst att The Angel var inspirerad av Leslie Charteris ”pulp”-hjälte Helgonet (The Saint), och att hans första framträdande var baserat på den första RKO-filmen där The Saint dök upp, Helgonet i New York (The Saint in New York, 1938).

The Angel dök uppenbarligen upp som en ”pulp”-hjälte i åtminstone sitt första äventyr. Råkar du veta varför Martin Goodman, som var utgivare av Timely – dagens Marvel Comics – ville förändra The Angel till mer av en superhjälte, med början i Marvel Mystery Comics #2?

Gustafson: Jag vet inte svaret på det heller.

Tillbaka till toppen av sidan


The Angels mustasch

The Angel var något så ovanligt som en mustaschprydd seriehjälte, om än inte lika känd som Mandrake. ©Timely/Marvel

The Angel var något så ovanligt som en mustaschprydd seriehjälte, om än inte lika känd som Mandrake. ©Timely/Marvel

RA: De rakade tydligen bort Angels mustasch under en kort period. I #2 har han sin blå kostym med örnvingarna över bröstet, ungefär som Wonder Womans, tillsammans med en röd cape. Han kunde inte riktigt flyga, och han bar en cape, inte vingar… förutom att hans skugga då och då tydligen hade symboliska vingar.

På alla andra sätt var han i stort sett en vanlig människa. Han var en ganska våldsam figur för den tiden också. Hade inga problem med att använda en pistol. Åtminstone tidigt.

Mustaschen var borta i ungefär ett år. Den dyker upp igen på ett omslag tecknat av Jack Kirby & Joe Simon för Marvel Mystery Comics #12 (okt. 1940), men finns inte i några berättelser eller omslag mellan #1 och #11, så vitt jag kan se.

Gustafson: Min far nämnde aldrig något om det. Jag var inte ens medveten om det förrän du berättade det för mig. Det är nytt för mig. [skrattar]

Tillbaka till toppen av sidan


Stan Lee

Förra året hörde jag att Stan Lee var den första författare som skapade en superhjälte med superkrafter för Timely, när han skapade The Angel. Det kan dock inte vara rätt, för min pappa skapade The Angel och han hade egentligen inga superkrafter. Faktum är att han skapades innan Stan Lee skrev något, så vitt jag förstår.

RA: Jag tror att du läste något av någon som antingen hittade på saker eller blandade ihop seriefigurer. The Angel skapades av din pappa 1939, och Stan Lees första seriemanus är en text för Captain America Comics #3 (maj 1941). Jag vet inte var den sortens uppgifter kan komma ifrån, om inte den som påstod det förväxlade 1960-talets Angel, som Stan var med och skapade, med 1930- och 1940-talets Angel, som han inte gjorde. De är två helt olika figurer. Inget samband dem emellan alls, förutom att de kom från samma företag med tjugo års mellanrum och såklart delar namn.

Tillbaka till toppen av sidan


Alias The Spider

Omslag till Crack Comics #1 (1940), och inledande sida med ’Alias the Spider’. ©Comic Magazines
Omslag till Crack Comics #1 (1940), och inledande sida med ’Alias the Spider’, som debuterade i det numret. ©Comic Magazines

Gustafson: Jag har också hört att Stan Lee, i [sam]skapandet av Spider-Man (Spindeln), var den första författare som skapade någon som använde spindelliknande krafter, men min fars karaktär Alias The Spider hade spindelliknande krafter som tja, att han svängde fram och tillbaka på rep eller spindelnät och sånt.

[ Alias The Spider hade spindelliknande krafter, som att klänga i spindelliknande nät etc., långt före Spider-Man. ]

RA: Alias The Spider var en kvalitetsfigur. Han var en bågskytt, som The Arrow. Han hade till och med nästan samma namn som privatperson som The Angel – Tom Hallaway för The Spider och Tom Halloway för The Angel, vilket är en ganska bra ledtråd till att din far skapade båda figurerna.

Det kan till och med ha varit lite av ett “skämt”, eftersom din fars riktiga namn var Paul Gustafson och hans yrkesnamn var Paul Gustavson.


The Amazing Spider-Man

När det gäller uttalandet om Stan Lee och Spider-Man, så hade Archie Comics karaktär The Fly en pistol som sköt spindelnätsliknande material som han använde för att svänga fram och tillbaka på, för att inte tala om förmågan att hålla fast vid väggar. Jag misstänker att du kan komma på många fler karaktärer som använde spindelsymboler eller till och med vapen innan Spider-Man faktiskt dök upp.

Kommentarerna du hänvisar till verkar komma från en eller flera personer som inte har eller inte verkar ha ett bra grepp om serietidningshistoria.

Gustafson: Oavsett vilket, min far skapade The Spider först. Jag tror inte att det tar någonting ifrån Stan Lees prestationer.

RA: Nej. Stan Lee har ofta av misstag sagts vara upphovsman för seriefigurer där han inte hade något att göra med att skapa figuren – Captain America, till exempel – och det mesta av det han skapade var i allmänhet samskapande.

Tillbaka till toppen av sidan


Man of War

Omslag till ’Man of War’ #1 och #2 (1941-42). ©Comic Corp.
Omslag till ’Man of War’ #1 och #2 (1941-42). ©Comic Corp.

Din far skapade faktiskt ganska många figurer, åtminstone under sina första år. Har han någonsin berättat inspirationen bakom någon av dem?

Gustafson: Många av dem dök bara upp i hans huvud när han arbetade.

En gång hade han svårt att komma på hur han skulle få in den här figuren i den första Man of War-historien, och han bad sin bror Nils att hjälpa honom, så min farbror hjälpte honom med det. Det var enda gången jag någonsin hört talas om att min farbror hjälpte honom med en serie.

Det var en intervjuare från Finland, Ilpo Laderstad – jag är inte säker på stavningen av det namnet – som kom och fick en intervju med min far i slutet av 1960-talet eller början av 1970-talet. Han indikerade i sitt publicerade text att min farbror hade hjälpt till att skapa Man of War, men jag tror inte att det stämmer. Min far skapade honom, medan min farbror hjälpte honom med handlingen.

RA: År 1941 arbetade din far för fyra olika företag – Centaur, Quality, Timely och Smith & Street. Centaur-serierna kan ha varit repriser vid det här laget. Det förlaget höll bara på ett år till innan det gick under.

Gustafson: Alla dessa Centaur-berättelser kanske inte var omtryckta. Jag tror han gjorde Amazing-Man i augusti 1941.

Intervju med Paul Gustafson: Omslag till ’Amazing-Man’ #23 (1941) av Paul Gustafson. ©Comic Corp.

Intervju med Paul Gustafson: Omslag till ’Amazing-Man’ #23 (1941) av Paul Gustafson. ©Comic Corp.

Tillbaka till toppen av sidan


The Human Bomb

Omslag (av Gill Fox) till Police Comics #6 (1942), och inledande sida med ’The Human Bomb’ av Gustafson. ©Comic Magazines
Omslag (av Gill Fox) till Police Comics #6 (1942), och inledande sida med ’The Human Bomb’ av Gustafson. ©Comic Magazines

RA: Det var under denna period som han skapade The Human Bomb for Quality.

Gustafson: Jag tror att det var i Police Comics #1.

RA: Det är superhjälten som bar vad vi skulle kalla bombdräkt idag. Han fick förmågan att spränga saker genom kontakt, särskilt genom sina händer. Han bar bombdräkten – som var gjord av asbest – inte för att skydda sig själv från explosioner utan för att hindra hans egen kropps explosiva krafter från att skada andra.

[ The Human Bomb hade en förmåga att spränga saker med beröring, särskilt med sina händer. Han bar en skyddsdräkt – gjord av asbest – för att förhindra att hans explosiva krafter skulle skada andra. ]

Gustafson: Det stämmer. Hans ursprungliga berättelser pågick i fem eller sex år, sedan återupplivades han på 1960- eller 1970-talet, även om min far inte gjorde det. Jag vet inte om de var återtryck eller originalberättelser. The Human Bomb var den enda av min fars superhjältar som jag minns pågick långt efter att han slutade teckna serier.

RA: Jag tror att några andra fick korta återuppväckanden under åren. Jag tycks minnas att 1940-talets The Angel dök upp någonstans.

[Intervjuarens anmärkning: Hulk, Vol. 2 #432-433, för att nämna en.]

Jag noterade att bombdräkter inte har förändrats så mycket i utseende under de senaste åttio åren. De har blivit skrymmande, och materialet som används för att göra dem är helt annorlunda, men det grundläggande utseendet är ganska lika.

Tillbaka till toppen av sidan


Mycket arbete

Gustafson: Min far gjorde mycket olika arbeten, lite här och lite där. [skratt] Jag minns att han arbetade på Kid Eternity ett tag 1942-1943. En del av det han arbetade med var bara några få nummer eller så. Men det var åtminstone ett trettiotal sidor i månaden. Det är mycket arbete.

Berättelserna på den tiden var bara i allmänhet sex till tio sidor långa, ibland kortare. Det hela byggdes på. Han jobbade som en galning. I de flesta av hans serier var det han som gjorde manus, skissade, tuschade och textade. Han gjorde färdiga serier så när som på färgläggning.

Tillbaka till toppen av sidan


Hemmastudion

Vi barn fick inte vara i närheten av studion, och vi fick inte heller leka där, för det skulle bryta hans koncentration. Jag brukade stå vid dörren där han hade studion i ek, i Mahwah, New Jersey, och titta på honom när han tecknade. Jag försökte vara riktigt tyst, men då och då blev jag ertappad. [skrattar] “Gå härifrån! Gå bort!” sa han, och min mamma tog tag i mig och vi gick ut genom bakdörren!

RA: Var det en separat liten byggnad utanför huvudbyggnaden då?

Gustafson: Nej! Detta var ett tillbyggnad, på husets framsida. Det var ungefär som ett slott. Entrén till huset var välvd, med en spira ovanpå, och sedan gick ateljén runt resten av husets framsida. Den hade stora fönster. Min far byggde den själv. Det var ett ljust rum i norr med fönster.

Han inredde rummet i massiv ek med bokhyllor för ett bibliotek, men de serietidningar som var tänkta att vara där hamnade aldrig i biblioteket. Jag minns att jag borrade hål för spikarna där de skulle slås in. Vi tvålade in spiken med Ivory Soap och körde sedan in dem.

Tillbaka till toppen av sidan


Andra världskriget

RA: Som många andra serieskapare gick din pappa med i kriget 1942…

Gustafson: Ja, han arbetade för Air Tech-utbildningen på Wright-Caldwell, tecknade sidor och ritningar för flygplansmanualer och prototyper. Rollerna var så kritiska för krigsinsatsen att när killen som arbetade vid nästa skrivbord intill min far ville bli värvad, tog de honom, men han blev skickad tillbaka till samma skrivbord iförd militäruniform nästa dag. [skratt]

Tillbaka till toppen av sidan


Humorserier

En sida ’Slim Pickens’ ur Crack Comics #57 (1948). ©Comic Magazine

En sida ’Slim Pickens’ ur Crack Comics #57 (1948). ©Comic Magazine

RA: Efter din pappas tid i tjänsten och återkomst till serietidningar började han göra humoristiska serier. En del av detta skulle bero på superhjältarnas minskande popularitet 1946-1949. Humorserier var det första försöket som dåtidens förlag lanserade för att ersätta superhjältematerial, men det fanns en annan fördel för serietecknaren.

Jag har hört att man kunde teckna två sidor med humorserier på samma tid det tog att göra en realistisk sida. Så, mer pengar till serieskaparna. Han gjorde mycket av en figur som heter Honeybun för ett antal olika titlar. En av hans serier hette Slim Pickens.

En inledande sida med Midnight av Paul Gustafson, en kopia av Will Eisners Spirit, som Jack Cole med flera förvandlade till en särpräglad figur på egen hand, ur Smash Comics #48 (1943). ©Everett M. Arnold

En inledande sida med Midnight av Paul Gustafson, en kopia av Will Eisners Spirit, som Jack Cole med flera förvandlade till en särpräglad figur på egen hand, ur Smash Comics #48 (1943). ©Everett M. Arnold

Han tecknade också Midnight för Smash Comics.

Gustafson: Slim Pickens! [skrattar] Den där hade jag glömt!

RA: Inte den berömda västernskådespelaren, förvisso. Det här var en figur som dök upp i ensidiga utfyllnadsserier i Crack Comics 1948.

Han tecknade också en figur som heter Poison Ivy, men inte DC-figuren. Den kom inte förrän 1966.

Gustafson: Det fanns många små korta humorserier.

Inledande sidor med ’Arizona Raines’ ur Crack Western #81 (1953). ©Comic Magazines
Inledande sidor med ’Arizona Raines’ ur Crack Western #81 (1953). ©Comic Magazines

RA: Arizona Raines [skrattar] var en västernfigur som han arbetade med för Crack Western. Om du har varit i Arizona kommer du att veta hur roligt det namnet är.

Gustafson: Han arbetade på alla typer av berättelser vid den tiden.

  • Arizona Raines blev publicerad på svenska i några nummer av Buffalo Bill, nr 31-34, 1953

Tillbaka till toppen av sidan


The Jester

iInledande sida med ’The Jester’ ur Smash Comics #22 (1941). ©Everett M. Arnold

iInledande sida med ’The Jester’ ur Smash Comics #22 (1941). ©Everett M. Arnold

RA: The Jester (”Gycklaren”), som visade sig vara din fars sista verk inom tecknade serier, var ursprungligen en kvalitetsfigur, skapad av din pappa. Han var en superhjälte – i dag är de flesta Jesters-Jokers-Harlequins superskurkar – som dök upp i Smash Comics från 1941-1949, när botten föll ur för de flesta superhjältar under större delen av ett decennium.

Gustafson: Det var då det gick åt helvete i New York. De flesta av superhjältarna slutade helt plötsligt från alla förlag som producerade dem.

RA: Det stämmer. De föll i onåd och ersattes av romantik, skräck, västern och krigsserier. En hel del kriminalserier också. Allt detta ägde rum under loppet av 1949-1950.

Gustafson: Ja, han gjorde många romantiska serier också, när de väl startade.

Tillbaka till toppen av sidan


Utbildning

RA: Vet du var din far skulle ha studerat konst?

Gustafson: Du måste komma ihåg att när det gäller sådana saker du ställer frågor om, är saker som hände innan jag föddes.

Jag vet att pappa gick på Quentin High School i New York City. Han studerade också fysikalisk teknik vid Manhattans Cooper Union. Han hade sannolikt ritutbildning på Cooper Union, eftersom det skulle göras som en del av att lära sig kartläggning.

När jag tog valde ritning på gymnasiet var en del av utbildningen att lära sig texta bokstäver, så han lärde sig förmodligen texta som en del av Physical EngineeringCooper Union också. Jag känner ingen som inte lärde sig att texta genom att ta ritningskurser och göra kartor.

Från vad jag såg när jag växte upp ägnade han mycket tid åt att studera människans anatomi och bilder av djurfigurer som han övade på tills han fick till det. Inte bara i en position heller, utan i många olika positioner. Jag antar att man kan säga att han var självlärd.

Tillbaka till toppen av sidan


Kreativ familj

Han kan ha haft en del av det i sina gener. Hela familjen uppvisade olika förmågor inom mekanik, ritning och teckning. Min far kunde designa vattensystem och avloppssystem, bostadsindelning, vägar och liknande.

Många av våra familjemedlemmar, inklusive jag själv, hade tekniska och elektroniska färdigheter. Nästan alla våra svenska släktingar arbetade inom byggbranschen. Min pappa kunde designa vattensystem och liknande.

Jag vet att allt arbete jag såg lämna min fars ateljé var skisser, texter och tuschade teckningar innan de lämnade hans ritbord. Och jag minns som barn att man inte absolut inte fick röra de där kamelhårsborstarna, oavsett vad.

Jag tror att innan vi flyttade till Mahwah 1948 och han byggde studion, så arbetade han i Quality-studion i New York. Jag minns inte att han hade en hemmastudio före 1948. Samtidigt var jag bara sju år 1948. Jag kan ha fel.

Tillbaka till toppen av sidan


Plastic Man

Omslag till Plastic Man #41 (1953), och inledande sida med en av serierna, skissad av Paul Gustafson. ©Comic Magazines
Omslag till Plastic Man #41 (1953), och inledande sida med en av serierna, skissad av Paul Gustafson. ©Comic Magazines

RA: Förresten, jag kollade regelbundet på Martin O’Hearns hemsida/blogg – O’Hearn är en kriminaldetektiv för serier, som tar reda på identiteterna för okrediterade artister och författare – och han har precis skickat ut en upptäckt att din pappa troligen skissade de tre huvudberättelserna i Plastic Man #41 (maj 1953).

Tre berättelser alltså, förutom Woozy-berättelsen, som Jack Cole tecknade. O’Hearn tror att tuscharna var minst två olika artister från Quality Comics.

Gustafson: Det bevisar vad jag har sagt i flera år, men utan några riktiga bevis, att min far hade tecknat Plastic Man. Jag minns att jag såg honom göra det när vi bodde i Mahwah. You just made my day! Tack! Men som sagt, jag minns att min far gjorde hela teckningarna och textningen på sina sidor.

RA: Jag skickar skannade berättelser till dig och du kan ta en titt på dem. De listar för närvarande Blackhawk-medskaparen och tuscharen Chuck Cuidera, som tuschare för de två första berättelserna. Tuscharen för den tredje berättelsen är okänd.

Tillbaka till toppen av sidan


Chesler Studio

I en intervju han gjorde med Jim Steranko i början av 1970-talet nämnde din pappa att han under sin tid i Chesler Studio arbetade med människor som Jack Cole (vars teckningar också verkar ha vissa aspekter av din pappas teckningar, eller vice versa), Mort Meskin, Gill Fox, Fred Guardineer, Charlie Biro och Bob Wood. Är något av dessa namn bekanta för dig?

Gustafson: Förlåt. Jag minns Jack Cole, som gjorde Plastic Man. Även Gill Fox och, vagt, Fred Guardineer, men bara som namn. De andra minns jag inte.

RA: En fråga som [Alter Ego-redaktören] Roy Thomas ville att jag skulle ställa var om du kom ihåg vem som tecknade porträttet av din pappa som dök upp i Centaur Comics i början av 1940-talet?

Gustafson: Åh, herregud! Jag minns att jag såg en bild på det! Jag har ingen aning om vem som tecknade den. Aldrig hört något om det från pappa. Jag minns att jag undrade var det kom ifrån.

RA: Så det var tydligen tecknat av någon annan än din pappa. Jag antar att den tecknaren kommer att förbli ett mysterium. Roy hade några andra tecknare eller författare som han ville att jag skulle nämna. Känner du till något arbete som din pappa kan ha gjort med Mickey Spillane? Spillane var en berömd mysterieförfattare, men han började arbeta med serier – med textstycken och noveller.

Gustafson: Jag vet ingenting om honom. Jag har aldrig hört talas om honom förut.

RA: Nästa var Carl Burgos, som tecknade The Human Torch för Timely.

Gustafson: Jag vet att han hade berättelser i samma Timely Comics som min pappa, men jag vet inget om honom.

RA: Nästa var Bill Everett, som var skaparen av The Sub-Mariner.

Tillbaka till toppen av sidan


Blackhawk

Inledande sida med Chop Chop ur Blackhawk #40 (1951). ©Comic Magazines

Inledande sida med Chop Chop ur Blackhawk #40 (1951). ©Comic Magazines

Gustafson: Jag minns att jag hörde det namnet, men när det gäller något om honom så vet jag bara inte. Jag vet att min far jobbade på Blackhawk. Han gjorde backup-serien om den kinesiske killen i gruppen – Chop Chop?

RA: Ja, det var hans namn. Han gjorde Chop Chop-historier för både Blackhawk och Modern Comics, tidigare Military Comics.

Gustafson: På den tiden, i början till mitten av 1950-talet, gjorde min far också romantik och västernserier för Quality. Superhjältarna hade i stort sett upphört i slutet av 1940-talet.

Tillbaka till toppen av sidan


American Comics Group

Det skedde någon form av stort uppbrott på Quality 1953 eller 1954. Jag vet inte om min far hade fått nys om den förestående försäljningen till DC Comics eller inte, men något annat pågick på förlaget och han lämnade – och han var inte den enda personen där som lämnade vid den tiden – och gick till American Comics Group (ACG).

Det kan ha varit för att den försäljningen också skulle ta alla rättigheter till figurerna och alla deras sidor som min far hade skapat på Quality och lämna över dem till DC Comics. Han förklarade aldrig exakt vad det stora uppbrottet på Quality var som ledde till att han lämnade företaget.

RA: Din pappas sista nya berättelser för Quality verkade ha dykt upp 1954. Hans ursprungliga Chop Chop-berättelser för Blackhawk slutade faktiskt #67 (aug. 1953), men fortsatte till slutet av 1955 som återtryck.

Därefter är hans enda inspelade originalverk för Quality några västernberättelser 1954, såväl som kriminalhistorier för Prize Comics och humor- och äventyrsberättelser för ACG.

Alla berättelser som dök upp på Quality kunde naturligtvis ha blivit tecknade 1954 och legat på hyllan. Alla hans kända originalserier upphörde helt i serietidningar efter maj 1955.

Gustafson: Min far arbetade för ACG och gjorde äventyr, humor och lite skräckarbete tills hans ögon började svikta.

Tillbaka till toppen av sidan


Reklamserier

Förutom deras vanliga serier på ACG, gjorde han även pocketserier för Wrangler Jeans och Structo Toys. ACG hade provision på dem. Dessa skulle ha varit kommersiella serier eller reklamserier. Många annonsörer gjorde sådana saker på den tiden.

Dessa serier hade ett gult omslag och ett hål stansat i dem med ett snöre fäst. Snöret skulle fästa serien i bältesöglan eller till något på leksaksbilen. Det gjorde han under några år.

Som du sa, han gjorde också några kriminalserier i Justice Traps the Guilty, från Prize. Kommer du ihåg tjejen på Sunbeam Bread-paketet? Det gjorde han också, någon gång på 1940- eller 1950-talet.

Tillbaka till toppen av sidan


Comics Code

RA: Kan hans avgång från Quality också ha berott på tillkomsten av Comics Code och de restriktioner som fick många serietidningsförlag att gå i konkurs vid den tiden?

Gustafson: Jag är inte säker. Jag var bara 14 år då och jag vet bara inte. Pappa skrev det aldrig riktigt. Jag tror att det var den kommande förlusten av hans rättigheter angående ”The Human Bomb”. Det var på gång, tror jag, när han lämnade Quality. Han kan ha fått nys om försäljningen, och andra killar kan ha gjort det också, eftersom, som jag förstår det, många killar lämnade Quality när min pappa gjorde det eller strax efter det. Jag är inte säker på den faktiska tiden, men det var efter att vi flyttade till Warwick.

RA: Det är vettigt, även om den faktiska försäljningen eller överföringen inte ägde rum förrän 1956. De sista kvalitetsserierna var omslagsdaterade december 1956, och DC-numren, särskilt Blackhawk, fortsatte kvalitetsnumreringen med nummer omslagsdaterade januari 1957.

Det är dock möjligt att den faktiska försäljningen, eller Busy Arnolds letande efter någon som kan sälja företagets publikationer och rättigheter till seriefigurer och annat, kan ha pågått sedan 1954, när all negativ publicitet om serier verkligen gick på högvarv. Jag har aldrig hört det förut, men det är verkligen möjligt och det passar den tidslinje vi känner till.

Tillbaka till toppen av sidan


Sista serien

Gustafson: Pappa gjorde inte mycket serietidningsarbete efter översvämningen i Mahwah. Det berodde på att han egentligen inte hade en studio att jobba i längre. Vi köpte ett hus i Warwick men det var inte redo att flytta in, så vi hyrde ett hus av en kille som ägde oljebolaget som levererade eldningsolja i området. Detta skulle ha varit i oktober 1953.

Jag gick upp på vinden en dag och helt plötsligt såg jag marken, inifrån huset. Det fanns ingen isolering i huset och den utvändiga panelen var särad så vinden ylade genom huset! [skrattar] Min far hade blivit galen av att elda i ugnen eftersom det var så kallt i huset, och vem köpte han eldningsoljan av? Samma kille som hade ägt och hyrt ut huset till oss! [skrattar]

RA: Låter som ett klassiskt fall av att ha blivit dubbellurad av ägaren.

Gustafson: Han var i oljebranschen. Det var en guldgruva för honom! När vi flyttade in i huset i Warwick var det nästan vinter.

Tillbaka till toppen av sidan


Återupplivad Jester

En sida ur en ny ’Jester’-historia som Paul Gustafson tecknade tre sidor av (1973-74) på privat uppdrag. Dessa serieoriginal blev några år senare sålda via Heritage Auctions, under omständigheter som fortfarande uppenbarligen stör sonen Terry. ©Gustafson
En sida ur en ny ’Jester’-historia som Paul Gustafson tecknade tre sidor av (1973-74) på privat uppdrag. Dessa serieoriginal blev några år senare sålda via Heritage Auctions, under omständigheter som fortfarande uppenbarligen stör sonen Terry. ©Gustafson

Det sista i serier som min pappa någonsin tecknade var en tresidig serie för Jim Steranko. Det var runt 1973. Det var Jester-serien som du nämnde tidigare.

RA: Det här skulle ha varit en återupplivning av The Jester från Quality Comics, den som din pappa skapade.

Gustafson: Den där historien 1973 blev aldrig publicerad, tror jag. Den blev tecknad för Steranko. Min far gjorde titelsidan och två till sidor. Flera år senare sålde Steranko sidorna på Heritage Auctions utan att låta mig, eller någon i min familj, veta det.

Jag ville se om jag kunde få tag i dem för familjen, eftersom de flesta av min fars serieoriginal blev förstörda i översvämningen på 1950-talet. Det gjorde mig mycket upprörd, för dessa tre sidor var det sista serietecknande min pappa gjorde.

Jag fick kontakt med auktionshuset innan auktionen var klar och killen dör sa åt mig att lägga ett bud på $450 spänn per sida, men den första sidan sålde faktiskt för $334. Den andra sidan gick för $191 och den tredje sidan gick för $155. Jag skulle ha fått betala långt över det faktiska försäljningspriset om jag hade bjudit det auktionsförrättaren begärde. Auktionen ägde rum den 23 maj 2009.

Tillbaka till toppen av sidan


Översvämningen

Jag önskar att Steranko hade meddelat mig innan han sålde dem på auktion, för jag skulle ha köpt dem. Jag skulle ha köpt dem för det pris de till slut sålde för, eftersom dessa tre sidor var de enda som jag vid den tiden visste fortfarande fanns. Pappas serieoriginal är mycket svåra att hitta eftersom allt han fortfarande hade i besittning gick ner i Rampofloden vid översvämningen.

Inte bara hans serieoriginal, utan alla serietidningar som han var publicerad i. Vi hade ett exemplar av var och en av serietidningarna. De låg i källaren. Det fanns högar av dem. Även serieoriginal. Allt totalt förstört.

Det låg blöta serier utspridda milsvida längs floden. Det var en hemsk sak när det hände, men på ett konstigt sätt också roligt. [skratt]

Serier var spridda milsvida omkring! När vi kom hem hade våra garagedörrar slitits av, och två av dem låg längst nere på uppfarten, och de andra två hängde i bara ett gångjärn.

Jag har inskanningar av de tre Jester-sidorna och kan skicka dem till dig.

Det finns ett annat serieoriginal, som jag känner till och tror gavs till Busy Arnold. Arnold gav den sedan till Murphy Anderson – färgläggaren och serietecknaren. Det originalet var också med The Jester. Det var från Smash Comics #27 (okt. Under många år visste jag inte att Anderson också själv var serietecknare.

RA: Murphy Anderson är ganska välkänd inom seriebranschen som skissare och tuschare. Jag visste inte att han även var färgläggare på Quality.

Tillbaka till toppen av sidan


Who’s Who in American Comics

Gustafson: Ja, jag kände till honom som färgläggare. Det kan ha funnits andra färgläggare som arbetade där, men han var huvudfärgläggaren för många av min fars serier. Åtminstone är det det namn jag kommer ihåg.

Jag fick inte reda på Andersons egna serier förrän jag började forska om min far.

Det finns information på nätet, upplagd av Jerry Bails på hans Who’s Who-sajt, som har en del korrekta saker och en del felaktiga, men jag tror inte att informationen har uppdaterats sedan hans död 2006.

RA: Jerry Bails är bland de första, om inte den första, av de riktiga seriehistorikerna och seriedetektiverna. Han grävde fram namn och tillskrev ett stort antal serietecknare och manusförfattare som en stor del av allmänheten aldrig hade hört talas om tidigare. Who’s Who-webbplatsen har även blivit underhållen efter Bails död.

Gustafson: Jag förstår att hans fru höll igång sidan efter att han dog, men ville inte ändra något eftersom det var hans ursprungliga verk. Med tanke på vad Craig hade berättat för mig, ville jag inte ens kontakta henne om någon felaktig information där. Jag ville inte skapa några problem.

Tillbaka till toppen av sidan


Kvaliteten

RA: Jag måste säga att jag har blivit ganska imponerad av kvaliteten på din fars serier under loppet av efterforskningar för detta och intervjun med dig. De står sig väldigt bra – vilket ibland, av olika anledningar, 1940-talsserier inte gör.

Gustafson: Ja, jag hade kontakt med en serietecknare, som gör uppdrag på beställning, som försökte återskapa en del av min fars serier, och han skrev till mig för att berätta att han “inte kunde konkurrera med min far och hans teckningar. Jag har försökt återskapa hans serier och det är nästan omöjligt.”

Min far var hängiven detaljerna, och redaktörerna blev så arga på honom för att han lade så mycket detaljer på sina seriesidor, eftersom de hävdade att detaljerna inte skulle synas när serien väl var färglagd och förminskad till serietidningsstorlek. Sidorna var tecknade dubbel så stora, väl att märka. Men han var en förkämpe för detaljer.

RA: Tja, tack för att du tog dig tid att göra det här. Det är mycket uppskattat.

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
TwoMorrows

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.