En serie om serier

[Artikel ur SeriePressen nr 8, 1993]

Sams serie av Jerry Dumas och Mort Walker känns ganska tidlös. Den har trettio år på nacken, men många av stripparna skulle kunna vara gjorda idag. Den leker med seriens villkor.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Första strippen av Sam’s strip från 16 oktober, 1961. ©Bulls
Första strippen av Sam’s strip från 16 oktober, 1961. ©Bulls

Metaserie

Sam’s serie eller Sam’s strip är vad man brukar kalla en metaserie. Den är på flera sätt en serie om serier. På det formella planet går ramarna aldrig säkra. Sam kan klättra på linjen runt rutan, den kan bli förvandlad till taggtråd eller vara ritad i stjärnform för att framhäva huvudpersonen. Bakgrunden på rutan kan dras åt sidan och visa att serier drivs av urverk. 

Sam’s strip från 10 januari 1962
Sam’s strip från 10 januari 1962. ©KFS

Innehållsmässigt kan vi få se Sam direkt växa fram eller av någon orsak vara dåligt tecknad och då dyker ofta Jerry Dumas själv upp i bild. Mediets klichéer blir viktiga som när Sam, stjärnan, slår ned sin assistent och retar sig på de stjärnor som uppenbarar sig över dennes huvud. 

Gästande seriefigurer

Den är också en serie om serier så till vida att Sam’s serie ofta blir gästad av andra kollegor som Blondie, Tjalle Tvärvigg och Krazy Kat. I ett antal strippar försiggår en seriefigurernas kongress. 

En serie om serier: Sam’s strip från 7 mars, 1962, med gäster från andra serier. ©KFS
Sam’s strip från 7 mars, 1962, med gäster från andra serier. ©KFS

I sanningens namn ska sägas att Sam’s serie innehöll en hel del vanliga serieskämt också. Men den stora inriktningen på själva mediet gör att den är klassad som en metaserie. 

Från oktober 1961 till juni 1963 kom det 504 dagsstrippar av Sam’s serie. Den sålde inte så bra, eftersom den var före sin tid. Fem eller tio år senare när serier blivit comme-il-faut, en mera erkänd kulturyttring, hade den nog kunnat etablera sig. 

En serie om serier: Sam’s strip från 16 augusti, 1962
Sam’s strip från 16 augusti, 1962. ©KFS

Men skaparna försvann dock inte in i seriehistorien. Jerry Dumas var tecknare av Sam’s serie och han kläckte också idéerna ihop med Mort Walker. I det långvariga samarbetet dem emellan brukade det annars vara tvärtom. Dumas författade åt Mort Walker. Så i Familjen Flax, Knasen och Arken. Dumas stod också för färgläggning och textning. 

Sam och Silo

När Sam återuppstod 1977 var Dumas åter tecknaren. Nu blev serien döpt till Sam & Silo och de två är småstadspoliser. Den är en mera konventionell, för all del kul, serie som inte svingar sig i ramarna.
Sam och Silo

Sam & Silo från 13 oktober 2018, där Sam och hans kollega är småstadspoliser
Sam & Silo från 13 oktober 2018, där Sam och hans kollega är småstadspoliser. ©KFS

Jerry Dumas, född 1930, blev redan från 1956 knuten till Walker-verkstan, men han har även gjort arbeten utanför den sfären. Kring 1980 skrev han en kaninserie som hette Rafferty och efter det Benchley, som är allt-i-allo i Vita Huset. Tecknandet stod andra för. 

Mort Walker brukar kalla Jerry Dumas för en renässansmänniska. Förutom serier är han engagerad i klassisk musik, oljemålning, historiska platser, film, handboll och baseball. Han har skrivit böcker. Dumas är också familjeman med tre söner. 

Olle Dahllöf 

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press


Blogg
Olles hörna

Ett urval källor:
Comics Kingdom 
Seriewikin 
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.