Tjalle Tvärvigg

Tjalle Tvärvigg (Barney Google and Snuffy Smith) är en amerikansk dagspresserie, skapad av Billy DeBeck 1919, och under många år skapad av Fred Lasswell.

Ett urval källor

En söndagssida med Tjalle Tvärvigg av Fred Lasswell, ur Comics nr 5. ©Bulls
En söndagssida med Tjalle Tvärvigg och hans fru Alma (Loweezy) av Fred Lasswell, ur Comics nr 5 (1973). ©Bulls

Serien har nått enorm popularitet och varit publicerad i 900 tidningar i 21 länder och på 11 språk. Barney Google har tillfört flera fraser till det amerikanska språket, inklusive “sweet mama,” “horsefeathers,” “heebie-jeebies” och “hotsie-totsie”.

Serien är en riktig långkörare, och en av de allra äldsta serierna som fortfarande är i produktion (äldst är Gasoline Alley, skapad 1918). Ursprungligen hette serien Take Barney Google, F’rinstance, och var något av en familjekomedi om Lizzie (eller ”Sweet Woman”), som bara ville få Barney att vara en ansvarsfull man och far, och Barney, som ville allt annat än.

Första dagsstrippen med Take Barney Google, F’rinstance, från 17 juni, 1919. ©KFS
Första dagsstrippen med Take Barney Google, F’rinstance, från 17 juni, 1919. ©KFS

Serien dök upp först i sportsektionen i Chicago Herald and Examiner. Från oktober samma år blev serien distribuerad av King Features och publicerad i ett flertal amerikanska dagstidningar.

Titelfigur var den cigarrökande, pokerspelande, oförbätterliga odågan Barney Google. Han älskade hästkapplöpningar, boxningsmatcher och andra sportevenemang, och hans fru Lizzie klagade på honom för det. Efter en tid var seriens titel nerkortat till bara Barney Google.

Barney var från början närmast normalstor om än inte storvuxen, men redan första året krympte han i serien och blev med tiden riktigt kort, betydligt mindre än sin fru (något som även hände Gyllenbom vid den tiden).

Tillbaka till toppen av sidan


Spark Plug

Serien hade måttlig framgång i början, men 17 juli 1922 fick Barney en kapplöpningshäst, Spark Plug (tändstift på svenska) som gåva – och det var då serien började vinna i popularitet.

Dagsstrippar med Barney Google när han får hästen Spark Plug, från 17-22 juli 1922. ©KFS
Dagsstrippar med Barney Google när han får hästen Spark Plug, från 17-22 juli 1922. ©KFS

Serien hade också ett tag titeln Barney Google and Spark Plug.

Söndagssidan med Barney Google, och ”topper”-serien Parlor, Bedroom & Sink, från 10 november 1929. ©KFS

År 1934 hade dock populariteten, liksom antalet tidningar som publicerade serien, börjat dala. DeBeck lät då fokus i serien flytta från staden till landet. Country hade vid den tiden blivit en aktualitet, inte minst via det då relativt nya mediet radio. Och Knallhatten (Li’l Abner) hade haft premiär i augusti det året.

Tillbaka till toppen av sidan


Snuffy Smith

DeBeck gjorde så att Barney Google stötte på hillbillyn Snuffy Smith (Tjalle Tvärvigg) i serien.

Dagsstrippar från 15-17 november 1934, som introducerar Snuffy Smith (Tjalle Tvärvigg). ©KFS
Dagsstrippar från 15-17 november 1934, som introducerar Snuffy Smith. ©KFS

Det skulle dock snart visa sig att Snuffy Smith, och hans fru Loweezy (Alma på svenska) med sitt hillbilly-sätt att vara (tjuvjakt, hembränning m.m.), överglänste Barney i popularitet. Efter en tid kom också Snuffy Smith att bli huvudfigur. I slutet av 30-talet ändrade därför serien titel till Barney Google and Snuffy Smith.

Söndagssidan med Barney Google, och ”topper”-serien Bunny, från 18 november 1934. ©KFS
Söndagssidan med Barney Google, och ”topper”-serien Bunky, från 18 november 1934. ©KFS

Med den ändrade inriktningen förekom Barney Google allt mer sällan i serien med hans namn. Och från och med 1954 blev han också utfasad ur serien, om än han dök upp och gästspelade någon gång – ofta kunde det dock gå år emellan. Sedan 2012 är dock återbesöken något mer regelbundna.

Dagsstrippar från 19-21 november 1934, med Snuffy Smith (Tjalle Tvärvigg). ©KFS
Dagsstrippar från 19-21 november 1934, med Snuffy Smith. ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Serieskapare

1942 avled DeBeck, varefter Fred Lasswell, långvarig assistent till DeBeck, ärvde serien som han fortsatte teckna serien fram till sin egen död i mars 2001. Lasswell utvecklade verkligen hillbilly-figurerna i Hootin’ Holler. John Rose, som sedan 1998 tuschade serien åt Lasswell, har därefter tagit över som serietecknare sedan 2001.

Tjalle Tvärviggs skapare

Redan på 20-talet producerades minst elva kortfilmer baserade på serien (1928-29). Det tillkom även en animerad version av Barney Google på 30-talet, producerad av Charles Mintz Screen Gems Studio. De gjorde fyra tecknade filmer med Google (två 1935 och två 1936). Dessutom blev det en tv-serie producerad 1963.

Filmaffischer för några av de animerade filmerna. ©Columbia
Filmaffischer för några av de animerade filmerna. ©Columbia

Tillbaka till toppen av sidan


Utmärkelser

År 1946 instiftade National Cartoonist Society ett pris för årets bästa tecknade serie, kallat Billy DeBeck Award. Priset ändrade namn till Reuben Award 1953, och Fred Lasswell blev 1963 tilldelad Reuben Award av NCS. Samma år tilldelades han även Humor Comic Strip Award av NCS. Lasswell blev också tilldelad Elzie Segar Award 1984.


Comic Strip Classics

Barney Google var en av 20 tecknade serier som U.S. Postal Service uppmärksammade med ett eget frimärke med titeln Comic Strip Classics (1 oktober 1995) inför 100-årsjubiléet av tillblivelsen av den tecknade serien.

Comic Strip Classics
Barney Google var en av 20 Comic Strip Classics. ©USPS

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

Redan på 20-talet utkom under några år samlingsutgåvor med serien, utgivna av Cupples & Leon Co. Barney Google and Spark Plug utkom med fyra samlingsutgåvor (1923-26).

Barney Google and Spark Plug #1 och #3. ©Cupples&Leon
Omslag till Barney Google and Spark Plug #1 och #3. ©Cupples&Leon

Barney Google & Snuffy Smith har också förekommit i serietidningar, första gången i den första numret av Ace Comics (1937). De dök också upp som egna serietidningar. Tre nummer blev utgivna av Dell på 40-talet, fyra nummer av Toby Press på 50-talet, ett nummer av Gold Key på 60-talet och sex nummer av Charlton på 70-talet.

Tillbaka till toppen av sidan


Svensk publicering

I Sverige har Tjalle Tvärvigg varit publicerad som julalbum 1970 och 1984. Serien har dessutom ingått i serietidningarna Lilla Fridolf (nr 8/60-14/76), Åsa-Nisse (nr 12/84-13/85, nr 1-3/92), Kul med Karl-Alfred (1988) och Uti vår hage, varit en del av innehållet i serieantologierna Comics 4 och Comics 5, den stora serieboken, i Allers Familjejournal och j Lill-Allers (bilaga till veckotidningen Allers 1971-74) och i Lill-Allers julbok (1972).

En söndagsstripp från 22 november 1959, publicerad i Allers Familjejournal nr 26, 1960. ©Bulls/KFS
En söndagsstripp från 22 november 1959, publicerad i Allers Familjejournal nr 26, 1960. ©Bulls/KFS

Barney Google och Tjalle Tvärvigg har blivit publicerad som klassiker i Dagens Nyheter från 9 oktober till 30 december 1989.

Första och sista strippen av Tjalle Tvärvigg i DNs publicering av serien, ursprungligen från 11 januari till 20 mars 1939. ©Bulls
Första och sista strippen i DNs publicering av serien, ursprungligen från 11 januari till 20 mars 1939. ©Bulls
Sista strippen ovan i original. ©KFS
Sista strippen ovan i original. ©KFS

Den svenska versionen är, olikt de flesta andra översatta serier i Sverige, skriven på starkt särpräglad dialekt, eftersom originalet tilldrar sig i ett isolerat samhälle i Appalacherna där de talar påtagligt lantligt.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Don Markstein’s Toonopedia
Newspaper Comic Strip Blog
Comics Kingdom
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.