Polly och Pär i SeriePressen

[Artikel ur SeriePressen nr 9, 1993]

Polly och Pär heter familjeserien av Cliff Sterrett här i SeriePressen. Pär och Polly hette den i gamla Karl-Alfred när det begav sig i slutet av 40-talet. Originaltiteln blev efter diverse prövande i början Polly and Her Pals.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Pär och Polly hette serien i serietidningen Karl-Alfred
Pär och Polly hette serien i serietidningen Karl-Alfred. ©Bulls

Polly, det är dottern i huset, den långbenta, vackra flickan med gott om beundrare. Hon skulle vara huvudpersonen när serien startade 1912. Det året kom dagsstrippserien och året efter söndagssidan. Det var litet unikt med en kvinnlig huvudfigur och i Sterretts tappning blev Polly också urtypen för en modern, utåtriktad skönhet. 

Dagsstrippserien Polly och Pär, med Polly som huvudfigur
Dagsstrippserien kom först, och från början var Polly huvudfigur. Detta stripporiginal är från 4 augusti 1934. ©KFS

Det här med att sätta Pär först var egentligen motiverat, för Pär, eller Samuel Perkins som han hette över där, blev rätt snart den tydliga centralfiguren. Kring honom rörde sig fru Susie, katten och ett antal odrägliga släktingar. Rollerna och upplevelserna är så jordnära som man kan begära av en riktig familjeserie. 

Intressant grafisk form

Formmässigt däremot är Polly and her Pals mera avancerad. Sterrett experimenterade mycket, framförallt på 20- och 30-talet. Han sneglade på kubism och expressionism och arbetade med rena former och linjer.

Cliff Sterret experimenterade mycket med formen
Cliff Sterret experimenterade mycket med formen, som här den 26 september 1926. ©KFS

Han lugnade ner sig, men i materialet från de senare åren finns fortfarande en grafisk, geometrisk tydlighet. 

Söndagsserien levde längst, den stod Sterrett trots sjukdom själv för, dagsserien upphörde 1942 efter att ha varit spöktecknad och osignerad ett tag. 1958 slutade Polly and her Pals, Cliff Sterrett var då 75 år. Han levde sex år till. Sterrett var en av de stora amerikanska serieskaparna, framförallt hyllad för sina formidéer. 

I Sverige gick hans Pär och Polly i den fina serietidningen Karl-Alfred under hela dess livstid, 1946 till 53. Men redan 1942-43 fanns en Sterrett-serie med i Veckans Serier. Den hette Romeo och Julia och var som Bells and Wedding Bells på samma söndagssida som Polly. Serien var skapad av Sterrett, men tyvärr också den överlämnad till spöktecknare. 

Bells and Wedding Bells gick som ”extra-serie” ovanpå Polly and Her Pals söndagssida
Bells and Wedding Bells gick som ”extra-serie” ovanpå Polly and Her Pals söndagssida, i detta fall den 29 mars 1936. ©KFS

Olle Dahllöf 

Sterrett jobbade på ett ambitiost och intressant sätt med geometrin i serierutorna
Söndagssida från 8 april 1928. Sterrett jobbade på ett ambitiöst och intressant sätt med geometrin i serierutorna. Toppserien hette på den tiden Dot and Dach. 

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Tillbaka till sidans topp


Blogg
Olles hörna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.