[Artikel ur SeriePressen nr 9, 1993]
Polly och Pär heter familjeserien av Cliff Sterrett här i SeriePressen. Pär och Polly hette den i gamla Karl-Alfred när det begav sig i slutet av 40-talet. Originaltiteln blev efter diverse prövande i början Polly and Her Pals.
Beräknad läsningstid: 4 minuter

Polly, det är dottern i huset, den långbenta, vackra flickan med gott om beundrare. Hon skulle vara huvudpersonen när serien startade 1912. Det året kom dagsstrippserien och året efter söndagssidan. Det var litet unikt med en kvinnlig huvudfigur och i Sterretts tappning blev Polly också urtypen för en modern, utåtriktad skönhet.

Det här med att sätta Pär först var egentligen motiverat, för Pär, eller Samuel Perkins som han hette över där, blev rätt snart den tydliga centralfiguren. Kring honom rörde sig fru Susie, katten och ett antal odrägliga släktingar. Rollerna och upplevelserna är så jordnära som man kan begära av en riktig familjeserie.
Intressant grafisk form
Formmässigt däremot är Polly and her Pals mera avancerad. Sterrett experimenterade mycket, framförallt på 20- och 30-talet. Han sneglade på kubism och expressionism och arbetade med rena former och linjer.

Han lugnade ner sig, men i materialet från de senare åren finns fortfarande en grafisk, geometrisk tydlighet.
Söndagsserien levde längst, den stod Sterrett trots sjukdom själv för, dagsserien upphörde 1942 efter att ha varit spöktecknad och osignerad ett tag. 1958 slutade Polly and her Pals, Cliff Sterrett var då 75 år. Han levde sex år till. Sterrett var en av de stora amerikanska serieskaparna, framförallt hyllad för sina formidéer.
I Sverige gick hans Pär och Polly i den fina serietidningen Karl-Alfred under hela dess livstid, 1946 till 53. Men redan 1942-43 fanns en Sterrett-serie med i Veckans Serier. Den hette Romeo och Julia och var som Bells and Wedding Bells på samma söndagssida som Polly. Serien var skapad av Sterrett, men tyvärr också den överlämnad till spöktecknare.

Olle Dahllöf

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press