Världsmedborgaren Ferd’nand

I SeriePressen nr 10, 1993 ingick det en artikel om världsmedborgaren Ferd’nand, det vill säga den tecknade serien av signaturen Mik.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Ferd’nand är seriefiguren med den speciella hatten
Ferd’nand är seriefiguren med den speciella hatten. ©PIB

[Artikel ur SeriePressen nr 10, 1993]

En liten mystisk man med mustasch från ett grannland strax söder om oss. Det är Ferd’nand jag syftar på, den socialt svårbestämbara figuren som går iväg med en arbetares unikabox klädd som en tjänsteman. Han bär någon sorts tyrolerhatt utan fjäder, en huvudbonad som också kommer att prägla sonens liv. 

Vidare finns i familjen en namnlös fru som kan konversera intensivt med bara utropstecken. Idyllen fullkomnas av en liten hund. 

Serien Ferd’nand är en pantomim, en gammal nordisk specialgren, tänk på Adamson och Alfredo. Språklösheten och familjebildens västerländska allmängiltighet har gjort att Ferd’nand på ett smidigt sätt kunnat emigrera från Danmark till USA.

Henning Dahl Mikkelsen skapade Ferd’nand 1937. Det var i dagsstrippens form, söndagssidan kom 1948. Mikkelsen hade en utveckling som målare, i betydelsen plankstrykare, och filmtecknare bakom sig. Ferd’nand började sälja i danska landsortstidningar, syndikerades framgångsrikt i USA och kom först därefter in i Köpenhamnspressen. 

En tidig stripp med Ferd’nand
Första strippen med Ferd’nand. ©PIB

Mik flyttar till USA

1947 flyttade Mikkelsen och familjen Ferd’nand till Kalifornien där tecknaren började intressera sig för fastighetsaffärer. Mikkelsen tog hjälp av spöktecknare, men det ändrade inte seriens karaktär nämnvärt. Fortfarande tog den fasta på små detaljer, psykologiska och miljömässiga och stilen förblev ganska klar och uttrycksfull. 

Ferd'nand ur SeriePressen nr 10, 1993
Ferd’nand ur SeriePressen nr 10, 1993. ©PIB

Mikkelsen dog 1982, i 67-årsåldern. Den definitive assistenten, som länge gjort huvudarbetet, förde serien vidare. Han heter Al Plastino och han hade tidigare tecknat mycket Stålmannen och Läderlappen. Mikkelsen signerade Ferd’nand med Mik, Plastino skrev Al Mik. 

I Sverige publicerades Ferd’nand i julalbum på 40-och 50-talen och blev en stadig gäst i Hemmets Veckotidning från 1949. Mikkelsen gjorde en kortvarig barnserie, Lisa och Lasse, i Vårt Hem. Den var före emigrationen och det var också serien Familien Hansen. 

Olle Dahllöf 

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Tillbaka till sidans topp


Blogg
Olles hörna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.