Buz Sawyer och Rosco Sweeney

[Artikel ur SeriePressen nr 7, 1993]

Buz Sawyer, som i Sverige oftast fått heta Buzz Cooper, var en av de serier som kom till under, och på grund av, andra världskriget. När serien startade 1943 var Buz Sawyer och Rosco Sweeney med i kriget mot japanerna med Buz som stridsflygare och Rosco Sweeney som skyttekompis. 

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Buz var en helylle amerikansk kille, med en äppelkindad familj, medan Rosco, som var äldre än Buz, var den roliga figuren.

Buz råkade ut för en mängd äventyr i dagsserien, så småningom allt mer fantasifulla och exotiska från världens alla hörn. 

Söndagsserien, däremot, som den här seriebilagan hämtat sitt material ifrån, var i huvudsak humoristisk, och handlade om kompisen Rosco, tillsammans med sin syster Lucille, och livet på deras farm. 

Roy (Royston Campbell) Crane började teckna yrkesmässigt på 1920-talet, och hade sin första serieframgång med Wash Tubbs som startade 1924. Sin unika speciella teckningsstil utvecklade Crane mästerligt med söndagsserien Captain Easy som han började teckna 1933. Men det var med Buz Sawyer och Rosco Sweeney som Crane gjorde sitt livsverk.
Wash Tubbs och Captain Easy
Buz Sawyer
Roy Crane

Roy Crane, självporträtt, var skaparen av Buz Sawyer och Rosco Sweeney
Roy Crane, självporträtt.

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Tillbaka till sidans topp


Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.